Kárász Anna: Az aranyakkal bizonyítottam magamnak

Roska Emese BoglárkaRoska Emese Boglárka
Vágólapra másolva!
2018.08.29. 12:59
null
Kárász Anna nem hasonlítgatja magát a korábbi önmagához (Fotó: Tumbász Hédi)
Kárász Anna néhány hónapja még nem gondolta volna, hogy két aranyérmet nyer a portugáliai világbajnokságon, a sikerek fontos visszaigazolást jelentenek neki a nehéz évek után.

 

Fantasztikus és példaértékű
„Az év elején nem lehetett számítani rá, hogy Anna két olimpiai számban is eljut a világbajnokságra, pláne hogy győz. A tehetség egyik fokmérője azonban az, hogy a befektetett munkából mennyi jön vissza, és nála jóval nagyobb százalékban köszön vissza, mint másoknál. Fantasztikus és példaértékű volt a mentalitása, ahogyan az egy év kihagyás után dolgozott. Partner volt abban, hogy türelmesen és tudatosan is felépítsük őt. Még zajlik a folyamat, de ott tart, ahol a kimaradt év miatt az olimpiáig tartó hároméves ciklusban tartania kell. Idézőjelben szerencse, hogy Kozák Danuta és az edzője azt mondta, Annával szeretné kipróbálni a párost. Kétezertizenötben már próbálkoztak együtt, akkor nem ment, ám most – részben az Anna technikájában történt változások miatt – jól működtek együtt. Megtiszteltetés volt hallani tőlük, hogy szerintük van jövője a párosnak. Én is így látom, sőt, azt mondom, még tartalék is van benne! Hadd jegyezzem meg, fantasztikus volt ismét Danutával dolgozni: tizenkilenc éves koráig én foglalkoztam vele, és az azóta eltelt időben sokat gondolkoztam azon, milyen lenne megint együtt dolgozni. Rengeteget lehet tanulni tőle és az edzőjétől” – nyilatkozta Kárász edzője, Simon Miklós.

– Hitte volna egy éve, vagy akár néhány hónapja, hogy két aranyéremmel tér haza Montemor-o-Velhóból?
– Nem számítottam rá – felelte Kárász Anna, az NKM Szeged VSE kajakosa, aki Kozák Danutával K–2 500, valamint Kozákkal, Medveczky Erikával és Bodonyi Dórával K–4 500 méteren, azaz két olimpiai számban is legyőzhetetlennek bizonyult a világbajnokságon. – Az volt az elsődleges cél, hogy bekerüljek a csapathajóba, és hozzam ki magamból, amit tudok, ezt végül eléggé túlteljesítettem… Kezdetben azt gondoltam, az első öt között leszek egyesben, aztán ahogy haladtunk az edzésekkel, már az első három hely valamelyikét vártam. Az idő előrehaladtával egyre közelebbinek látszott a cél, de a párossal csak a második válogató előtt kezdtem számolni, amikor összeültünk Kozák Danutával.

HATALMAS KIVÁLTSÁG, TEHER, FELELŐSSÉG

– Vállműtétje és a kihagyott idény miatt meglehetősen mélyről indult.
– A hosszú rehabilitáció után mentálisan és fizikailag is fel kellett építenem magam. Nem volt könnyű tartani a fokozatosságot, de szerencsére nagyon jó összhangba kerültem az edzőmmel, Simon Miklóssal. Tudatosan építette fel az állomásokat, és visszafogott, amikor a sportolói szívem elvitt volna.

– Elégtétel, netán kárpótlás ez a két arany az elmúlt évekért, hogy lemaradt az olimpiáról és a vállműtét okozta hosszú kihagyásért?
– Azért nem mondanám ezt, mert ez még nem az az állomás – reményeim szerint az a tokiói olimpia lesz. Nehéz volt feldolgozni, hogy nem indulhattam Rióban, pedig ott lehettem volna. A két arany inkább visszaigazolás, hogy kellő alázattal, akarattal és a sportág iránti szeretettel a legnehezebb helyzetből is fel lehet állni, és magamnak is bizonyítottam. Ráadásul új nekem, hogy párosban győztem, korábban ötszázon csak négyesben nyertem világbajnoki címet.

