Kammerer: Még sosem voltunk ennyire gyengék

Vágólapra másolva!
2010.08.22. 15:52
null
A Szabó (balra), Kozák páros megvédte vb-címét 500 méteren (Fotó: Tumbász Hédi)
Címkék
A magyar kajak-kenusok ezúttal sem spóroltak a sikerekkel, bár – ahogyan azt már az utóbbi években megszokhattuk – a poznani világbajnokságon is a női kajak szakág képviselői vitték el a prímet. Kovács Katalin a vb-aranyérmek számában minden idők legeredményesebb versenyzőjévé avanzsált. A Szabó Gabriella, Kozák Danuta páros és az új összetételű négyes is megvédte vb-címét.

„Fóbiáim voltak, féltem, hogy újra hínár akad a hajónkra. Annak még örültem, amikor az első rajtot visszalőtték, akkor egy nagy csomó növényt sikerült eltakarítanunk az útból. A dél-afrikaiak szórakoztak a rajtnál, ki akarták magukat záratni, mert ők csak a kétszázra jöttek fel bemelegíteni. Nem akarom azt mondani, hogy ez zavart meg minket, hiszen ezt a többiek is megszenvedték. Átlagos pálya volt, bár versenyen még sosem voltunk ennyire gyengék. Nagyon erős volt a mezőny" – nyilatkozta a kajakkenusport.hu-nak Kammerer Zoltán.

„Éppen a napokban kezdtem gondolatban számolgatni az aranyérmeket, és nosztalgiáztam kicsit. Tizenkét évvel ezelőtt szereztem az elsőt, igazából abban reménykedtem, hogy már szombaton, az ezer méteres egyesben meglesz a huszonnyolcadik. Természetesen boldog vagyok, de nem teljesen elégedett. Kétszáz párosban akár még a huszonkilencedik is meglehet... – mondta Kovács Katalin az 500-as eredményhirdetés után, hogy nem sokkal később 200-on is elsőként haladjon át a célvonalon. Tehát csak összejött a 29. vb-aranyérem is. A német Birgit Fischer huszonhét vb-aranyat szerzett – nem kifejezetten emiatt – páratlan versenyzői pályafutása során.

A FÉRFIKAJAKOSOKNAK MINDEN KIFELÉ PATTANT A KAPUFÁRÓL
„Összességében elégedett vagyok – értékelt Storcz Botond felnőtt szövetségi kapitány. – Tíz érmet vártam, azon belül öt aranyat, ehhez képest nyertünk tizenkét érmet és hat aranyat. Az olimpiai számokban szereztünk összesen hét érmet, három aranyat, három ezüstöt és egy bronzot, szerintem egy ilyen eredménnyel két év múlva elégedett lenne az ország. Ha a férfi kajak szakág hozta volna magát, úgy, mint a női kajak és a kenu, akkor hátra is dőlhetnénk. Nekik azonban ezen a versenyen minden kifelé pattant a kapufáról, vagyis minden rossz megtörtént velük, ami megtörténhetett. Egyedül a Kammerer, Vereckei páros ezüstjének örülök, a többek egyértelműen alulteljesítettek. A női kajak szakágat ellenben csak dicséret illeti, náluk továbbra is minden rendben van. Janics Natasa lett a világbajnokság legeredményesebb versenyzője, róla ez mindent elmond, de a többiekre sem lehet egyetlen rossz szavam sem. Vajda Attila nagyon nagyot küzdött ebben a szezonban, majdnem aranyérmes lett kenu egyesben ezer méteren és a Tóth, Mike páros bronzérme is több mint biztató. Nagyon tetszett Kovács Gergely teljesítménye is kenu egyesben kétszáz méteren, vagyis az új olimpiai távon, neki tovább kell járnia ezt az utat Londonig, komoly lehetőséget látok benne.”

„Nagyon örülök, fantasztikus nap volt, de elfáradtam a végére. Érdekes, hogy az ötszázas egyesre készültem elsősorban, de mégis nagyon izgultam a rajt előtt, mert egyéniben soha nem nyertem még vébét ezen a távon. Ehhez képest ott kikaptam, a kétszázat meg egy hajóhossz előnnyel nyertem. A négyes nagyon jól ment, tolták alám a hajót a lányok, nagy élmény volt elöl ülni. Zsúfolt napon vagyok túl, öt döntő és egy előfutam. A gyúró jött velem az eredményhirdetésekhez, és próbált lazítani, abban a néhány percben, amíg ott várakoztunk" – mesélte Janics Natasa, aki immár tizennyolc világbajnoki aranyéremnél jár pályafutása alatt.

„A rajtban beragadtunk és ettől picit megijedtem, ezért az első ötven méter után már inkább csak Gabira figyeltem, nem akartam azon gondolkodni, hogy mit okozhat a rossz rajt, szerencsére a célig már nem volt megállás. Nem érzem csalódásnak, hogy nem indulhattam egyesben, nagyon örülök az Eb-aranynak, de fantasztikus az újabb világbajnoki aranyérem is" – mosolygott a célban Kozák Danuta.

„Százszázalékos teljesítményt nyújtottam a világbajnokságon, ezt nem gondoltam volna tavasszal, amikor három hetet otthon feküdtem sérülés miatt. Összeszokott páros a miénk, otthon is fantasztikus riválisok ellen kell versenyeznünk, ezért vagyunk ennyivel jobbak a világnál" – mondta az eredményhirdetés után Szabó Gabriella.

„Nem vagyok izgulós fajta, de most nagyon-nagyon ideges voltam a rajt előtt. A tavalyi aranyérmes hajó egy helyen változott, én ültem be Danuta helyett, és nagyon izgultam, hogy ha ma kikapunk, akkor az úgy tűnik majd, hogy rajtam ment el az arany. Emiatt hihetetlenül boldog voltam a célban" – nyilatkozta a kétszeres világbajnok Csipes Tamara.

„Mind a négyen jól mentünk egyéniben ebben a szezonban, igazából hasonló időket tudunk egyesben, szerintem ezért nagy az összhang a négyes hajóban. Van legalább hat világszínvonalon teljesítő magyar női kajakos, a következő két évben ebből kell összegyúrni a legjobb hajót Londonra" – tette hozzá Benedek Dalma.

„Más egy világbajnoki döntő, mint egy hagyományos verseny. Túl gyorsak voltak az ellenfelek, szerintem kilencvennyolc százalékot így is kiadtam magamból. Jó lett volna előrébb végezni, de ez most ennyire volt elég. Dolgozom tovább, remélem, jövőre jobb lesz" – mesélte fáradtan a célban Korisánszky Péter, aki a nyolcadik helyen végzett kenu egyesben 500 méteren.

„Nagyon meglepett a második hely, én sem hittem benne, úgy álltam oda a rajthoz, hogy jó lenne nem utolsónak a célba érni. Az elmúlt években inkább párosban versenyeztem, de az idén sokat volt sérült a társam, ezért gondoltuk, hogy megpróbálom az ötszáz méteren az egyest. Trencsénben készülök, de egyébként párkányi születésű vagyok" – mondta az eredményhirdetés után a szlovákiai magyar kajakos, Gelle Péter, aki 500 méteren végzett a második helyen úgy, hogy a magyar csapatot ebben a számban képviselő, Eb-címvédő Szalai Tamás nem jutott be az A-döntőbe.

 ÉREMTÁBLÁZAT
arany
 ezüst  bronz
MAGYARORSZÁG 6 5 1
Németország 5 5 2
Fehéroroszország 3 3 1
Oroszország 2 2 6
Franciaország 2 1 -
Románia 2 1 -
Ukrajna 1 2 1
Spanyolország 1 2 -
Nagy-Britannia 1 1 2
Kanada 1 - 2
Svédország 1 - 1
Üzbegisztán 1 - 1
Ausztrália 1 - -
Litvánia 1 - -
Kína - 2 -
Lengyelország - 1 4
Szlovákia - 1 2
Azerbajdzsán - 1 -
Portugália - 1 -
Ausztria - - 1
Csehország - - 1
Finnország - - 1
Japán - - 1
Olaszország - - 1
Szerbia - - 1
Férfi C–1 200 m-en két harmadik helyezett volt.

 

A MAGYAR CSAPAT POZNANI ÉREMSZERZŐI 
Janics Natasa: 3 arany 2 ezüst
Kovács Katalin: 2 arany 1 ezüst
Csipes Tamara és Szabó Gabriella: 2-2 arany
Kozák Danuta, Benedek Dalma és Folláth Vivien: 1-1 arany
Vajda Attila, Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Hegyi Zomilla, Paksy Tímea, Vad Ninetta: 1-1 ezüst
Mike Róbert és Tóth Márton: 1-1 bronz 
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik