Mark Cavendisht idén lehetetlen megverni, ő a leggyorsabb

Vágólapra másolva!
2008.07.18. 18:06
Ha sprintbefutó, akkor Mark Cavendish. Az idei Olasz körversenyen két etapot nyerő brit versenyző a Tour de France-on már a negyedik mezőnyhajrát nyerte meg. Összetettben továbbra is Cadel Evans vezet.
Megszokott kép az idei Touron: Cavendish szakaszgyőzelmet ünnepel
Megszokott kép az idei Touron: Cavendish szakaszgyőzelmet ünnepel
Megszokott kép az idei Touron: Cavendish szakaszgyőzelmet ünnepel
Megszokott kép az idei Touron: Cavendish szakaszgyőzelmet ünnepel

Pénteken a tizenharmadik szakaszra került sor a Francia körversenyen, ám a legfőbb témát továbbra is Riccardo Ricco szolgáltatta. A francia L’Equipe már délelőtt pedzegette, hogy újabb lebukások várhatóak, délután pedig az együttes adott ki arról közleményt, miszerint az olasz Leonardo Piepoli megsértette az etikai kódexet, doppingvétséget követett el, ezért Riccóhoz hasonlóan őt is kirúgják.

A Narbonne és Nimes közötti 182 kilométeres etapon, a sárga trikós Cadel Evans sprintbefutót jósolt, aztán kiderült, az ausztrál jósnak is elmehetne. Niki Terpstra és Florent Brard már az első kilométernél megszökött, a mezőny pedig hagyta, hogy menjenek. A 39. kilométernél már nyolc perc volt a kettős előnye. Ekkortól kezdett csökkeni a különbség, de azért a főmezőny nem vitte túlzásba az üldözést, mivel nyolcvan kilométerrel később még mindig volt három perc előnye a holland-francia kettősnek.

A mezőny meglehetősen kényelmes tempóban teljesítette a kilométereket, 60 kilométerrel a cél előtt, a leglassabb, 42 km/órás átlagsebességet prognosztizáló itinerhez képest is negyedórás késésben voltak a versenyzők. Terpstra a cél előtt 27 kilométerrel hagyta faképnél szökevénytársát, amikor már többen is próbálkoztak felzárkózni hozzájuk. Brardhoz végül csatlakozott csapattársa Stéphane Auge, hamarosan befogták őket, így 14 kilométerrel a cél előtt már csak a holland tekert elől, őt tíz kilométerrel a cél előtt érték utol.

Ekkor Sylvain Chavanel lépett még meg, ám ő sem érhetett célt, jöhetett a mezőnyhajrá. A nagy helyezkedésben egy idei úgy tűnt, a riválisoknak sikerül bezárni Mark Cavendisht, ám a brit ismét jókor robbantott, és hihetetlen tempóban hagyta faképnél a társakat – ahhoz képest, hogy az etap előtt fáradtságról beszélt –, egyértelművé téve, az idei Touron ő a leggyorsabb sprinter. Ez volt a brit negyedik szakaszsikere. Összetettben továbbra is Cadel Evans vezet.

95. TOUR DE FRANCE

13. szakasz. Narbonne–Nimes (182 km)
A szakasz végeredménye: 1. Mark Cavendish (brit, Team Columbia) 4:25:42, 2. McEwen (ausztrál, Silence-Lotto) azonos idővel, 3. Feillu (francia, Agritubel) a. i., …37. Evans (ausztrál, Silence-Lotto) a. i. Az összetett állása: 1. (sárga trikóban) Cadel Evans 54:48:47, 2. F. Schleck (luxemburgi, CSC Saxo Bank) 1 másodperc hátrány, 3. Vandevelde (Garmin Chipotle) 38 mp h.
A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Óscar Freire Gomez (spanyol, Rabobank) 184 pont, 2. Cavendish 156, 3. Hushovd (norvég, Crédit Agricole) 156
A hegyi pontversenyben: 1. (pöttyös trikóban) Sebanstian Lang (német, Gerolsteiner) 60, 2. Kohl (osztrák, Gerolsteiner) 57, 3. F. Schleck 46
A legjobb huszonöt éven aluli versenyző: 1. (fehér trikóban) Vincenzo Nibali (olasz, Liquigas) 54:53:05, 2. Monfort (belga, Cofidis) 2:49 perc hátrány, 3. Kreuziger (cseh, Liquigas) 2:53 p h.
A csapatversenyben: 1. CSC Saxo Bank 164:18:31, 2. AG2R 4:49 p h., 3. Gerolsteiner 15:23 p h.
Következik: 14. szakasz (Nimes–Digne-les-Bains, 194.5 km)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik