Hegyikerékpár-vb: Schurter tizedik aranya, Palumby 47. lett

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2022.08.28. 18:14
A svájci Nino Schurter tizedszer győzött a férfiaknál a hegyikerékpárosok világbajnokságán vasárnap a franciaországi Les Gets-ben, Palumby Zsombor 47. helyen zárt.

A magyar bajnok Palumby Zsombor a mezőny hátsó feléből rajtolt, majd hátracsúszott a 90. pozícióba, ám szép felzárkózást bemutatva a 47. helyig jött fel. Palumby Zsombor a mezőny hátsó feléből rajtolt, majd hátracsúszott a 90. pozícióba, ám szép felzárkózást bemutatva a 47. helyig jött fel.

Az előzetesen nagy esélyesnek tartott olimpiai és Európa-bajnok Thomas Pidcock – akárcsak bő egy hete a müncheni kontinensviadalon – félperces lemaradással kezdte meg a viadalt, innen zárkózott fel. A láthatóan problémákkal küzdő brit később leszakadt az első hármasról, majd bukott is. Így az aranyéremért az ötkarikás bronzérmes spanyol David Valero és a címvédő svájci Nino Schurter csatázott, utóbbi 36 évesen tizedszer állhatott a vb-dobogó legmagasabb fokára. A bronz az olasz Luca Braidot nyakába került.

A női versenyben nem volt ott az olimpiai negyedik Vas Kata Blanka: a három szakágban is a világelithez tartozó, a hegyikerékpár mellett terepkerékpárban (cyclocross) és országúton is jeleskedő 20 éves bringás utóbbira koncentrál, így kihagyta a vb-t. Távollétében az Eb-ezüstérmes francia Pauline Ferrand-Prévot diadalmaskodott magabiztosan hazai pályán – pályafutása során negyedszer ebben a számban –, megelőzve az olimpiai bajnok svájci Jolanda Neffet és az amerikai Haley Battent.

Az U23-as női versenyben két magyar érintett volt, a felnőtt magyar bajnok Buzsáki Virág 17., míg Bokros Csenge 37. lett.

Férfiak
1. Nino Schurter (Svájc) 1:21:13 óra
2. David Valero Serrano (Spanyolország) 9 másodperc hátrány
3. Luca Braidot (Olaszország) 29 mp h.
...
47. PALUMBY ZSOMBOR 7:53 perc h.

Nők
1. Pauline Ferrand-Prévot (Franciaország) 1:22:08 óra
2. Jolanda Neff (Svájc) 1:35 perc hátrány
3. Haley Batten (Egyesült Államok) 2:13 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik