Andy Schleck nem bírta, Evans a győzelem küszöbén

Vágólapra másolva!
2011.07.23. 17:31
null
Cadel Evans pirosból sárgába öltözhetett (Fotók: Action Images)
Címkék
Cadel Evans két és fél percet vert a sárga trikós Andy Schleckre a Tour de France 20. szakaszán, amely egy 42.5 km-es egyéni időfutam volt. Evans ezzel összetettben átvette a vezetést, és ha az utolsó, vasárnapi etapon nem történik semmi rendkívüli, ő lesz az első ausztrál kerékpáros, aki diadalmaskodik a Francia körversenyen. A szombati időfutamot egyébként a német Tony Martin nyerte meg.

 

AZ ÖSSZETETT ÉLMEZŐNYE AZ IDŐFUTAM ELŐTT
1. Andy Schleck 82:48:43 ó
2. Fränk Schleck 53 másodperc hátrány
3. Cadel Evans 57 mp h.
4. Thomas Voeckler 2:10 perc hátrány

Meg tudja-e őrizni Andy Schleck az 57 másodperces előnyét Cadel Evansszel szemben? Ez volt a 2011-es Tour de France utolsó előtti szakaszának legfőbb kérdése. Az összetett harmadik helyén álló ausztrál jobb időfutammenőnek számít a Schleck fivéreknél, ám biztosra vehettük, hogy a fiatalabbik luxemburgi az utolsó leheletéig küzd majd a sárga trikó megtartásáért és hogy ma – karrierje során először – gyakorlatilag megnyerje a Francia körversenyt. Nem így lett.

Persze ők a legvégén kerültek sorra, a műfaj jelenkori egyeduralkodója, Fabian Cancellara viszont viszonylag hamar nekivágott a 42.5 km-es távnak, és a várakozásoknak megfelelően a legjobb időt „futva" majdnem egy perccel megelőzte az addig élen álló Lieuwe Westrát.

Ezt követően azonban előbb Richie Porte, majd Thomas De Gendt is faragott a svájci idején, de még rajtuk is jócskán túltett a német Tony Martin, aki majdnem másfél perces előnnyel vette át a vezetést.

 

Andy Schleck idén sem ér révbe
Andy Schleck idén sem ér révbe

A szakaszt ezzel végül meg is nyerte, ám a lényeg nem ez volt, hanem hogy az élen állók csatájában Cadel Evans diadalmaskodott – meggyőző fölénnyel. Az elejétől kezdve nagy áttétellel és dinamikával rótta a kilométereket, és láthatóan jóval gyorsabb volt Andy Schlecknél. Az első mérőpontig már 36 másodpercet lefaragott a hátrányából, a másodiknál pedig már 45 másodperccel ő vezetett virtuálisan az összetettben.

Ekkor már nem volt kérdés, ki viselheti a sárga trikót a párizsi befutón – Evans kis híján még Tony Martinnál is jobb időt ment, mindössze hét másodperccel maradt el tőle. Andy Schleckre 2:31 percet vert, Fränkre pedig még többet, így gyakorlatilag megnyerte a Tourt, azaz teljesült az álma. Alberto Contador a harmadik legjobb időt produkálva feljött összetettben az ötödik helyre.

Evans egy lépésre a végső győzelemtől
Evans egy lépésre a végső győzelemtől

 

TOUR DE FRANCE
20. SZAKASZ, GRENOBLE, 42.5 KM, EGYÉNI IDŐFUTAM
1. Tony Martin (német, Highroad) 55:33 perc
2. Cadel Evans (ausztrál, BMC Racing Team) 7 mp hátrány
3. Alberto Contador (spanyol, Saxo Bank) 1:06 perc hátrány
...17. Andy Schleck (luxemburgi, Leopard-Trek) 2:38 perc hátrány
AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA
1. Evans 83:45:20 ó
2. A. Schleck 1:34 perc hátrány
3. Fränk Schleck (luxemburgi, Leopard-Trek) 2:30 perc hátrány
4. Thomas Voeckler (francia, Team Europcar)
3:20 perc hátrány
5. Contador
3:57 perc hátrány
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik