MTI 2015.07.13 11:23 Frissítve: 2015.07.13 11:34

Kerékpár: 11 külföldi csapat indul a Tour de Hongrie-n

Három földrész 11 országának 16 csapata, összesen 96 kerékpáros vesz részt az augusztus 4-én rajtoló Tour de Hongrie-n, amely olimpiai kvalifikációs viadal egyben.

A résztvevők hat nap alatt összesen 700 kilométert tesznek meg (Fotó: tourdehongrie.hu)

 

A rendezők hétfőn jelentették be, hogy a hosszú szünet után újrainduló nemzeti körversenyen öt hazai klub szerepel. A legnevesebb magyar együttes, a kontinentális profin csapatok közé tartozó Utensilnord indulása egyelőre bizonytalan. Stubán Ferenc csapatvezető – egyben az országúti válogatott szövetségi kapitánya – a hét végéig ígér választ. A szervezők az Utensilnord esetleges távolmaradása esetén egy másik, akár hazai versenyzőkből összeállított csapat számára biztosítanak indulási lehetőséget.

A legnagyobb magyarországi kerékpárosverseny, az idén 90 esztendős Tour de Hongrie augusztus 4-én Szombathelyről rajtol, a résztvevők hat nap alatt összesen 700 kilométert tesznek meg, az ország valamennyi régióját érintve. A viadal iránt a külföldi klubok részéről óriási volt az érdeklődés. Ez annak is köszönhető, hogy a Tour de Hongrie a nemzetközi szövetség (UCI) úgynevezett 2.2-es besorolását nyerte el, vagyis az Europe Tour-sorozat részeként, olimpiai kvalifikációs pontokért lehet tekerni.

Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie szervezőbizottságának vezetője elmondta: csak májusban derült ki, hogy a Tour megkaphatja az UCI besorolást, addig nem is reménykedhettek ilyen élénk nemzetközi érdeklődésben. Hozzátette: sok jelentkezőt el kellett utasítaniuk, de azzal a kiegészítéssel, hogy a következő évek magyar körversenyein ők is lehetőséget kaphatnak.

„A hazai csapatokkal már nem volt ilyen könnyű dolgunk, hiszen kevés olyan versenyző van, aki hétről hétre ilyen komoly mezőnyben méreti meg magát. Nincs könnyű helyzetben a hazai országúti kerékpársport, de mi nagyon bízunk abban, hogy a magyar versenyzők összefogásával közelebb kerülünk a riói olimpiai kvótához” – fogalmazott Eisenkrammer.

Érdekesség, hogy a külföldi klubok tagjai között érkezik majd a versenyre két magyar olimpikon, a pekingi résztvevő Kusztor Péter (BMC-Amplatz) és a Londonban induló Lovassy Krisztián (Differdange-Losch).

A TOUR DE HONGRIE-N INDULÓ CSAPATOK
Magyarok: Utensilnord (?), Veloki Team, Mugen Race, DKSI, Cube-Csömör
Külföldiek: Dukla Trencin (szlovák), Forman Cinelli (cseh), West Frisia (holland), Team Fixit.no (norvég), Stölting (német), Differdange-Losch (luxemburgi), BMC-Amplatz (osztrák), Arbö Rapso Knittelfeld (osztrák), Equipe CMI (amerikai), Start-Massi CT (paraguayi), szerb válogatott

2019.11.26 19:45:31

Kerékpár KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. A magyar kerékpársport az utóbbi években egészen valószínűtlen fejlődési ívet írt le.

2019.08.20 12:38:53

Kerékpár nemzetisport.hu

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2019.07.30 16:42:37

Kerékpár KOHÁN GERGELY

Az ecuadori Carapaz Giro-győzelme után a kolumbiai fiatal franciaországi diadalán ámul a világ.

2019.07.06 10:44:09

Kerékpár nemzetisport.hu

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2019.06.30 23:00:48

Kerékpár KOHÁN GERGELY

Az ötszörös olimpiai bajnok megreformálná a kerékpársportot a nézők örömére.