Kerékpár: Hayter nyerte a baszk kör első etapját, Valter az 50. lett

Vágólapra másolva!
2023.04.03. 17:43
null
Hayter (pirosban, balra) idei első győzelmét aratta (Fotó: Getty Images)
Az országúti kerékpáros baszk körverseny első, a Vitoria-Gasteiz és Labastida közötti 165.4 kilométeres szakaszát az Ineos brit kerékpárosa, Ethan Hayter nyerte meg mezőnyhajrá végén, míg Valter Attila azonos idővel az 50. helyen érkezett be a célba.

Valter Attila a Gran Camino és a Tirreno Adriatico után idei harmadik többnapos versenyén állt rajthoz, s pályafutása során először indult a baszk körversenyen. Ráadásul a magyar bajnoki trikó mellett most először magyar bajnoki színekben pompázott a kerékpárja is: Valter bringájának első villája kapott piros-fehér-zöld festést. Csapatától a Jumbótól Valter azt a feladatot kapta, hogy segítse a Tour de France címvédőjét, Jonas Vingegaard-t, de ha a lehetőség úgy adódik előtte, akkor a saját versenyét is futhatja.

Valter a bajnoki trikóban, trikolórra festett első villával a bringáján (Fotó: Getty Images)
Valter a bajnoki trikóban, trikolórra festett első villával a bringáján (Fotó: Getty Images)

A hétfői szakasz Vitoria-Gasteizből indult, abból a baszkföldi városból, ahol többek között Andoni Zubizarreta korábbi és Unai Simón jelenlegi spanyol válogatott kapus is született. A környék adottságainak megfelelően nem sok síkot tartalmazott a Labastidába vezető 165 kilométeres út: a mezőnyre összesen 2517 méter szintkülönbség leküzdése várt.

Tíz kilométer után három spanyol bringás, Txomin Juaristi, Cristián Rodrigúez és Jon Barrenetxea meglépett a mezőnytől, így ők hárman voltak az elsők, akik a nap legmagasabb pontjára, a 1021 méter magas Opakua csúcsára elsőként értek fel – fordított sorrendben, ahogy felsoroltuk őket.

A mezőny négy perc körüli hátránnyal követte őket, s ez volt a szökevények legnagyobb előnye. A különbség innentől fogva állandóan csökkent köszönhetően annak, hogy az Ineos és az Alpecin csapata az élre állt, míg 30 kilométerrel a cél előtt befogták őket.

A húsz kilométerrel a cél előtti mezőnyhajrá kissé szétzilálta a mezőnyt, a sprintet egyébként a címvédő Daniel Felipe Martínez nyerte meg Vingegaard előtt, így az időjóváírásoknak köszönhetően egy másodperc előnybe került a dán előtt a virtuális összetettben.

Jó 15 kilométerrel a vége előtt a mezőny ismét összeállít, s nagy hajtás kezdődött, hogy ne legyen kedve senkinek meglepetést okozva támadni a szakaszgyőzelemért, dőljön csak el az etap sorsa sprinttel – a várakozásoknak megfelelően.

Így is lett, valamivel több mint négy óra tekerés után a hajrára az ineosos brit Ethan Hayter kapta a legjobb felvezetést, meg is nyerte az etapot, a második Mauro Schmidnek és a harmadik Jon Aberasturinak sem volt esélye megelőzni. Valter Attila végig Vingegaard-t védve tekert a jumbós csapattársaival, majd a főmezőnnyel együtt az 50. helyen futott be.

ÖSSZEFOGLALÓ

Folytatás kedden a Viana és Leitza közötti 193.8 kilométer hosszú szakasszal.

KERÉKPÁR
BASZK KÖRVERSENY
1. szakasz, Vitoria-Gasteiz–Labastida (165.4 km)

1. Ethan Hayter (brit, Ineos-Grenadiers) 4:01:24 óra
2. Mauro Schmid (svájci, Soudal Quick Step) azonos idővel
3. Jon Aberasturi (spanyol, Trek Segafredo) a. i.
...50. Valter Attila (Jumbo-Visma) a. i.
Az összetett állása
1. Hayter 4:01:24 óra
2. Schmid +4 mp
3. Aberasturi +6 mp
...52. Valter +10 mp

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik