Tour: eldőlt a verseny? Vingegaard nagyon megverte Pogacart a 16. szakaszon

CZIPÓ ÁDÁMCZIPÓ ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2023.07.18. 17:33
null
Jonas Vingegaard hatalmasat ment az egyéni időfutamon (Fotó: Getty Images)
Hatalmas fölénnyel a címvédő Jonas Vingegaard megnyerte a francia kerékpáros-körverseny 16. szakaszát, amelyen 22.4 kilométeres egyéni időfutamot rendeztek Passy és Combloux között. A dán bringás teljesítményével 1:38 perccel tovább növelte eddigi 10 másodperces előnyét az összetettben második helyen álló, kétszeres győztes Tadej Pogacarral szemben, aki nem mellesleg a második helyen zárta a szakaszt.

 

A szlovén és a dán csatája minden előzetes elképzelést túlszárnyal a Tour de France-on, ráadásul a küzdelem legjava, a harmadik hét a hétfői pihenőnapot követően pedig csak kedden vette kezdetét egy egyéni időfutammal. A 16. versenynapon rendezték az idei verseny egyetlen ilyen formátumú etapját, a körülmények viszont közel sem voltak barátságosak, ugyanis a 22.4 kilométeres szakasz mintegy felét emelkedőn kellett megtenni, így az elsősorban az összetett menőknek kedvezett. Visszatérve Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) és Tadej Pogacar (UAE Emirates) párharcára, amióta ez a két srác uralja a kerékpársportot és annak legnívósabb versenyét – vagyis 2021 óta –, ebben az évben a legszorosabb a meccs a 16. szakaszhoz érve. 2021-ben öt és fél, míg tavaly két és fél perc volt a differencia, előbbi esetben Pogacar, 2022-ben meg Vingegaard javára.

A keddi nap ráadásul a három fennmaradó szakasz egyike volt, amelyen reálisan kialakulhatott jelentősebb különbség közöttük. A mezőny természetesen az összetett rangsor megfordított sorrendjében rajtolt el, így Vingegaard utoljára, előtte két perccel pedig Pogacar kezdte meg a távot. A 2022-es Tour 20. szakaszán viszont Wout van Aert (Jumbo-Visma) őket megverte, és ezúttal is odatette magát a belga, ahogyan az eddig eltelt jó két hét során szinte kivétel nélkül – 15 másodperccel át is vette a vezetést Rémi Cavagnától (Soudal Quick-Step).

Nem okozott csalódást a két „űrlény” – az első időmérő pontnál, vagyis tíz perc elteltével, mindketten űridővel kezdtek, de Vingegaard a szlovénnak is 16 másodpercet adott. A táv második felében aztán jött a kerékpárcsere Pogacarnál, innen a hegyi bringáé volt a főszerep, ekkor viszont már 31 másodperc volt a különbség a címvédő javára. A harmadik kapu pedig tanúbizonyságot tett arról, hogy Vingegaard nem savasodik, sőt lényegesen erősebb ezúttal, mint Pogacar, hiszen egy perc fölé kúszott a fór.

Ráadásul a dán nem cserélt kerékpárt, a közel 10 kilométer hosszú emelkedőn így is nyitni tudta az ollót.

A vége 1:38 perc különbség és egy sportágtörténeti jelentőségű teljesítmény, így a hátralévő öt napra a csodában bízhat az UAE bringása. Azt még korai lenne kijelenteni, hogy Vingegaard címet véd a Tour de France-on, de a szerdai kemény hegyi etapon Pogacarnak jelentős időt kéne lefaragnia hátrányából ahhoz, hogy az összetett szempontjából utolsó fontos szakaszon, szombaton legyen esélye megszerezni a sárga trikót.

110. TOUR DE FRANCE
16. szakasz (Passy–Combloux, 22.4 km, egyéni időfutam)
1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 32:36 perc, 2. Pogacar (szlovén, UAE Emirates) 1:38 p hátrány, 3. Van Aert (belga, Jumbo-Visma) 2:51 p h.
Az összetett állása: 1. (sárga trikóban) Jonas Vingegaard 63:06:53, 2. Pogacar 1:48 p h., 3. A. Yates (brit, UAE Emirates) 8:52 p h.
A gyorsasági pontverseny állása: 1. (zöld trikóban) Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Deceuninck) 323 pont, 2. Pedersen (dán, Lidl-Trek) 186, 3. Coquard (francia, Cofidis) 178
A hegyi pontverseny állása: 1. (pöttyös trikóban) Giulio Ciccone (olasz, Lidl-Trek) 63, 2. Powless (amerikai, EF Education-EasyPost) 58, 3. Vingegaard 57
A 25 éven aluliak versenyének állása: 1. (fehér trikóban) Tadej Pogacar 63:08:41, 2. C. Rodríguez (spanyol, Ineos Grenadiers) 7:09 p h., 3. Gall (osztrák, AG2R Citroën) 16:31 p h.
A csapatverseny állása:
1. Jumbo-Visma 190:06:22, 2. Ineos Grenadiers 9:42 p h., 3. UAE Emirates 11:36 p h.
Következik: 17. szakasz (Saint-Gervais Mont-Blanc–Courchevel, 165.7 km)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik