Tour: Vingegaard-é a sárga trikó, de Pogacar szakaszgyőztesként fél percet hozott rajta

Vágólapra másolva!
2023.07.06. 17:33
null
Tadej Pogacar az utolsó két és fél kilométeren szakította le Jonas Vingegaard-t (Fotó: Getty Images)
Tadej Pogacar győzelmével ért véget a Tour de France hatodik, Tarbes és Cauterets-Cambasque közötti, 144.9 kilométeres szakasza. A szlovén kerékpáros csütörtöki teljesítményével megnyugtatott mindenkit, nem fog az első héten eldőlni a verseny.

 

Sok szempontból ugyanaz volt a koreográfia a Tour de France csütörtöki, hatodik szakaszán, mint egy nappal korábban. Ez részben abból is adódik, hogy a szakasz domborzati rajza is jelentősen hajazott a szerdaira, hiszen egy első és egy kiemelt kategóriás emelkedő várt a mezőnyre, viszont ezek után a befutót is egy első kategóriáson rendezték. A nagycsapatok taktikája ehhez alkalmazkodva nem sokat változott, Wout Van Aertot elküldte ismét a Jumbo-Visma a nap eleji szökéssel, a belga pedig rengeteget dolgozott a boly élén, és csak a második emelkedőn, a Col du Tourmalet-n érték őt utol az összetett menők. A sárga trikóban tekerő Jai Hindley ezúttal a főmezőnnyel maradt, csakúgy, mint Tadej Pogacar és Jonas Vingegaard. A 17 kilométer hosszú, 7.4 százalékos átlagmeredekségű Tourmalet-n hamar kijött a Jumbo keretének erőssége – öten kapcsoltak pokoli tempóra, Sepp Kuss (Jumbo), Wilco Kelderman (Jumbo), Vingegaard (Jumbo), Pogacar (UAE) és Hindley (Bora), utóbbi viszont hamar besavasodott, így egy ponton a szerdai trió, azaz Kuss, Pogacar és Vingegaard mászott tovább. A dán ezúttal is bepróbálkozott egy támadással, a kétszeres Tour-győztes Pogacar azonban sokkal jobban bírta, mint az ötödik szakaszon. A szökést utolérte ez a páros, s ott Van Aert jól jött a holland istállónak, mivel a lejtmenetben és a lapos részeken tudta rá tenni a kerekét Vingegaard – embertelen melót tett a közösbe ezúttal is Van Aert.

Az utolsó, befutó előtti emelkedőre megint csak ketten maradtak, immár az élen, és ahogyan az a szakasz emelkedőin végig látszott, Pogacar lényegesen jobb erőben volt, harmonikusabb mozgással, kevésbé fájdalmas arckifejezéssel. Robbantott is a szlovén a szó átvitt értelmében, elképesztő ritmusváltást mutatott be, a dán nem is tudta lekövetni, éppen úgy, mint szerdán, csak fordított leosztásban. A sárga felső így Vingegaard-é, de a két „űrlény” közti különbség már csupán körülbelül a fele a szerdai 53 másodpercnek.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR
110. TOUR DE FRANCE     

6. SZAKASZ (Tarbes–Cauterets-Cambasque, 144.9 km)
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Team Emiraes) 3:54:27
2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 24 mp h.
3. Tobias Halland Johannessen (dán, Uno-X Pro Cycling Team) 1:22 p h.

ÖSSZETETT
1. (sárga trikóban) Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 26:10:44
2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Team Emirates) 25 mp h.
3. Jai Hindley (ausztrál, Bora-Hansgrohe) 1:34 p h.

A GYORSASÁGI PONTVERSENY ÁLLÁSA
1. (zöld trikóban) Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Deceuninck) 150 pont
2. Coquard (francia, Cofidis) 104
3. Van Aert (belga, Jumbo-Visma) 92

A HEGYI PONTVERSENY ÁLLÁSA
1. (pöttyös trikóban) Neilson Powless (amerikai, EF Education-EasyPost) 36 pont
2. Gall (osztrák, AG2R Citroën) 28
3. Guerreiro (portugál, Movistar) 27

A 25 ÉVEN ALULIAK VERSENYÉNEK ÁLLÁSA
1. (fehér trikóban) Tadej Pogacar (szlovén, UAE Emi­rates) 26:11:09
2. C. Rodríguez (spanyol, Ineos Grenadiers) 3:05 p h.
3. Pidcock (brit, Ineos Grenadiers) 4:17 p h.

A CSAPATVERSENY ÁLLÁSA
1. Jumbo-Visma 66:50:39
2. Ineos Grenadiers 1:46 p h.
3. Lidl-Trek 3:24 p h.

Következik:7. szakasz (Mont-de-Marsan–Bordeaux,169.9 km)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik