H. K. 2019.09.13 08:51 Frissítve: 2019.09.13 09:20

Kajak-kenu: egy arany és két bronzérem az előolimpiáról

A magyar kajak-kenu válogatott egy aranyat és két bronzérmet nyert Tokióban, az előolimpia első döntős napján.

Kopasz Bálint aranyérmet szerzett a tokiói előolimpián (Fotó: MKKSZ)

Az aranyérmet Kopasz Bálint szerezte, aki a szegedi világbajnoksághoz hasonlóan simán nyert K–1 1000 méteren.

„Újra meg akartam mutatni az ellenfeleknek, hogy engem nem könnyű megverni. A körülményeken azért még lesz mit javítaniuk a szervezőknek is Tokióban. Hullámos a pálya, főleg a felevező sávon, ahol hatalmas a motorcsónak-forgalom is, megfeszített testtel kell bemelegíteni, hogy ne boruljunk be, ez pedig sérülésveszélyes. Sok a hal, medúzákat is láttam a vízben és itt a pályán nem jutottunk jó minőségi ételhez. A szálloda ugyanakkor csúcsszuper, szerencsére jövőre is ott fog lakni a csapat. Három napja érkeztem Japánban, nem volt gondom az akklimatizációval, de ha jövőre sikerül kijutnom, akkor érdemes lesz hamaram kijönni” – idézi a Magyar Kajak-kenu Szövetség honlapja Kopasz Bálintot. 

A Medveczky Erika, Gazsó Dorka összeállítású kajakpáros a harmadik helyen zárt K–2 500 méteren, illetve Suba Róbert is bronzérmet ünnepelhetett a KL1-es kategóriában – a számot a friss világbajnok Kiss Péter távollétében a brazil Luis Carlos Cardoso Da Silva nyerte. A másik magyar, Juhász Tamás megbillent a döntőben, így nem jutott közel az éremszerzéshez.

„A végén csak arra tudtunk koncentrálni, hogy nehogy beboruljuk a cél előtt – mondta a nyolcszoros világbajnok Medveczky Erika. – Nem vagyunk összeszokott páros, és jelenleg edzettek sem, nagyon elfáradtunk a végére, ráadásul nagyobb méretű hajóban is evezetünk, így elkezdtünk billlegni. Reggel még csak reménykedtem benne, hogy be tudunk jutni a döntőbe, így most nagyon örülünk ennek a bronzéremnek.” 

2020.03.02 22:47:40

Kajak-kenu N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Wichmann Tamás ma indul utolsó útjára, át a Léthe vízén, szálfaegyenesen evezve, kimért, egyedi csapásokkal távolodva tőlünk, biztosan. Az ő lapátja sosem törhet el!

2020.02.21 19:50:28

Kajak-kenu CSINTA SAMU

A négyszeres olimpiai, 22-szeres világbajnok barát, Ivan Patzaichin szívszorító-felemelő visszaemlékezése.

2020.02.12 23:30:01

Kajak-kenu THURY GÁBOR

„Két héttel ezelőtt beszéltünk a kórházban, a beszélgetés végén már nagyon fáradt volt.”

2020.01.30 21:43:12

Kajak-kenu THURY GÁBOR

A súlyosan beteg kilencszeres világbajnok kenus nem adja fel a harcot.