Kerékpár: Szerencsével megismételhető a bravúr – Dina Márton

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2020.08.26. 18:27
null
Dina Márton főleg a hegyi szakaszokon szeretne jól menni, csapata a szökésekre épít (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)
Minden idők legerősebb mezőnyével rajtol el szombaton az újabb szintugrásra készülő Magyar körverseny, amelyen a Dina Márton vezette Kometa-Xstra Cycling Team inkább a szökésekre helyezi majd a hangsúlyt.

 

Már csak hármat kell aludni, és elrajtol az egyik legnagyobb idei magyar sportesemény, a 41. Tour de Hongrie (TDH).

Ez már önmagában örömteli tény, hiszen a szezont kis híján elsöprő koronavírus-járvány nyomán számtalan kisebb-nagyobb versenyt teljesen törölt naptárából a nemzetközi szövetség (UCI), köztük nagy hagyományú klasszikusokat is, így az, hogy a Magyar körversenyt „csak” átütemezték, és végül a Tour de France-szal egyidőben elrajtolhat augusztus 29-én, jelentős fegyvertény.

Főleg úgy, hogy mivel ebben az időben a sportági főversenynek számító francia és a mi nemzeti körversenyünkön kívül nincs jelentős viadal a naptárban, a nem Franciaországban induló sztároknak a Tour de Hongrie maradt az egyedüli alternatíva. Ez pedig az eleve erősnek ígérkező mezőnyt még egy szinttel feljebb emelte: öt, a világelitben szereplő együttes mellett számos másodvonalbeli profi istálló is eljön Magyarországra, így valószínűleg sikerül elérni a célt, hogy jövőre már a második legrangosabb sorozatba, a Pro Seriesbe emelkedjen a TDH.

Az évek óta folyamatosan szintet lépő versenynek a tavalyi kiírása is emlékezetesre sikerült. Az összetett dobogón két magyar bringás is állhatott: a Kometa-Xstra Cycling Team színeiben tekerő Dina Márton másodikként, a CCC-ben versenyző Valter Attila harmadikként zárt az Israel Start-Up Nation lett bajnoka, Krists Neilands mögött. Utóbbi egyébként biztosan nem fogja megvédeni címét, de ezt aligha bánja, mivel immár csapata world tour sorában a Tour de France-on versenyez szombattól.

A hazai mezőny minden eddiginél erősebb lesz, így a versenyzőinknek nem lesz egyszerű megismételniük tavalyi bravúros eredményüket – de nem is lehetetlen!

„Ha nekem, vagy Valter Atinak, vagy akár a vasárnap az országos bajnokság mezőnyversenyén diadalmaskodó Filutás Viktornak elsül a lába, összejöhet egy újabb bravúr! – mondta optimistán a tavalyi „ezüstérmes” Dina Márton. – Tény, nagyon erős mezőny lesz, de ennél mostanában csak még erősebbekben versenyeztünk, úgyhogy hozzá vagyunk szokva a kiképzéshez, és kis szerencsével megismételhető lehet a tavalyihoz hasonló eredmény.”

Dina szavait alátámasztja, hogy az újraindulás utáni egyik legerősebb versenyen, a világsztárokkal teletűzdelt Tour de l'Ainon az összetett előkelő 25. helyén végzett, amellyel három világranglistapontot gyűjtött. Hozzátette, a mostani Tour de Hongrie-n ettől függetlenül más lesz a csapat taktikája, mint legutóbb.

„Mivel a tavalyinál jóval erősebb verseny lesz, nekünk pedig a magyar főszponzor miatt kiemelten fontos a megjelenés, ezúttal a szökésekre, elmenésekre igyekszünk jóval nagyobb hangsúlyt fektetni, így lehet a legkönnyebben egész nap a tévéképernyőre kerülni – ecsetelte Dina. – Ettől függetlenül az a terv, hogy engem meghagynak az összetettre – de az biztos, hogy nem az lesz, hogy az egész csapat kizárólag értem küzd majd, minden mást feladva… A célom, hogy főleg a hegyi szakaszokon szeretnék jól menni, de nem számszerűsíteném az elvárásaimat, már csak azért sem, mert nem lehet tudni, ki milyen formában érkezik.”

A 24 éves versenyző elmondta, nagyon jó érzés, hogy országszerte az ő, illetve Valter Attila arca köszön vissza az esemény óriásplakátjairól – pontosabban roppant sportszerűen úgy fogalmazott, megtisztelő, hogy ott lehet a legnagyobb magyar névnek számító, a CCC world tour csapatában tekerő Valter mellett. Hozzátette, szerinte az utolsó szakaszon, a Kékestetőn dőlhet el a verseny, ám nemcsak a hegyeken kell odafigyelni, hanem – mivel jövő hétre viharokat jósolnak – a sík szakaszokon is.

Dina Mártontól megkérdeztük azt is, kiheverte-e már csapattársa, a mostanság remek formában tekerő, az említett Tour de l'Ain nyitó szakaszán például világsztárokat megelőzve a szenzációs ötödik helyen célba érő Fetter Erik két héttel ezelőtti súlyos edzésbalesetét, akit egy figyelmetlen kisteherautós gázolt el, véget vetve a szezonjának.

„Nagyon sokat rontott elsősorban az én hangulatomon, de a csapatén is. Már csak azért is, mert Erik valószínűleg nem a Tour de Hongrie-n, hanem a sportági berkeken belül csak Baby Girónak hívott Girobión indult volna a csapat másik részével – és amilyen remek formában volt, ott konkrétan szakaszgyőzelmet is megcsíphetett volna, ami óriási fegyvertény lett volna” – árulta el Dina, hozzátéve, a Kometa most viszont már kizárólag az év egyik fő versenyének számító Tour de Hongrie-ra koncentrál, és a csapattagok mindent megtesznek a minél jobb szereplésért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik