PIRCS ANIKÓ 2019.05.15 14:41 Frissítve: 2019.05.15 15:11

Kajak-kenu vb: száz nap a rajtig, elindul a visszaszámlálás

A kajak-kenu világbajnokság szervezői remélik, hogy a sportág nyolcvan éve íródó sikertörténete idén is folytatódik – Szegeden már visszaszámolnak.

 

Szeged belvárosában elindul a visszaszámoló óra (Fotó: Koncz György)

A hazai világversenyek szervezői folyamatosan nyomják a gombot – szerdán, 100 nappal az augusztusi olimpiai kvalifikációs világbajnokság rajtja előtt a kajak-kenusok indították el a visszaszámláló órát Szeged belvárosában.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke, egyben a verseny szervezőbizottságának vezetője a vb névadó támogatója, az NKM Nemzeti Közművek Zrt. szegedi székházában rendezett sajtóeseményen felidézte, hazánk 1998, 2006 és 2011 után negyedszer ad otthont világbajnokságnak.

Az idei viadalhoz kapcsolódóan a kormányzat támogatásának köszönhetően a Maty-ér történetének legjelentősebb fejlesztése valósul meg. A külföldi versenyzők eddig is a világ legjobb pályájaként emlegették a szegedit, amely a beruházás eredményeként teljesen megújul, és a létesítmény fejlesztése a világbajnokság után új távlatokat nyithat nemcsak a kajak-kenu, hanem más sportágak és a helyiek szabadidős sportolási lehetőségeit illetően is” – mondta a verseny előkészületeivel kapcsolatosan Schmidt Gábor, hozzátéve: azt követően, hogy júliusban újra feltöltik vízzel a pálya medrét, már a vb helyszínén folytathatják a felkészülést a kajak-kenusok.

VÉLEMÉNY

KÁRÁSZ Anna, világ- és Európa-bajnok kajakos: „Nehéz úgy a világbajnokságról beszélni, hogy még előttünk van a két válogatóverseny, mindenesetre határozott terveim vannak: szeretnék hazai közönség előtt versenyezni, és abban is bízom, hogy a női kajakosok nem csak a kvótákat tudják megszerezni, de érmeket is nyernek Szegeden. Ebben az évben a K–2 500 méterre koncentrálok, Kozák Danutával szeretnék idén is rajthoz állni a világbajnokságon. Itthon versenyezni mindig különleges és sok pluszt adó élmény – nehéz szavakba önteni, milyen érzés, amikor az utolsó kétszáz méteren meghalljuk a magyar szurkolókat.

A szövetség elnöke megjegyezte, hatalmas az érdeklődés a világbajnokság iránt – a vízen és a parton is. Eddig több mint nyolcvan ország jelezte a részvételét, és messze nem teljes még a nevezési lista. A jegyértékesítés márciusi kezdete óta a szurkolók is szép számmal vásároltak belépőket, az A-lelátóra például már a jegyek kilencven százaléka elkelt.

Szegedre gyakorlatilag ki lehet tenni a megtelt táblát” – summázta Schmidt Gábor az érdeklődést, amely nem ok nélküli, ugyanis nem csak jól csengő szlogen, hogy Tokióba Szegeden át vezet az út: a kvóták csaknem hetven százalékát ugyanis az idei vb-n osztják ki a jövő évi ötkarikás játékokra.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány arról beszélt, hogy ebben az évben nem az eredményesség és az érmek száma lesz a lényeges, a legfontosabb, hogy a lehető legtöbb kvótát szerezze meg a világbajnokságon a magyar válogatott.

Három szakágban, női és férfi kajakban, valamint női kenuban jelentős esélyünk van arra, hogy az összes indulási jogot begyűjtsük – ez a kajak szakágban hat-hat, kenuban három kvótát jelent. Férfi kenuban is jó úton indultunk el a tavaly ősszel kezdődő, Vécsi Viktor által vezetett központosított felkészüléssel, amelynek első eredményeit már a múlt hétvégi rangsoroló versenyen is láthattuk” – mondta Hüttner Csaba, aki megjegyezte, várhatóan a szegedi világbajnokságon is a női kajakosoké lesz a legsikeresebb szakág, még úgy is, hogy az első számú célt, a maximális számú kvóta megszerzését szem előtt tartva előfordulhat, hogy nem a legerősebb egység indul minden számban.

A sajtótájékoztatón Szentgyörgyi Pál, Szeged alpolgármestere kiemelte, az önkormányzat eleget tett a versenypálya átalakításával kapcsolatos feladatainak. A városvezető arról is beszámolt, hogy a hagyományos Szegedi Ifjúsági Napok időpontját is elcsúsztatták, hogy ne ütközzön a világbajnoksággal, és a város területén is végrehajtanak idegenforgalmi és turisztikai fejlesztéseket.

Hiezl Gábor, az NKM Nemzeti Közművek Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott: óriási megtiszteltetés, hogy a cég a vb névadó szponzora lehet.

„Sporthasonlattal élve az utolsó száz nap olyan, mint egy versenyben az utolsó száz méter, amelyben még nagyobb energiákat kell mozgósítani, hogy elérjük a célt, ami esetünkben egy kifogástalanul szervezett és eredményes világbajnokság” – mondta Hiezl Gábor.

A kajak-kenu világbajnokságot augusztus 21. és 25. között rendezik a Maty-éren, a rajtig hátralévő időt az NKM helyi székházának homlokzatán elhelyezett óra mutatja.

2020.06.18 22:15:25

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ

„Összességében nagyon göröngyös utat jártam be, de a meghatározó szakasz sima volt.”

2020.03.02 22:47:40

Kajak-kenu N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Wichmann Tamás ma indul utolsó útjára, át a Léthe vízén, szálfaegyenesen evezve, kimért, egyedi csapásokkal távolodva tőlünk, biztosan. Az ő lapátja sosem törhet el!

2020.02.21 19:50:28

Kajak-kenu CSINTA SAMU

A négyszeres olimpiai, 22-szeres világbajnok barát, Ivan Patzaichin szívszorító-felemelő visszaemlékezése.

2020.02.12 23:30:01

Kajak-kenu THURY GÁBOR

„Két héttel ezelőtt beszéltünk a kórházban, a beszélgetés végén már nagyon fáradt volt.”