MTI 2020.04.11 16:17 Frissítve: 2020.04.11 16:25

Kajak-kenu: Próbáljuk a formánkat tartani – Balla Virág

A tavaly két világbajnoki ezüstérmet is szerző győri kenupáros tagjai, Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső bíznak abban, hogy idén legalább a magyar bajnokságon vízre tehetik a hajójukat, de annak örülnének a legjobban, ha a nemzetközi mezőnnyel is összemérhetnék az erejüket.

Edzőjükkel, Szabados Krisztiánnal február közepén kéthetes meleg égövi edzőtáborba vonult a két versenyző, március eleje óta pedig Győrben zajlik a felkészülésük, és ahogy Balla Virág fogalmazott a Kajak-Kenu TV-nek, jól mennek az edzéseik.

„Próbáljuk a formánkat tartani, mentálisan is elég jól vagyunk ahhoz képest, hogy elhalasztották az olimpiát. Most eveztünk három és fél kilométert időre, Kincső is, én is rekordot mentünk” – idézte a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) honlapja a sportolót.

Tavalyi formája alapján a páros éremesélyesként utazhatott volna Tokióba, így nem csoda, hogy a halasztás bejelentése után a két versenyzőnek volt két-három nehezebb napja, de ma már úgy látják, hogy a plusz egy évnyi felkészülés akár még az előnyükre is válhat.

„Visszavettünk, a gyorsításokat most nem végezzük el, inkább állóképességi edzéseink vannak. Amint elmúlik a koronavírus-járvány, és ismét egymás közelébe mehetünk Kincsővel, folytatjuk az edzéseket C-2-ben. Hiányoznak az ilyen tréningek, amikor hazaértünk Portugáliából kora tavasszal, akkor kipróbáltuk a párost, és nagyon-nagyon jó érzésekkel szálltunk ki” – mondta Balla Virág, aki az interjúban arról is beszélt, hogy a győri vízitelepen kizárólag az egyesület legjobb versenyzőinek biztosított az edzéslehetőség, és a sportolók szigorúan betartják a járványügyi szabályokat.

Az utóbbi évek legsikeresebb magyar női kenusa szerepelni fog abban az #eddzotthon epizódban, amelyben klubtársával, Kammerer Zoltánnal mutat be különböző otthon elvégezhető feladatokat.

„Volt olyan gyakorlat, ami engem is rendesen megizzasztott, remélem, a feladatok mindenkinek tetszenek majd” – tette hozzá a háromszoros felnőtt világbajnoki ezüstérmes versenyző.

Az #eddzotthon sorozatban otthon elvégezhető sportágspecifikus gyakorlatokat mutatnak be utánpótláskorú versenyzők számára azok a videók, amelyeket olimpiai és világbajnokok részvételével forgatott a Kajak-Kenu TV. A feladatsorokat az MKKSZ szakmai csapata állította össze, a teljes edzéseket bemutató 30–40 perces filmek az MKKSZ YouTube-csatornáján lesznek láthatóak.

A gyorsasági kajak-kenusoknak egyelőre bizonytalan a szezonjuk, annyit lehet tudni, hogy a júliusra kiírt szegedi világbajnokságot – amelyen a nem olimpiai számokban rendeztek volna futamokat – szeptemberre halasztotta a nemzetközi szövetség (ICF). Az ICF megfogalmazása szerint elképzelhető, hogy ez lesz a szakág egyetlen nemzetközi viadala idén.
2020.03.02 22:47:40

Kajak-kenu N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Wichmann Tamás ma indul utolsó útjára, át a Léthe vízén, szálfaegyenesen evezve, kimért, egyedi csapásokkal távolodva tőlünk, biztosan. Az ő lapátja sosem törhet el!

2020.02.21 19:50:28

Kajak-kenu CSINTA SAMU

A négyszeres olimpiai, 22-szeres világbajnok barát, Ivan Patzaichin szívszorító-felemelő visszaemlékezése.

2020.02.12 23:30:01

Kajak-kenu THURY GÁBOR

„Két héttel ezelőtt beszéltünk a kórházban, a beszélgetés végén már nagyon fáradt volt.”

2020.01.30 21:43:12

Kajak-kenu THURY GÁBOR

A súlyosan beteg kilencszeres világbajnok kenus nem adja fel a harcot.