Nemzetisport.hu 2010.05.24 11:50 Frissítve: 2015.01.16 01:30

Visszatérne a válogatottba az olimpiai bronzérmes

Fiatal kenusunk Kiss Tamás, a pekingi olimpián Kozmann György párjaként az 1000 méteres C-2-es számban bronzérmet szerzett. Mivel a duó Kolonics György tragikus halálát követően térdelt össze a rajt előtt kevesebb, mint egy hónappal, a harmadik helyet óriási bravúrként könyveltük el. Éppen ezért volt meglepetés, hogy Kiss 2009-ben nemhogy a felnőtt, hanem korosztályának megfelelően még az U23-as válogatottba sem tudott kvalifikációt szerezni. A hétvégi, szegedi vk-n azonban két számban is képviseli a magyar színeket, ráadásul az egyik egyéni szám, amelytől a szolnoki rangsorolót biztosan megnyerve kifejezetten sokat vár és remél. Kiss Tamás erről a kajak.hu sportági oldalon beszélt.

Kiss Tamás és Kozmann György győzelemmel felérő bronzérmet szereztek a pekingi olimpián (Fotó: Czagány Balázs, NS-archív)
Kiss Tamás és Kozmann György győzelemmel felérő bronzérmet szerzett a pekingi olimpián
(Fotó: Czagány Balázs – NS-archív)

„Tavaly sokat betegeskedtem, januárig a csoporttól külön edzettem, de csak finoman, igazából februárban szálltam be a közös munkába – mondta a kajak.hu-nak Kiss Tamás. – Célom egyértelmű, szeretnék visszakerülni a válogatottba, ennek érdekében mindenek előtt egyesben kell fejlődnöm. Tervbe vettem, hogy a párost is kipróbálom majd, de jelenleg az egyesre koncentrálok. Az új vébé-számban, az ötezer méterben kifejezetten látok fantáziát, az sokkal jobban fekszik nekem, mert a kétszáz méter hiába olimpiai táv, az nem az én világom."

 
 
Ki lesz a szegedi kajak-kenu vk legeredményesebb magyar versenyzője?
Összes szavazat:2525
Szavazás kezdete: 2010. 01. 01
A szavazást lezárták.
Kovács Katalin - 16%
Janics Natasa - 15%
Vajda Attila - 9%
Kammerer Zoltán - 9%
Benedek Dalma - 8%
A Sáfrán testvérek - 8%
más - 8%
Kozák Danuta - 8%
Szalai Tamás - 8%
Molnár Péter - 7%
 

Kiss a hétvégi, szegedi vk-n 5000 méteren C-1-ben, míg 1000-en a C-4-es egység tagjaként képviseli a magyar színeket, miután a szolnoki rangsorolót követően Storcz Botond felnőtt kapitány ezt a két feladatot szabta meg számára.

„A szolnoki versenyre én sem készültem külön, ahogyan a többiek sem. Egyesben ezer méteren az A-döntőben az utolsó, kilencedik helyen végeztem. Nem elsősorban a helyezés bántott, mert az most nem volt lényeg, hanem az, hogy önmagamhoz képest gyengébben teljesítettem, lehetett volna jobb időm is. Az ötezer méter, bár új szám, azonban kifejezetten tetszett, és nemcsak azért, mert jól sikerült és győztem."

Az olimpiai bronzérmes elmondása szerint a táv inkább a maratonista szakág jellemzőit viseli magán, hiszen taktikusan kell felépíteni a versenyt.

„Látni, érezni kell, mikor lehet vizezni, kiengedni, és mikor megindítani a hajót. Mivel köröket megyünk, úgy vélem, már az első kör végére kialakul a sorrend, a lényegi kérdések ott el is dőlnek. Aki később akar visszajönni a versenybe, ahhoz legalább egy társra van szüksége, akivel együtt tud taktikázni. Viszont a tempó azért itt is megvan, és mivel ötezer méterről beszélünk, a vége valósággal már fájt. De a győzelem persze kárpótolt..."

2020.06.18 22:15:25

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ

„Összességében nagyon göröngyös utat jártam be, de a meghatározó szakasz sima volt.”

2020.03.02 22:47:40

Kajak-kenu N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Wichmann Tamás ma indul utolsó útjára, át a Léthe vízén, szálfaegyenesen evezve, kimért, egyedi csapásokkal távolodva tőlünk, biztosan. Az ő lapátja sosem törhet el!

2020.02.21 19:50:28

Kajak-kenu CSINTA SAMU

A négyszeres olimpiai, 22-szeres világbajnok barát, Ivan Patzaichin szívszorító-felemelő visszaemlékezése.

2020.02.12 23:30:01

Kajak-kenu THURY GÁBOR

„Két héttel ezelőtt beszéltünk a kórházban, a beszélgetés végén már nagyon fáradt volt.”