Armstrong-ügy: „A nézők elégedettek lesznek az interjúval”

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2013.01.15. 17:08
Oprah Winfrey a CBS televíziós csatorna reggeli műsorában elmondta, az Egyesült Államokban csütörtökön adásba kerülő Armstrong-interjúval minden bizonnyal elégedettek lesznek a nézők. Winfrey úgy érezte, az 1998 óta elért összes eredményétől megfosztott Armstrong már készült erre a pillanatra.

„Úgy éreztem, komoly volt, és már nagyon készült erre a pillanatra, amely most jött el" – mondta el Winfrey a hétfőn rögzített két és fél órás interjúval kapcsolatban, amely során nem voltak jelen ügyvédek. A műsorvezető szerint a nézők elégedettek lehetnek majd a válaszokkal, amelyek közül többön a stáb is ledöbbent.

Oprah Winfrey elmondta, hogy a beszélgetés csütörtöki műsorra tűzéséig nem akart nyilatkozni az elhangzottakról, de miután napvilágot látott a hír, meggondolta magát.

„Mire Austinból Chicagóba értem, már mindenki erről beszélt” – mondta Oprah Winfrey, aki két és fél órán keresztül beszélgetett Armstronggal a sportoló austini otthonában. Az interjút eredetileg csütörtökön adták volna le teljes egészében, de végül olyan hosszú lett az anyag, hogy két részletben lehet majd megnézni csütörtökön és pénteken este.

Mint korábban beszámoltunk róla, az AP amerikai hírügynökség az adáshoz közel álló, de névtelenséghez ragaszkodó forrásra hivatkozva azt állította, Armstrong elismerte a műsorban, hogy doppingolt.

A New York Times a beszélgetésben elhangzottakról azt írta, a sztársportoló a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elöljáróira vallott, azt állítva, közülük többen tudtak arról, hogy doppingolt, sőt lehetőségeikhez mérten támogatták is. A lap információi szerint Armstrong más kerékpárosokra nem tett terhelő vallomást. Az UCI mindezekre reagálva keddi közleményében arra szólította fel Armstrongot, hogy vallomását egy független bizottságnak mondja el.

Az Oprah Winfrey Network (OWN) szóvivője a múlt héten jelentette be, hogy az interjút nem élőben sugározzák, és a felvételt korábban készítik majd el Armstrong austini házában, s a visszavonult kerékpáros nem szerkesztheti meg az adást. A szóvivő még hozzátette: a beszélgetés során nem lesz tabutéma. Maga Armstrong is azt nyilatkozta, hogy kész mindenre őszintén válaszolni.

Az idézett forrás szerint Armstrong az előzetesen felvett interjúban elismerte, hogy pályafutása során – beleértve a Tour de France-győzelmeket is – tiltott teljesítményfokozó szerekkel élt. Az amerikai sportoló eddig a leghatározottabban cáfolta, hogy valaha is doppingolt volna.

Az UCI mindezekre reagálva keddi közleményében arra szólította fel Armstrongot, hogy vallomását egy független bizottságnak mondja el. Később a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) is arra kérte az exkerekest, hogy eskü alatt tegyen részletes vallomást. David Howman, a szervezet igazgatója közölte: Armstrong életre szóló eltiltását csak abban az esetben vizsgálhatják felül, ha ez megtörténik.

A New York Times korábban arról írt: Armstrong abban a reményben tesz vallomást, hogy más sportágakban – így új kedvencében, a triatlonban – még versenyezhet. A jelenlegi büntetés szerint élete végéig eltiltották a versenyszerű sportolástól azokban a sportágakban, amelyek világszövetségei aláírták a WADA kódexét. A beismerés után eltiltását mérsékelhetik, és néhány év múlva triatlon-, illetve futóversenyeken még indulhat.

Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége az Armstrong-ügyben indított nyomozásának végén arra a megállapításra jutott, hogy Armstrong és volt klubja, a US Postal a sporttörténelem legkifinomultabb, legprofesszionálisabb és mostanáig a legsikeresebb doppingprogramját fejlesztette ki és működtette. A szervezet már augusztusban jelezte, hogy örökre eltiltja az amerikai kerékpárost, egyúttal megfosztja hét Tour de France-győzelmétől, majd októberben az UCI is hasonló szankciókat alkalmazott vele szemben, megfosztva őt az 1998 augusztusa óta elért összes eredményétől.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik