A Kusztor-Molnár csata verbális irányt vett

Vágólapra másolva!
2015.06.29. 23:34
Nem mindennapi körülmények között ért véget szombaton az országos bajnokság férfi mezőnyversenye. Egy hármas szökés, majd sprintbefutó után Molnár István lett a bajnok Kusztor Péter előtt, ám a célba érést követően nézeteltérés támadt a két sportoló között a végeredményt illetően.

„Bevett szokás, hogy hasonló szökésnél a felek összedolgoznak, hogy a mezőnyt maguk mögött tartsák és hazaérjenek, ilyenkor gyakran megbeszélik, ki hányadik helyen gurul át a célvonalon – magyarázta a 2008-as olimpikon Kusztor. – A cél felé robogva én is többször megkérdeztem Molnár Pistit, megfelel-e neki a második hely, hiszen akkor úgy építem fel a taktikát, hogy a végén ne kelljen sprintelni. Ő mindannyiszor azt felelte, igen, jó neki a második hely, ám úgy egy kilométerrel a cél előtt jelezte, meggondolta magát, s mégis csatázni szeretne a bajnoki címért. Tudtam, jobb sprinter, mint én, így persze meg is előzött... „Bevett szokás, hogy hasonló szökésnél a felek összedolgoznak, hogy a mezőnyt maguk mögött tartsák és hazaérjenek, ilyenkor gyakran megbeszélik, ki hányadik helyen gurul át a célvonalon – magyarázta a 2008-as olimpikon Kusztor. – A cél felé robogva én is többször megkérdeztem Molnár Pistit, megfelel-e neki a második hely, hiszen akkor úgy építem fel a taktikát, hogy a végén ne kelljen sprintelni. Ő mindannyiszor azt felelte, igen, jó neki a második hely, ám úgy egy kilométerrel a cél előtt jelezte, meggondolta magát, s mégis csatázni szeretne a bajnoki címért. Tudtam, jobb sprinter, mint én, így persze meg is előzött...

VÉLEMÉNY
Fülöp Tibor kerékpáros szakedző, a Sportlabor teljesítménydiagnosztikai és sportpszichológiai központ alapítója független nyilatkozatának részlete, amelyet mindkét versenyzőnek eljuttatott: „Az elmenésben a helyezések leosztása a nemzetközi kerékpársport gyakorlatának megfelelően rendben van, KIVÉVE azokat a versenyeket, ahol címet osztanak: OB, EB, VB, OJ. Ezek csak évente/négyévente egyszer vannak, és ezeken csak az eredmény, elsősorban csak a győzelem számít – tehát ezt nem lehet, sőt tilos megbeszélni, ezt le kell meccselni taktikával vagy erővel. KIVÉVE ha magasabb érdek nem írja át, ez nagyon indokolt esetben lehet egy elfogadott szakmai vezető (pl. szövetségi kapitány) által a VERSENY ELŐTT mindenkivel egyeztetett központi stratégia (pl. »Kusztinak kell ma nyernie, mert kell a bajnoki trikó az Osztrák Körre«, vagy »UCI-pontok így meg úgy, ennek vagy annak«).”

Rendkívül inkorrekt lépésnek tartom ezt a részéről, és ezt meg is mondtam neki a célba érés után. Maradjunk annyiban, ha külföldön valaki ilyesmit csinál, egy életre elássa magát a többiek előtt. Ha az elején közli, hogy harcolni szeretne, nincs semmi probléma, úgy építettem volna fel a taktikát, hogy leszakítsam magamról, ebben a formában viszont ez nagyon nem volt fair. Nekem fontos lett volna a győzelem, már csak az olimpiai kvalifikáció szempontjából is, s ez a tíz pont, amit így elveszítettem, a végelszámolásnál még sokat számíthat. Mindegy, utólag nem lehet ezzel mit kezdeni, de az biztos, hogy hiába tekintettem eddig a barátomnak – a verseny közben is többször segítettem neki –, ezek után máshogy állok hozzá."

Természetesen megkérdeztük a másik felet, azaz a friss magyar bajnok Molnár Istvánt is, ő hogyan látta a kérdéses esetet. A Mugenrace Team Prolog versenyzője, aki első bajnoki trikóját szerezte szombaton, a következőket mondta: „Miután megszöktünk, Peti valóban feltette a kérdést, jó-e nekem a második hely – tény, akkor elkövettem azt a hibát, hogy azt válaszoltam, igen. Nem kellett volna... Ezt követően még többször is megkérdezte, de ezekre már szándékosan nem reagáltam, hiszen egy országos bajnokságon ne legyenek már előre leosztva a lapok, nyerjen a legjobb! Nem igazak azok a híresztelések sem, hogy én kevesebb mezőnymunkát végeztem, mint Peti, továbbá a teljes igazsághoz hozzátartozik, ő indította el a legvégén a sprintet, már egy kilométerrel a cél előtt..."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik