Kerékpár: Armstrongot megfosztják hét Tour-győzelmétől

Vágólapra másolva!
2012.08.24. 08:04
null
Armstrong nem védi magát a doppingvádakkal szemben (Fotó: Action Images)
Címkék
Megfosztja hét Tour de France-győzelmétől Lance Armstrongot az amerikai doppingellenes ügynökség (USADA), a szervezet helyi idő szerint csütörtök éjjel bejelentette, hogy a kerékpárost örökre eltiltja a versenyzéstől, mert a sportoló úgy döntött, nem védi magát a doppingvádakkal szemben.

Armstrong közleményben jelentette be a megszabott éjféli határidő előtt, hogy nem folytatja a küzdelmet a vádak ellen.

LANCE ARMSTRONG
Született: 1971. szeptember 18., Plano (Texas állam)
Családi állapota: elvált, öt gyermek apja (három volt feleségétől, Kristin Richardtól, kettő jelenlegi partnerétől, Anna Hansentől)
Jelentősebb eredményei: hétszeres Tour de France-győztes (1999-2005, várhatóan elveszik tőle), olimpiai bronzérmes (2000, időfutam), országúti világbajnok (1993)
Visszavonult: 2011. február 16.

„Minden ember életében eljön az az idő, amikor ki kell mondania: ami sok, az sok! Számomra most jött el. Küzdenem kellett azon vádak ellen, hogy csaltam, és igazságtalan előnyre szert téve nyertem meg 1999 óta a hét Tourt”– olvasható a 40 éves amerikai kerékpáros honlapján (Lancearmstrong.com).

„Szomorú nap ez a mai mindannyiunknak, akik szeretjük a sportot és sportolóinkat”– írta közleményében Travis Tygart, az USADA vezetője.

John Fahey, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke azt nyilatkozta, Armstrong gyakorlatilag elismerte bűnösségét azzal, hogy a továbbiakban nem küzd az ellene felhozott vádakkal szemben.

„Biztos vagyok abban, hogy az USADA a WADA által előírt szabályoknak megfelelően reagált – fogalmazott Fahey. – Most kiszabhatóak azok a büntetések, amelyek érvényesítésére ilyen esetekben a WADA előírásai szerint lehetőség van.”

Az USADA június 14-én eljárást indított, majd június 30-án vádat emelt Armstrong ellen. A kerékpározástól tavaly visszavonult sportembert doppingolással, illetve doppingszerekkel való kereskedéssel vádolják, az USADA többek között azt állítja, Armstrong 2009-es és 2010-es vérmintáin manipuláció nyomai mutathatók ki.

A szervezet még júniusban eltiltotta a sportolót mindennemű versenyzéstől, új szenvedélyének, a triatlonnak sem hódolhatott. Armstrong minden vádat tagadott, de tudta, ha elmarasztalják, megfoszthatják mind a hét Tour de France-győzelmétől.

AZ ARMSTRONG-DOSSZIÉ
2004. július 2.
Közvetlenül a 2004-es Tour de France előtt jelent meg az „L.A. Confidental” című könyv, amelyben két újságíró, David Walsh és Pierre Ballester súlyos doppingvádakat fogalmazott meg Lance Armstrong ellen.
2004. október 1.
Michele Ferrari sportorvos egy év börtönbüntetést kapott, mert bebizonyosodott róla, hogy csalásokban vett részt. Az olasz doktor sokáig Armstronggal is együtt dolgozott. Ferrarit ugyanakkor bizonyítékok hiányában felmentették az alól a vád alól, hogy kerékpárosokat látott volna el doppingszerekkel.
2005. április 1.
Mike Anderson, Armstrong korábbi menedzsere egy bírósági tárgyaláson azt állította, hogy 2004-ben „tiltott szert” talált a kerékpáros fürdőszobájában. Armstrong rágalmazás miatt kártérítési pert indított Anderson ellen.
2005. július 24.
Armstrong rekordot jelentő hetedik alkalommal diadalmaskodott a Tour de France országúti kerékpáros körversenyen, s ezután befejezte kerékpáros pályafutását.
2005. augusztus 23.
A L'Equipe francia sportnapilap arról közölt írást, hogy Armstrong 1999-ben adott vizeletmintáiban bizonyítottan eritropoetin (EPO) elnevezésű tiltott teljesítményfokozóra bukkantak. Az EPO-t először 2001-ben tudták kimutatni.
2006. május 31.
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) által összehívott bizottság felmentette Armstrongot az 1999-es doppingvádak alól. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) az UCI jelentését „majdhogynem nevetségesnek” nevezte.
2008. szeptember 9.
Armstrong bejelentette, hogy 2009-ben visszatér a kerékpársportba.
2008. október 2.
A Francia Doppingellenes Ügynökség (AFLD) azt tanácsolta Armstrongnak, hogy az 1999-ből megőrzött hat vizeletmintáját vetesse alá újabb teszteknek. A kerékpáros nem fogadta el a javaslatot.
2010. május 20.
Floyd Landis, Armstrong korábbi csapattársa közölte, hogy pályafutása nagyobb részében folyamatosan doppingolt. A Tour de France 2006-os győztese – akit utóbb megfosztottak címétől – ezzel összefüggésben Armstrongot is doppingolással vádolta. Utóbbi visszautasította az állításokat.
2010. május 26.
Landis kijelentései után az amerikai hatóságok közölték, kiszélesítik az Armstrong elleni nyomozást, s abban a kérdésben is vizsgálatot indítottak, hogy a kerékpáros főszponzorától, az US Postaltól kapott támogatást nem fordította-e doppingszerek beszerzésére.
2011. február 16.
Armstrong bejelentette, hogy véglegesen visszavonul.
2011. május 20.
Tyler Hamilton, Armstrong másik korábbi csapattársa Floyd Landishez hasonlóan súlyos doppingvádakat fogalmazott meg Armstrong ellen. „Láttam a hűtőszekrényében az EPO-t. Sőt egyszer annak is szemtanúja voltam, ahogyan beadta saját magának” – nyilatkozta Hamilton.
2012. február 4.
Az államügyészség beszüntette a nyomozást Armstrong ellen a doppingvádakkal kapcsolatban.
2012. február 9.
A Nemzetközi Triatlonszövetség (WTC) bejelentette, hogy együttműködési megállapodást kötött Armstronggal, aki ha hat versenyen rajthoz áll, egymillió dollárt kap rákellenes alapítványán, a „Livestrong”-on keresztül. Az első viadalra az idén októberben kellett volna elutaznia Armstrongnak.
2012. június 12.
Az amerikai doppingellenes ügynökség (USADA) súlyos doppingvádakat fogalmazott meg Armstronggal szemben. A sportembert doppingolással, illetve doppingszerekkel való kereskedéssel vádolták, az USADA többek között azt állította, Armstrong 2009-es és 2010-es vérmintáin manipuláció nyomai mutathatók ki. Armstrongot azonnali hatállyal minden sporttevékenységtől eltiltották.
2012. június 14.
A WTC közölte: az Armstrong ellen folyó eljárás miatt a sportoló nem indulhat triatlonversenyeken, így a június 24-i nizzai Ironmanen sem állhatott rajthoz.
2012. augusztus 20.
Egy texasi bíróság jogosnak ítélte az USADA által megfogalmazott vádakat. Armstrongnak ezután döntenie kellett, hogy bírósági meghallgatáson kívánja-e bizonyítani ártatlanságát, vagy elfogadja az esetlegesen életre szóló eltiltást.
2012. augusztus 24.
Armstrong közleményben jelentette be, hogy a továbbiakban nem harcol az ellene felhozott vádak ellen. Az USADA így megfoszthatja mind a hét Tour-győzelmétől, s örökre eltilthatja a versenyzéstől.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik