Giro d'Italia: nagy visszalépők, hazaérő olasz szökevény

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2012.05.20. 17:52
null
Újabb esős szakaszon van túl a Giro mezőnye (Fotó: Reuters)
Az olasz kerékpáros körverseny (Giro d'Italia) 15. szakaszán hazaért a szökésből Matteo Rabottini, így megnyerte az etapot. Mögötte a második Joaquím Rodríguez, a harmadik Alberto Losada lett – így a dobogó alsóbb fokait a Katyusa szerezte meg.

Újabb kemény hegyi szakasz – amely egyperces gyászszünettel kezdődött a ma reggeli földrengésben elhunytak emlékére – várt vasárnap a Giro d'Italia 179 főt számláló mezőnyére, ráadásul az időjárás sem kedvezett a kerekeseknek: 14 fok és eső jellemezte az etapot. Fränk Schleck vállproblémákra panaszkodva visszalépett a versenytől.

Guillaume Bonnafond és Matteo Rabottini kezdett támadásba, és viszonylag korán csaknem hétperces előnyre tett szert a duó. Később szétszakadozott a mezőny, többen a szökevények nyomába eredtek. Érdekesség egyébként, hogy az idei Giro eddigi szakaszain (14) nyolc különböző nemzet kerekesei győztek (amerikai, brit, ausztrál, kolumbiai, olasz, spanyol, dán és Costa Rica-i).

Az első sprintszakasznál – amelyet Bonnafond húzott be Rabottini és Cavendish előtt – a slagteres Graeme Brown bukott, és kiszállt a versenyből, majd őt követte Giovanni Visconti (Movistar). A mezőny elején az Asztana kerekesei haladtak.

Az élre Matteo Rabottini állt, és mintegy ötperces előnyt szedett össze az őt követő boly előtt – amely egyre több főt számlált, többek között Damiano Cunegót, aki virtuálisan átvette a vezetést az összetettben. A mezőny hátránya mintegy tíz perc volt.

Az időjárás egyre zordabb lett, a csökkenő hőmérséklet mellett a köd is leszállt. A mezőnyt azonban ez nem tartóztatta fel abban, hogy közelebb zárkózzon a szökevényekhez, miközben az élen Rabottini haladt magányosan – mindössze a csapatautóval konzultált néhányszor, majd mosolyogva „robogott" tovább. Az eső azonban megtréfálta az olasz kerekest, aki elcsúszott egy közlekedési jelen (zebrán), ám egy néző felsegítette, így nem veszített sokat előnyéből.

A katyusás Joaquím Rodríguez utolérte az utolsó néhány száz méteren Rabottinit, ám a lelkesen tekerő olasz végül győzött, a második helyen befutó spanyol pedig átvette a vezetést összetettben. Rodríguez csapattársa, Alberto Losada a harmadik helyen zárta az etapot.

MATTEO RABOTTINI UTOLSÓ KILOMÉTERE

GIRO D'ITALIA
15. SZAKASZ, Busto Arsizio–Lecco, 172 kilométer, hegyi befutó
1. Matteo Rabottini (olasz, Farnese) 5:15.30 ó
2. Joaquím Rodríguez (spanyol, Katyusa) azonos idővel
3. Alberto Losada (spanyol, Katyusa) +0:00.23
AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA
1. Rodríguez 65:11.07 ó
2. Ryder Hesjedal (kanadai, Garmin-Barracuda) +0:00.30
3. Ivan Basso (olasz, Liquigas) +0:01.22
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik