Giro d'Italia: Nibali óriásit küzdött, övé a rózsaszín trikó

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.05.28. 17:53
null
Vincenzo Nibali gyakorlatilag megnyerte a Giro d'Italia 2016-os kiírását (Fotó: AFP)
Az észt Rein Taaramäe egy remek szökés után megnyerte Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny 20., utolsó előtti szakaszát. Összetettben Vincenzo Nibali több mint másfél percet vert az addig élen álló Esteban Chavesre, így a záró szakasz előtt övé a rózsaszín trikó.

 

A Guillestre és Sant’Anna di Vinadio közötti – három első kategóriás hegyet is tartalmazó – 134 kilométeres szakasz elején egy nagyobb szökevénycsoport hamar tekintélyes előnyre tett szert, így a nézők két különböző versenyt követhettek figyelemmel: egyet a szökevények között a szakaszgyőzelemért, egyet pedig az összetett versenyben élen lévők között a rózsaszín trikóért.

A pénteki őrületes etappal ellentétben szombaton sokáig nyugalom volt az szökevényekhez képest szinte végig csaknem tízpercnyi hátrányban lévő főmezőnyben. Az összetettben élen állók az utolsó hegyen léptek el a főmezőnytől, majd az élmenők közül először Vincenzo Nibali 15 kilométerrel a vége előtt robbantott, támadását pedig csak Esteban Chaves és Alejandro Valverde tudta átvenni – a pénteki esése után a rózsaszín trikót elveszítő, repedt bordákkal versenyző Steven Kruijswijk nem tudta tartani az iramot.

Ezt követően Nibali újra indított, az éllovas kolumbiai és Valverde pedig leszakadt, akikhez később Rigoberto Urán felért. Chaves azonban egyre jobban fáradt, és visszaesett a Kruijswijk vezette csoporthoz, így a 44 másodperces előnye elfogyott, az olasz kerékpáros fórja pedig egy perc fölé kúszott.

Sőt az utolsó emelkedőn tovább nőtt a távolság, így Nibali több mint másfél percet vert Chavesre, aki így elveszítette a rózsaszín trikót, melyet – pályafutása során másodszor – szinte biztosan az olasz húzhat magára vasárnap Torinóban.

A szakaszt az észt Rein Taaramäe nyerte meg, miután remekül ellépett a Darwin Atapuma, Joseph Lloyd Dombrowski és Giovanni Visconti alkotta hármastól.

Az olasz körverseny 21., utolsó etapját szombaton Cuneo és Torino közötti 163 kilométeres szakaszon rendezik meg.

GIRO D'ITALIA
20. SZAKASZ, GUILLESTRE–SANT'ANNA DI VINADIO, 134 KM

1. Rein Taaramäe (észt, Team Katyusa) 4:22:43 óra
2. Darwin Atapuma (kolumbiai, BMC Racing Team) 52 másodperc hátrány
3. Joseph Lloyd Dombrowski (amerikai, Cannondale Pro Cycling) 1:17 perc h.

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Vincenzo Nibali (olasz, Asztana Pro Team) 82:44:31 óra
2. Esteban Chaves (kolumbiai, Orica-GreenEdge) 52 másodperc hátrány
3. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar Team) 1:17 perc h.
4. Steven Kruijswijk (holland, Team LottoNl-Jumbo) 1:50 p. h.
5. Rafal Majka (lengyel, Tinkoff Team) 4:37 p. h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik