Cavendish az utolsó métereken robbantott

Vágólapra másolva!
2011.05.17. 18:18
null
Cavendish remek hajrája szakaszgyőzelmet ért (Fotó: cyclingnews.com)
Címkék
A Giro d'Italia kerékpáros verseny 10., sprintbefutóval végződő szakaszán izgalmas hajrá után Mark Cavendish, a HTC-Highroad versenyzője ért elsőként célba, mögötte Francisco Ventoso (Movistar) lett a második és Alessandro Petacchi (Lampre-ISD) a harmadik.

189 versenyző vágott neki a 159 kilométeres Termoli és Teramo közötti szakasznak, miután a brit Adam Blyth (Omega Pharma-lotto) visszalépett a mai etapot megelőzően. Ivan Basso, a Liquigas olasz klasszisa pedig bukott egy tréning során az Etnán, és mintegy 15 öltéssel varrták össze az arcát.

A rajt után nem sokkal három kerekes meglépett a mezőnytől: Fumijuki Beppo (RadioShack), Pierre Cazaux (Euskaltel) és Jurij Krivcov (AG2R) szökési kísérlete sikerrel járt, és néhány kilométer után már több mint hat perccel hagyták maguk mögött a követőket.

A mezőny azonban nem adta könnyen, a HTC-Highroad, az Astana és a Saxo Bank vezérletével csökkentette hátrányát, és mintegy 60 kilométerrel a befutó előtt négy percre megközelítette a szökevényeket.

Johnny Hoogerland (Vacansoleil) megpróbált az élen álló hármas után eredni, azonban kísérlete eredménytelen volt, a mezőny rövid idő alatt utolérte.

Mark Cavendish, a HTC-Highroad kiváló sprintere mintegy 50 kilométerrel a befutó előtt megpróbált ellépni a mezőnytől. Valerio Piva, a csapat sportigazgatója azonban megerősítette a verseny közben, hogy nem szökési kísérlet volt, hanem a versenyző egy szükséges kerékcsere miatt szakadt el a mezőnytől.

Az élen álló hármas előnye időközben három perc alá csökkent, majd 11 kilométerrel a befutó előtt a mezőny beérte a szökevényeket. A mezőny eközben átlépte az 55 km/h-s sebességet is. A HTC és a Team Sky állt a mezőny élére.

Két kilométer sem volt hátra a szakaszból, amikor David Millar megpróbált ellépni a mezőnytől, azonban kísérlete nem járt sikerrel, a 60 km/h-s sebesség elérésének ellenére sem.

A szakasz 1.8 kilométeres sík etappal fejeződött be, amelynek utolsó 100 méterén négyszázalékos emelkedő vezetett a célhoz.

A sprintbefutót a HTC-Highroad versenyzője, Mark Cavendish bírta a legjobban, ezzel megnyerte a szakaszt – ez élete hatodik szakaszgyőzelme a Girón. Mögötte Francisco Ventoso (Movistar) lett a második, Alessandro Petacchi (Lampre-ISD) a harmadik.

Az összetett állása nem változott, továbbra is Alberto Contadoré a rózsaszín trikó, Kansztantin Szvicov és Christophe Le Mevel követi őt. A csapatversenyben az Astana vezet.

GIRO D'ITALIA
10. SZAKASZ
TERMOLI–TERAMO, 159 KILOMÉTER
1. Mark Cavendish (HTC-Highroad) 4.00.49
2. Francisco Ventoso (Movistar) azonos idővel
3. Alessandro Petacchi (Lampre-ISD) azonos idővel

 

AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA
1. Alberto Contador (Saxo Bank) 37.04.40
2. Kansztantin Szvicov (HTC-Highroad) +0.00.59
3. Christophe Le Mevel (Garmin-Cervelo) +0.01.19
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik