Nemzetisport.hu 2012.09.27 15:48 Frissítve: 2015.03.28 01:18

Vége! Janics Natasa nem magyar színekben folytatja

Douchev-Janics Natasa ma kikérte papírjait a Magyar Kajak-kenu Szövetségtől, és a jövőben minden bizonnyal szerb színekben folytatja a versenyzést.

 

Janics döntött... (Fotó: Szabó Miklós)

Douchev-Janics Natasa rengeteg örömet szerzett a magyar szurkolóknak, ezentúl azonban más ország színeiben, más szurkolókkal teszi meg ugyanezt. A háromszoros olimpiai bajnok klasszis ma kikérte papírjait a Magyar Kajak-kenu Szövetségtől, és szándékai szerint Szerbiában folytatja pályafutását.

PAZAR EREDMÉNYSOR
3x olimpiai bajnok (2004: K–1 500 m, K–2 500 m, 2008: K–1 500 m)
2x olimpiai ezüstérmes (2008: K–4 500 m, 2012: K–2 500 m)
1x olimpiai bronzérmes (2012: K–1 200 m)
18x világbajnok
17x Európa-bajnok
jugoszláv színekben olimpiai 4. (2000), ifjúsági Európa-bajnok

Janics tegnap éjjel, gyermekével együtt érkezett Magyarországra. Ma pedig megjelent a magyar szövetségnél a szerb szövetség kikérőjével, valamint eddigi klubja, az EDF Démász Szeged engedélyével, a külföldi versenyzéséhez szükséges dokumentummal.

Mint ismert, a Janics Natasa országváltásával kapcsolatos hírek azután váltak egyre hihetőbbé, hogy férje, Andrian Douchev Szerbiában kapott munkát. Ekkor már sokan sejtették, hogy Natasa is követi szíve választottját.

Ezután a Nemzeti Sportnak a Szerb Kajak-kenu Szövetség elnöke, Mirko Nisovics megerősítette: a „Janics-ügy” végére lassan valóban pont kerülhet – méghozzá a kajakos országváltásával.

A magyar szövetség azonban sokáig nem kapott kikérő levelet, de információink szerint létezett egy Douchev-Janics Natasa által írt magánlevél, amelyet megkapott az MKKSZ elnöksége, és amely a versenyző távozási szándékáról, lehetséges jövőjéről szólt.

A találgatásoknak azonban most vége, Janics ma hivatalosan is kikérte papírjait a magyar szövetségtől, azaz nem kíván tovább magyar színekben versenyezni. Szerbia pedig tárt karokkal várja a klasszist…

„Az MKKSZ elnökségének innentől kezdve egy hónapja van rá, hogy kialakítsa álláspontját a versenyző távozását illetően. Ez idő alatt egyeztetni fogunk a magyar és a szerb olimpiai bizottsággal, valamit a szerb sportági szakszövetséggel is”  – jelentette be dr. Ábrahám Attila, a szövetség főtitkára a kajakkenusport.hu-nak.

A Magyar Kajak-kenu Szövetség által eljuttatott közlemény szerint az elnökségnek lehetősége van arra, hogy elutasítsa Douchev-Janics Natasa átigazolási kérelmét. Ebben az esetben a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) szabályzata szerint a bajnoknő a következő két szezonban nem versenyezhetne nemzetközi viadalon, de 2015-től már szabadon rajthoz állhatna Szerbia színeiben a világversenyeken.

Ma délután egy másik nyilatkozat is érkezett a Magyar Kajak-kenu Szövetséghez. Ebben Douchev-Janics Natasa edzője, Kovács László jelezte, hogy a továbbiakban nem kíván részt venni a sportolónő versenyzői felkészítésében, és köszönetet mondott a szövetség eddigi támogatásáért.

A NEMZETI SPORT PÉNTEKI SZÁMÁBAN RÉSZLETESEN FOGLALKOZUNK A TÉMÁVAL.

Kikérte a papírokat (Fotó: Szabó Miklós)
A váltás már csak a szövetségi egyeztetéseken múlik (Fotó: Szabó Miklós)
2020.07.31 18:25:31

Kajak-kenu K. T. I.

A bajnoknő kislánya, Olívia, már szinte csapattagnak számít a szolnoki edzőtáborokban, s hajóba is ülne.

2020.07.27 17:39:32

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ

Leült a gödör aljára, és fázni kezdett a feneke. Innentől már csak egy út vezetett – felfelé.

2020.06.18 22:15:25

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ

„Összességében nagyon göröngyös utat jártam be, de a meghatározó szakasz sima volt.”

2020.03.02 22:47:40

Kajak-kenu N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Wichmann Tamás ma indul utolsó útjára, át a Léthe vízén, szálfaegyenesen evezve, kimért, egyedi csapásokkal távolodva tőlünk, biztosan. Az ő lapátja sosem törhet el!

2020.02.21 19:50:28

Kajak-kenu CSINTA SAMU

A négyszeres olimpiai, 22-szeres világbajnok barát, Ivan Patzaichin szívszorító-felemelő visszaemlékezése.