– Talán még az eredménysorával sem sértő azt kérdezni: dolgozott önben a félsz, hogy az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta párja lett?
– Kis pluszizgalom volt bennem, illetve az érzés, hogy hatalmas kiváltság, valamint teher és felelősség egy hajóban ülni vele. A válogatón még kicsit izgultam, de a világbajnokságra már sikerült letennem a terhet.

LEBEGŐ CÉL, NEM KEZELT SÉRÜLÉS

– 2015-ben már próbálkoztak együtt, ám akkor nem ment olyan jól a hajó. Mi változott mostanra?
– A technikám átalakult, jobban fekszik a csapathajóban, és úgy látszik, a párosban is, valószínűleg ez volt az oka annak, hogy most kezdettől jobban mentünk.

– „Van jövője a párosnak” – fogalmazott Kozák. Egyetért?
– Nagyon örültem, amikor ezt mondta. Már amikor először szóba került, hogy közösen induljunk, hosszú távra terveztünk, ugyanakkor fontos volt látni a világbajnokságon, hogy ténylegesen hogyan teljesítünk. Szerintem is van jövőnk, ráadásul tudat alatt is nagyon sokat tanulhatok Danutától, elképesztő, milyen profin dolgoznak az edzőjével, mennyire a kajakozás van fókuszban náluk.

Kárász Anna és Kozák Danuta olimpiai távon nyert vb-t (Fotó: MTI)
Kárász Anna és Kozák Danuta olimpiai távon nyert vb-t (Fotó: MTI)

 

– Ha már fókusz: mi a helyzet az egyessel?
– Továbbra is az a fontos, hogy előrelépjek, és elérjem a három évvel ezelőtti szintet, ugyanis egyesben akkor voltam csúcsformában. Idővel szeretnék egyesben is indulni világversenyen.

– Hol tart a 2015-ös önmagához képest? Egyáltalán, hasonlítgatja magát az akkori Kárász Annához?
– Összetett és fogós kérdés, nem tudnám százalékban kifejezni, hol tartok. Akkortájt is volt jele sérülésnek, de annyira a cél, az eredmény lebegett a szemem előtt, hogy nem fordítottam rá elég figyelmet. Ma már sok mindent összetettebben, átfogóbban látok. Egyébként nem hasonlítgatom magam a korábbi önmagamhoz.

ZÁRÓ BANKETT HELYETT PIHENTETŐ ALVÁS

Presztízs és pontok
A szokásoknak megfelelően a szezon legfontosabb eseményét követően, pontosabban alig néhány nappal később, szerdától péntekig rendezik meg az országos bajnokságot. Noha a világbajnokság után a sportolók lélekben talán már nyaralnak, az érem- és pontszerzők többsége rajthoz áll Szolnokon. A presztízs mellett az egyesületi támogatás miatt is nagyon fontos, hogy minél jobb teljesítményt nyújtsanak klubjuk színében, hiszen a pontversenyben elfoglalt helyezés szerint kap támogatást az egyesület. Azért nem mindenki indul az ob-n: nem szerepel a nevezők között a szülése után három olimpiai számban szerzett világbajnoki arannyal visszatérő Kozák Danuta sem.

– Hogyan élte meg, hogy párja, Kammerer Zoltán a vébén nem biztathatta a partról?
– Mondtam is neki az elutazás előtt, hogy reméltem, lesz még egy közös világbajnokságunk az Európa-bajnokság után, de ez most nem sikerült. A versenyen aztán már nem ezzel foglalkoztam, ráadásul végig ott volt velem telefonon, támogatott, meghallgatott, megbeszéltük, éppen milyen nyűgöm volt, szóval, ahogy mindig, most is mellettem állt.

– Szolnokon, az országos bajnokságon bezzeg ismét együtt versenyezhetnek! A világbajnokság után mennyire hiányzik még az ob?
– Ez az, amit senki a háta közepére sem kíván… Korábban igyekeztem kihúzni magam alóla, most viszont ezt is sokkal tudatosabban kezelem, a vébén például ki is maradt a záró bankett: szobatársammal, Lakatos Zsanett-tel inkább korán lefeküdtünk aludni, hogy megfelelően pihenjünk. Szolnokon hat számot vállalok, plusz a párommal vegyesben indulok, szeretnék minél több pontot szerezni a klubomnak. Aztán tényleg jöhet a pihenés.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik