Kerékpár: 105 éves, mégis újabb rekorddöntésre készül

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.01.04. 14:29
null
Robert Marchand nem tud lemondani szeretett sportjáról (Fotó: AFP, archív)
Újabb rekord beállítására készül a francia kerékpáros Robert Marchand, aki a Párizs közelében található nemzeti pályán próbál meg egy órán keresztül biciklije nyergében maradni – 105 esztendősen...

Robert Marchand 1911. november 26-án, Amiensben látta meg a napvilágot. Hosszú élete során rengeteg szakmája volt, dolgozott tűzoltóként, testnevelő tanárként, tehergépkocsi-vezetőként Venezuelában, valamint favágóként Kanadában. Igazi szerelme azonban mindig is a kerékpározás volt, amit idős korára sem adott fel.

Hogy csak példaként említsük, 102 esztendősen 26.9 kilométert tett meg egy óra leforgása alatt, ezzel máig ő tartja a 100 éven felüliek kategóriájában a világrekordot. Egy esztendővel később a róla elnevezett hegycsúcsot mászta meg biciklijén, a körülbelül 10 kilométeres távon 450 méteres szintkülönbséget legyőzve. Századik születésnapját szintén rekorddal ünnepelte, az alkalomhoz illően 100 kilométert tekert le 4 óra 17 perc 27 másodperc alatt, ami – mondanunk sem kell – szintén a korosztály legjobbja.

Marchand 102 évesen elért rekordja

Az immár 105 esztendős nyugdíjas manapság sem áll le, szerdán négy órától újabb rekord beállítására készül, ezúttal egy órán keresztül próbál meg tekerni a Párizs közelében található nemzeti pályán. És hogy mi hatja még ma is? Nem a rekorddöntés – csupán azt teszi, amit a legjobban szeret: biciklizik.

„Nem azért vagyok itt, hogy megdöntsek minden rekordot. Azt szeretném bizonyítani, hogy még százöt évesen is lehet kerékpározni” – mondta Marchand, aki mindent megeszik „kis mennyiségben”, mindennap megiszik egy pohár bort, emellett próbálja fitten tartani magát nyújtógyakorlatokkal, valamint – természetesen – szobakerékpározással. Hétvégén általában lovagol, közben mézes vizet iszik, hogy bírja a tempót.

Felesége 1943-ban elhunyt, így régóta egyedül él, egyetlen szenvedélye a kerékpározás maradt. Amennyiben ma sikerül egy órán keresztül a nyeregben maradnia, újabb rekordot állít be. Le mernénk fogadni, nem az utolsót…

Századik születésnapját stílusosan rekorddal ünnepelte (Fotó: AFP, archív)
Századik születésnapját stílusosan rekorddal ünnepelte (Fotó: AFP, archív)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik