Levi Leipheimer nyerte meg a hegyi időfutamot a huszadik szakaszon

Vágólapra másolva!
2008.09.20. 18:25
A második szakaszgyőzelmét aratta a Spanyol körversenyen az amerikai Levi Leipheimer. Az Astana bringása az első, sík terepen megrendezett időfutam után a második – ezúttal hegyi – egyenkéntin sem talált legyőzőre. A második helyen végző spanyol Alberto Contador megtartotta az aranysárga trikót, s ezzel gyakorlatilag megnyerte a Vueltát.
Alberto Contador gyakorlatilag megnyerte a versenyt
Fotó: Reuters
Alberto Contador gyakorlatilag megnyerte a versenyt
Alberto Contador gyakorlatilag megnyerte a versenyt
Fotó: Reuters
Alberto Contador gyakorlatilag megnyerte a versenyt

A Spanyol körverseny huszadik szakasza volt az utolsó, amely még befolyásolhatta az összetett állását, igaz, arra szinte minimálisnak tűnt az esély, hogy a képzeletbeli dobogón változik az Alberto Contador, Levi Leipheimer, Carlos Sastre sorrend. Az első tízben az 5–7. helyért várhattunk nagyobb csatát, mivel Robert Gesink, Alejandro Valverde és Joaquim Rodríguez között mindössze tizenhat másodperc volt a különbség.

A bringásokra 17.1 kilométer várt egy hegyi időfutam formájában. Az út első kilenc kilométerén még csak 130 méter szintkülönbséget kellett leküzdeni, idáig tehát mintha csak egy sík egyenkéntin lettünk volna, utána viszont következett a neheze. 1320 méterről 1870 magasra kellett felkapaszkodni, az út meredeksége átlagban 6.6 és 7.6 százalék között váltakozott.

Eleinte Vaszil Kirijenka, majd Sandy Casar vezetett, hogy aztán következzen az utolsó húsz versenyző. Közül az első, az idén gyengébb évet futó Andreas Klöden állt az élre, ő már csak három másodperccel lépte túl a harmincöt percet. Az Astana németje húsz percen keresztül vezetett, majd jött az idei Girón ezüstérmes Marzio Bruseghin, aki már bőven harmincöt percen belül végzett a távval.

Az igazi izgalmakat az utolsó hét bringása színre lépése jelentette. Alejandro Valverde remek tempóban hajtott, már a kilencedik kilométernél elhelyezett időmérő pontnál megelőzte Gesinket, és a spanyol a folytatásban sem lassult, ráadásul Sastre és Ezequiel Mosquera sem tudta őt megelőzni.

Amikor David Moncoutie 34:15-tel érkezett célba, nagy esély mutatkozott rá, hogy a szakaszgyőztes harmincnégy percen belül teljesíti a távot. Ezt a vélekedést erősítette, hogy amíg Valverdéék ádáz küzdelmet vívtak egymással és a másodpercekkel, addig az Astana bombaerős párosa mindenkit maga mögé utasított. A második helyen álló Levi Leipheimer mindkét szakaszközi időmérő pontnál a leggyorsabb volt, nyomában az arany trikós Contadorral.

Valverde egy pillanatra sem lankadt, rendkívül elszántan küzdött, hogy legalább az ötödik helyet megszerezze. Ő 33:37 perc alatt teljesítette a távot, és Gesink végül több mint egy percet kapott tőle. Az idei Vuelta meglepetésembere, Mosquera 44 másodpercet kapott Valverdétől, akihez a legközelebb Sastre volt – 31 másodpercre.

Miután Sastre is beért, véget értek az izgalmak, következtek a másik kategória szereplői. Előbb Leipheimer érkezett be 33:06 perccel – ezzel természetesen átvette a vezetést –, majd Contador következett, aki kisebb meglepetésre ekkorra egy picit lemaradt csapattársától, és Valverdéhez hasonlóan 33:37-t teljesített. Természetesen ezzel is megőrizte az első helyét.

63. VUELTA A ESPANA

20. szakasz. La Granja–Alto de Navacerrada (17.1 km, hegyi időfutam)
A szakasz végeredménye: 1. Levi Leipheimer (amerikai, Astana) 33:06, 2. Contador (spanyol, Astana) 31 másodperc hátrány, 3. Valverde (spanyol, Caisse d'Epargne) azonos idővel, 4. Sastre (spanyol, CSC Saxo Bank) 1:02 perc hátrány, 5. Moncoutie (francia, Cofidis) 1:09 p h., 6. Mosquera (spanyol, Xacobeo-Galicia) 1:15 p h.
Az összetett állása: 1. (aranysárga trikóban) Alberto Contador 77:55:29, 2. Leipheimer 46 mp h., 3. Sastre 4:12 p h., 4. Mosquera 5:19 p h., 5. Valverde 6:00 p h., 6. Joaquim Rodríguez (spanyol, Caisse d'Epargne) 6:50 p h.
A gyorsasági pontversenyben: 1. (kék trikóban) Greg van Avermaet (belga, Silence-Lotto) 142 pont, 2. Contador 137, 3. Valverde 129
A hegyi pontversenyben: 1. (narancssárga trikóban) David Moncoutie 149, 2. Kern (francia, Crédit Agricole) 106, 3. Contador 99
A csapatversenyben: 1. Caisse d'Epargne 233:06:41, 2. CSC Saxo Bank 38:27 p h., 3. Euskaltel 39:22 p h.
Következik: 21., utolsó szakasz (San Sebastian de los Reyes–Madrid, 102.2 km)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik