P. A. 2020.06.29 17:49 Frissítve: 2020.06.29 17:58

Kajak-kenu: vb helyett vk-versenyt tarthatnak Szegeden

Kajak-kenu-világbajnokság nem lesz, világkupaverseny lehet szeptemberben Szegeden.

Kozák Danuta és a többi magyar kiválóság olimpiai számokban versenyezhet szeptemberben Szegeden (Fotó: Tumbász Hédi)

A Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) vezetői levélben értesítették a Magyar Kajak-kenu Szövetséget a koronavírus-járvány miatt szeptemberre áthelyezett nem olimpiai számok világbajnokságának sorsáról; a szervezet elnöksége úgy döntött, nem világbajnokságot, hanem világkupa-viadalt rendez – ötkarikás versenyszámokkal.

„A nemzetközi szövetség vezetősége a döntést azzal indokolta: fontos, hogy legyen idén a sportágnak egy olyan rangos eseménye, amelyen az olimpiára készülő versenyzők összemérhetik a tudásukat, az ICF vezetői egyben arra kérik a Magyar Kajak-kenu Szövetséget, legyen partner abban, hogy a viadalt Szegeden rendezhessék meg szeptember 24. és 27. között – mondta a Nemzeti Sportnak Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke. – A szervezet vezetői azt is szeretnék, hogy – a jövő évi paralimpiai játékokat is szem előtt tartva – paraversenyszámok is szerepeljenek a vk programján.” 

Schmidt lapunk érdeklődésére megerősítette, a magyar szövetség vezetőinek hozzáállása a viadal átminősítésével sem változott.

„Szakmailag indokoltnak tartjuk egy jelentős nemzetközi verseny megrendezését. Ám miután az MKKSZ a nem olimpiai számok világbajnokságának rendezésére nyert el pályázatot, és ennek megvalósításához kapott állami támogatást, levélben fordultunk az Emberi Erőforrások Minisztériumához és Szeged városához, hogy amennyiben lehetséges, a támogatás a világkupaversenyre is érvényes legyen. Úgy véljük, a magyar kajak-kenu válogatott versenyzőinek nagyon jó, ha idén is van mire készülniük, Magyarországnak pedig ugyancsak előnyös, ha újabb rangos viadalnak adhat otthont.”

Az Európai Kajak-kenu Szövetség vezető testületének hétfői ülésén megerősítették: a szervezet által szervezendő Európa-bajnokságokról – így az október 1. és 4. között rendezendő budapesti maratoni Eb-ről és az október 15-18-i időpontra halasztott romániai gyorsasági kontinensbajnokságról is – végleges döntést hatvan nappal a verseny kezdete előtt hoz a testület.

2020.06.18 22:15:25

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ

„Összességében nagyon göröngyös utat jártam be, de a meghatározó szakasz sima volt.”

2020.03.02 22:47:40

Kajak-kenu N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Wichmann Tamás ma indul utolsó útjára, át a Léthe vízén, szálfaegyenesen evezve, kimért, egyedi csapásokkal távolodva tőlünk, biztosan. Az ő lapátja sosem törhet el!

2020.02.21 19:50:28

Kajak-kenu CSINTA SAMU

A négyszeres olimpiai, 22-szeres világbajnok barát, Ivan Patzaichin szívszorító-felemelő visszaemlékezése.

2020.02.12 23:30:01

Kajak-kenu THURY GÁBOR

„Két héttel ezelőtt beszéltünk a kórházban, a beszélgetés végén már nagyon fáradt volt.”