Kajak-kenu vk: újabb 13 magyar érem, közte három arany

MTI/P. A.MTI/P. A.
Vágólapra másolva!
2018.05.20. 17:51
A magyar versenyzők kilenc érmet, egy aranyat, három ezüstöt és öt bronzot szereztek vasárnap a Szegeden zajló kajak-kenu világkupa 200 és 500 méteres döntőiben.
A Hajdu Jonatán, Fekete Ádám páros nyerni tudott (Fotók: Tumbász Hédi) – a vk-n készült képgalériánkat a képre kattintva érhetik el!
A Hajdu Jonatán, Fekete Ádám páros nyerni tudott (Fotók: Tumbász Hédi) – a vk-n készült képgalériánkat a képre kattintva érhetik el!

 

VÉLEMÉNYEK
FEKETE Ádám, a C–2 200 m aranyérmese: „Amikor megláttuk a nevezők listáját, és megtudtuk, hogy a tavalyi legyőzőink nem lesznek itt, csakis aranyéremben tudtam gondolkozni, miután az előző évhez képest fizikailag és technikailag is sikerült előrelépnünk. Így ez egy kötelező győzelem volt, melynek nagyon örülök. Sokan kérdezik, hogyan készülhetünk kétszázra, ötszázra és ezer méterre is, mi úgy véljük, bele kell férnie a válogató programjába valamennyi távnak, ezért dolgozunk keményen nap mint nap. Lépésről lépésre haladunk az ezer méter felé – ha ott akarunk lenni a tokiói olimpián, nincs más út, mint egy kilométeren a legjobbnak lenni.”
NOÉ Zsombor, a K–1 500 m bronzérmese: „Ha valaki egy héttel ezelőtt azt mondja nekem, érmes leszek a világkupán, azt felelem, meghibbant. Nagyon fájt az egész verseny, de éreztem, hogy jó helyen értem célba. Előzetesen az első hatba vártam magam, kicsit engem is meglepett, hogy egy héttel a rangsoroló után ilyen jó formában tudtam versenyezni. És hogy sikerült Kopasz Bálintot legyőzni? Ez nekem hihetetlen! A folytatásban a K–2 1000 méter jelenti nekem a prioritást, Pauman Dániellel indulok majd, de ötszáz egyesben is megméretem magam. Hatalmas lendületet ad a vk-bronzérem a munkához!”
HAGYMÁSI Réka, a K–2 200 m ezüstérmese: „A rajtot jobban is elkaphattuk volna, ám utána fel tudtuk venni az ideális utazósebességet. Azzal számoltunk, hogy az új-zélandiak nagyon jók lesznek, mégiscsak a kétszeres olimpiai bajnok Lisa Carrington ül a hajóban, próbáltunk hozzájuk minél közelebb kerülni. Nagyon örülök az ezüstéremnek, és annak is, hogy azzal örvendeztettük meg a hazai közönséget, hogy a másik magyar egység is dobogóra állhatott. A világkupára nekifutásból érkeztünk, nem gyakoroltunk a páros számra, szinte csak beültünk Ágival, és nyertünk egy ezüstöt. Bízom benne, hogy a szezonban még tovább tudunk javulni.”
BIRKÁS Balázs, a K–4 500 m ezüstérmese: „A férfi kajak négyesek versenye hangsúlyosan a két magyar egység külön párharca volt, amelyben mi számítottunk az esélytelenebbnek. Az elő- és középfutamban azonban már éreztük, hogy bennünk van egy nagy eredmény, persze közben egy kis feszkó is volt a hajóban, ami érthető, ha négy ilyen egyéniséget összeültetnek. Boldog vagyok, hogy sikerült megelőznünk a másik egységet!"

MEDVECZKY Erika, a K–4 500 m bronzérmese: „Minden jó, ha a vége jó! Előzetesen nem mertem célokat kitűzni a döntőre, mert ezúttal alapvető hibákkal küszködtünk, az lebegett a szemem előtt, hogy ne boruljunk be, és véghez tudjuk vinni, amit megbeszéltünk. Mindannyian munkából jöttünk, így nem kell csalódottnak lennünk a bronzéremmel.”

VAD Ninetta, a K–4 500 m bronzérmese: „Bizony voltak hibák, de a harmadik pályára, a döntőre már összeállt annyira a négyesünk, hogy egy éremre elég legyen a teljesítményünk. Nagyon szoros volt, örülök, hogy tudtunk a végén egy akkorát indítani, hogy behúztuk magunkat a harmadik helyre.”

LAKATOS Zsanett, a C–1 500 m ezüstérmese: „Helyreálltak az életemben a dolgok, ami a munkámra is jó hatással van. Ami a szakágunkat illeti: a kínaiak idén nagyon robognak, hiszen nekik idén van az Ázsia-bajnokság, de úgy érzem, az előttem célba érő lány is befogható. A kétszáz egyesre készültem eddig hangsúlyosan, ami ugyan a rangsorolón nem jött össze, ezért indultam most ötszázon, de a C–1 200 lesz a fő számom.”

NAGY Bianka, a C–1 500 m bronzérmese: „Elképesztően jó érzés hazai pályán versenyezni, szerintem a szurkolóknak köszönhetem az érmemet. Nem is álmodtam dobogós helyről, azzal a céllal jöttem a világkupára, hogy tapasztalatot gyűjtsek, erre most itt állok egy éremmel! Kicsit meg is hatódtam, hirtelen feltörtek belőlem az érzések. A kétszáz egyesben gondolkodom elsősorban, és Molnár Csengével ötszáz párosban is versenyzem – nekünk egyelőre a július végi ifjúsági világbajnokság a legfontosabb."

A legrövidebb távon egy-egy első, második és harmadik hely volt a mérleg, a legfényesebb érmet éppen az utolsó döntőben gyűjtötték be a magyarok. A kenu kettesek fináléjában Hajdu Jonatán és Fekete Ádám tavaly világbajnoki harmadik duója remekül rajtolt, hamar az élre állt, s a célig olyan jelentős előnyt épített fel, hogy nem volt kérdés, megnyeri a futamot. A kettős szombaton második lett 500 méteren, így már a második dobogós helyét ünnepelhette. Lelovics Dávid és Némedi Konrád ötödikként ért be a hét hajót számláló mezőnyben.

Női K–2 200 méteren Hagymási Réka és Szabó Ágnes világbajnok kettőse, illetve Kiss Blanka és Lucz Anna képviselte a házigazdákat, s meglepetésre sokáig utóbbi egység állt jobb helyen a döntőben. Kissék jól rajtoltak, egészen a végéig tartották a lépést az élen haladó, kétszeres olimpiai bajnok Lisa Carrington vezette új-zélandi párossal, csak az utolsó métereken előzte meg őket Hagymási és Szabó. Utóbbi egység lett tehát a második, Kiss és Lucz Anna pedig a várakozást felülmúlva harmadik.

C–1 200 méteren Hajdu sokáig harcban volt az éremért, de végül két litván és egy grúz rivális mögött negyedikként futott be. Az 1000 méterről „kiránduló" – pénteken ezen a távon párosban hatodik – Korisánszky Dávid hetedik lett a sprintszám döntőjében. A nők hasonló számában egyik magyar sem rajtolt túl jól, s ez döntőnek bizonyult, Balla Virág végül ötödikként, Devecseriné Takács Kincső hetedikként ért célba. Ez utóbbi szám bekerült az ötkarikás játékok programjába, s ez látszik is, a mezőny ugyanis az utóbbi időben nagyon megerősödött.

A magyarok K–1 200 méteren sem tudtak beleszólni a dobogós helyek sorsába. A nőknél az Újpest 23 éves, kétszeres Európa-bajnok kajakosa, Lucz Dóra – aki múlt héten betegséggel küzdött – nyolcadikként végzett, míg testvére, Lucz Anna harmadik lett a B-döntőben, így összesítésben 12. helyen zárt. A férfiaknál Apagyi Levente, az angyalföldiek 24 éves versenyzője a hetedik helyen végzett az erős mezőnyben, Csizmadia Kolos pedig B-finálés második helyével a 11. lett.

Az ötszázas finálék azonban magyar éremmel kezdődtek és azzal is folytatódtak. Férfi K–1-ben Kopasz Bálint és Noé Zsombor is óvatosan kezdett, majd a táv második felében mindketten feljöttek a vezető kettősre, a spanyol Roi Rodríguezre és az 1000 méteren győztes portugál Fernando Pimentára. A dobogóért tulajdonképpen egymással harcoltak, s ebből a csatából végül – némi meglepetésre – Noé jött ki jobban, övé lett a bronz.

Női C–1 500-on Lakatos Zsanett és Nagy Bianka nem a bronzért, hanem az ezüstért küzdött egymással a végén. A kínai Hszü Si-hsziao fél távnál az élre állt, a finist is jól bírta, de mögötte nagy csata alakult ki a két magyar között, ebből végül Lakatos jött ki jobban, hat századdal megelőzve 17 éves szegedi ellenfelét.

A négyeseknél a tavaly ugyanebben az összeállításban Európa-bajnok, háromnegyed részben pedig világbajnok, Lucz Dóra, Medveczky Erika, Takács Tamara és Vad Ninetta alkotta kajakos kvartett idény eleji formát mutatva harmadikként ért be a bombaformában lévő új-zélandiak, illetve az ausztrálok mögött. Racskó Fruzsina, Katrinecz Rita, Szabó Ágnes és Gamsjager Lisa-Maria ötödikként lapátolt a célba.

A férfiak hasonló versenyében - amely immár ugyancsak olimpiai szám – a Mozgi Milán, Tótka Sándor, Molnár Péter, Somorácz Tamás összeállítású négyes és a Balaska Márk, Birkás Balázs, Dudás Miklós, Kuli István alkotta kvartett is kivette a részét a színvonalas küzdelemből, utóbbi hajó sokáig vezetett is. A hajrát aztán a spanyolok bírták a legjobban, másodikként némi meglepetésre Balaskáék, harmadikként pedig Mozgiék csaptak be a célba.

Ez a nyolc kajakos – más felállásban – a jövő heti, duisburgi vk-n is vízre száll majd.

A világkupa – amelyre 60 ország közel 700 sportolója, köztük 62 magyar nevezett – vasárnap délután az újszerűen megrendezett 5000 méteres döntőkkel fejeződött be. A Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség vezetői úgy határoztak, idén a maratoni viadalokhoz hasonlóan a gyorsasági versenyek leghosszabb távú futamait is futószakaszokkal kell teljesítenie a mezőnynek.

A lebonyolítást kedvelték a hazai kajakosok és kenusok, két aranyérmet is sikerült itthon tartani: Lakatos Zsanett a női kenusok, Kiszli Vanda a kajakosok mezőnyében győzött; utóbbiaknál a maratoni világklasszis Csay Renátának problémája akadt a kormányával, így nem tudta befejezni a versenyt. A kenusoknál Bragato Giada is dobogóra állhatott, a férfi kajakosok között Boros Adrián szerzett ezüstérmet.

„Az volt a célom, hogy egyedül tudjak menni, ne keveredjek ütközésbe és akadályba, örülök, hogy nyertem. A lebonyolítás nekem nem volt új, hiszen versenyeztem maratoniban is. Szerintem látványosabb is a futószakaszokkal tarkított verseny. A két vk-éremmel boldog vagyok, úgy érzem, jó úton járok” – mondta Lakatos Zsanett.

„Nem mentem maximális erőbedobással az első körben, tudtam, ha odaérek a futószakaszhoz, kihasználva a maratonis rutinomat meg tudok előzni jó néhány vetélytársat. Így is történt. Négy-öt éve nem versenyeztem ötezer méteren, a futam előtt nem tudtam, mire számítsak, de végül jó taktikát választottam végig. Lehet, hogy a jövőben jobban rá kell állnom az öt kilométerre” – értékelt Boros Adrián.

A magyar csapat – túlteljesítve a célkitűzést – négy első, nyolc második és kilenc harmadik hellyel zárta a Maty-éri viadalt.

A női kajak négyes idény eleji formát mutatott
A női kajak négyes idény eleji formát mutatott

KAJAK-KENU VK, SZEGED
FÉRFIAK
200 M
K–1

1. Jevgenyij Lukancov (orosz) 33.844 mp
2. Carlos Arévalo (spanyol) 34.044
3. Arturas Seja (litván) 34.083
...7. Apagyi Levente 34.299
C–1
1. Vadim Korobov (litván) 38.426 mp
2. Zaza Nadiradze (grúz) 38.504
3. Henrikas Zustautas (litván) 38.738
4. Hajdu Jonatán 39.104
...7. Korisánszky Dávid 39.688
C–2
1. Hajdu Jonatán, Fekete Ádám 36.393 mp
2. Li Csiang, Vang Hao (kínai) 37.404
3. Ilie Sprincean, Oleg Nuta (moldovai) 37.904
...5. Némedi Konrád, Lelovics Dávid 38.299

500 m
K–1

1. Roi Rodríguez (spanyol) 1:35.149 p
2. Fernando Pimenta (portugál) 1:35.266
3. Noé Zsombor 1:36.505
4. Kopasz Bálint 1:36.616
K–4
1. Spanyolország (Rodrigo Germade, Marcus Walz, Cristian Toro, Saúl Craviotto) 1:18.002 p
2. Magyarország (Balaska Márk, Birkás Balázs, Dudás Miklós, Kuli István) 1:18.291
3. Magyarország (Mozgi Milán, Tótka Sándor, Molnár Péter, Somorácz Tamás) 1:18.430
C–1
1. Martin Fuksa (cseh) 1:43.669
2. Oleg Tarnovschi (moldovai) 1:44.253
3. Thomas Simart (francia) 1:45.214

5000 M
K–1

1. Fernando Pimenta (portugál) 19:19.805 p
2. Boros Adrián 19:48.833
3. Quentin Urban (francia) 19:57.611
…7. Noé Bálint 20:17.983
C–1
1. Serguey Torres Madrigal (kubai) 21:57.394 p
2. Kirill Samsurin (orosz) 22:16.166
3. Diego Romero (spanyol) 22:36.133
…6. Dóczé Ádám 23:12.050
…9. Dóri Bence Balázs 23:33.622

NŐK
200 M
K–1

1. Emma Aastrand Jörgensen (dán) 38.918 mp
2. Linnea Stensils (svéd) 39.040
3. Sarah Guyot (francia) 39.462
...8. Lucz Dóra 40.234
K–2
1. Lisa Carrington, Aimee Fisher (új-zélandi) 35.935 mp
2. Hagymási Réka, Szabó Ágnes 36.824
3. Kiss Blanka, Lucz Anna 36.913
C–1
1. Laurence Vincent-Lapointe (kanadai) 44.504 mp
2. Oleszja Romasenko (orosz) 45.660
3. Katie Vincent (kanadai) 45.737
...5. Balla Virág 46.921
...7. Devecseriné Takács Kincső 47.393

500 M
K–4

1. Új-Zéland (Lisa Carrington, Kayla Imrie, Aimee Fisher, Caitlin Ryan) 1:29.433 p
2. Ausztrália (Alyssa Bull, Alyce Burnett, Jo Brigden-Jones, Jaime Roberts) 1:30.472
3. Magyarország (Lucz Dóra, Medveczky Erika, Takács Tamara, Vad Ninetta) 1:31.722
...5. Magyarország (Racskó Fruzsina, Katrinecz Rita, Szabó Ágnes, Gamsjager Lisa-Maria) 1:31.905
C–1
1. Hszü Si-hsziao (kínai) 2:07.457 p
2. Lakatos Zsanett 2:08.635
3. Nagy Bianka 2:08.690

5000 M
K–1

1. Kiszli Vanda 22:13.380 p
2. Lizzie Broughton (brit) 22:14.958
3. Anna Kozisková (cseh) 22:39.247
Csay Renáta feladta a versenyt.
C–1
1. Lakatos Zsanett 26:30.047 p
2.

(lengyel) 27:14.608
3. Bragato Giada 27:25.208

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik