HIRDETÉS
Nemzetisport.hu 2011.10.21 18:26 Frissítve: 2015.02.20 01:14

Lucz aranyérmes, hat magyar érem a maratoni vb első napján

Nagy magyar sikerek születtek a szingapúri maraton kajak-kenu világbajnokság első napján. Ifjúsági versenyzőink közül Lucz Dóra aranyérmet szerzett, és az U23-as korosztállyal kiegészülve összesen hat érmet gyűjtött be a magyar válogatott.

Lucz Dóra és Kiszli Vanda Szingapúrban is megmutatta milyen a magyar kajakiskola. Ifjúsági lányaink rendkívül taktikusan versenyezve, szinte az egész távot uralva szerezték meg az arany- és az ezüstérmet a világbajnokságon. A magyar versenyzőkkel csak a svédek fiatalja tudta tartani a lépést, ám őt is leszakították, és a háziversenyből Lucz Dóra került ki győztesen, Kiszli Vanda ezüstérmes lett.

Fiú kenuban Bodonyi András bronzérmet vehetett át, és talán még sikeresebb is lehetett volna számára ez a világbajnokság, ha nem küzd meg a hátizsákjával, amelyben a frissítőjét tartotta.

„András egy idő után ledobta magáról a zsákot, és a hatodik helyről előre is tudott jönni a bronzérmes pozícióba” – mondta Hüttner Csaba szövetségi kapitány. A másik magyar induló, Kauth Kristóf a negyedik helyen zárt. Fiú kajakban Havas Balázs állhatott fel a dobogó harmadik fokára, hatalmasat hajtott a különleges klímájú terepen. Noé Bálint nem tudott alkalmazkodni a körülményekhez, ráadásul a kormánya is elromlott, és a válla is megfájdult a verseny során, így ő a 11. helyen zárt.

U23-as versenyzőink is több érmet begyűjtöttek. A lányoknál Horváth Lilla bronzérmes lett, miután a győztes olasz versenyzőt kizárták, Váczai Enikő pedig az ötödik helyet szerezte meg. Férfi kajakban Gere Bálint és Máthé Gábor is technikai gondokkal küzdött (utóbbi nehezen vette a futószakaszokat is), és a 8–9. helyet szerezték meg. A kenusoknál Szabó Kristóf azonban kitette a lelkét Szingapúrban, amelynek eredménye egy ezüstérem lett.

„Le a kalappal Kristóf előtt, aki heroikus küzdelmet folytatott, hiszen a hetedik helyről jött fel az ezüstérmes pozícióba. Kristóf az utolsó futószakaszon fogta be az élbolyt, és talán még az aranyérem is meglehetett volna a számára, ha nem kell megküzdenie a széllel” – mondta Hüttner Csaba. A másik magyar induló, Kovács Benjamin a nyolcadik helyen zárt.

A magyar válogatott egyébként továbbra sincs elragadtatva a szingapúri szervezéstől.

„Versenyzőként és szövetségi kapitányként is sok helyen megfordultam már, de ilyen botrányos szervezéssel még nem találkoztam – magyarázta a kapitány. – A versenyzőinket a futamok miatt teljesen lehetetlen időpontokban engedik a pályára edzeni, miközben a versenyek alatt a hajóforgalom folyamatos a vízen. Frissítőért szinte könyörögnünk kell, a kérdéseinkre nem tudnak választ adni, egyáltalán nem vagyunk elragadtatva ettől a helyzettől. Pedig a helyszín csodálatos, lenyűgöző, csak sok a gond, amit ez sem tud feledtetni velünk."

2018.12.26 11:09:23

Kajak-kenu LIPICZKY ÁGNES

„Az élsportolók a búra alól kilépve nem mindig lelik meg a helyüket.”

2018.12.23 13:33:59

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ

Az ötszörös olimpiai bajnok sportoló 2018-ban pályafutása eddigi legeredményesebb világbajnokságát zárta.

2018.12.23 17:49:27

Kajak-kenu VINCZE SZABOLCS

A szülés után rögtön a csúcsra visszatérő kajakos többet elárult magáról, mint eddig bármikor.

2018.08.29 11:34:12

Kajak-kenu ROSKA EMESE BOGLÁRKA

Néhány hónapja még nem gondolta volna, hogy két győzelmet arat a portugáliai vb-n.

2018.05.05 11:40:08

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ, TUMBÁSZ HÉDI (fotó)

Az eddig öt olimpián három aranyat szerző 35 éves klasszis 2020-ban Tokióban is érmet szeretne nyerni.