MTI 2019.05.21 19:48 Frissítve: 2019.05.21 19:51

Kajak-kenu: dokumentumfilm készül Wichmann Tamásról

Budapesten járt a négyszeres olimpiai bajnok és háromszoros ezüstérmes Ivan Patzaichin, az ötkarikás játékok történetének legeredményesebb kenusa. A román sportember azért jött a magyar fővárosba, mert szerepelni fog a kilencszeres világbajnok, olimpiai ezüstérmes Wichmann Tamásról készülő dokumentumfilmben.

 

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) által szervezett keddi sajtóbeszélgetésen kiderült: az egykori nagy ellenfeleket az utóbbi években egyre szorosabb barátság fűzi össze.

„A nyár végén fogják bemutatni azt a filmet, amelynek a rólam készülő felvételeit már el is készítették. Én kértem, hogy azok a versenyzők is szerepeljenek benne, akik annak idején sok borsot törtek az orrom  alá” – jelentette ki Wichmann. A legendás kenus hozzátette: úgy érzi, Patzaichin sportemberi nagysága megköveteli, hogy megszólaljon az alkotásban.

„Patzaichin idén lesz hetven éves, de ma is igen aktív. Ruhabemutatókat szervez, ugyanakkor szűkebb hazáját, a Duna-Delta vidékét is reklámozza a világ felé, ezek az én szememben nagyra emelik őt” – fogalmazott a 71 esztendős Wichmann Tamás. 

Az MKKSZ székházában tartott keddi találkozón szóba került az egykori nagy rivalizálás is. Patzaichin bevallotta: négy olimpiai elsősége közül a münchenire emlékezik vissza a legszívesebben.

„Az előfutamban négy vagy öt csapás után elrepedt a lapátom. Bár ilyenkor ha a lapátomat felemelve mutatom, vissza kell fújni a rajtot, ez mégsem történt meg, így az elrepedt lapáttal kellett a célig eveznem” – elevenítette fel a 47 éve történteket a román ex-versenyző.

Wichmann felidézte, hogy Patzaichinnak végül a reményfutamon keresztül sikerült beverekednie magát a döntőbe, ahol ő elsősorban a német Detlef Lewe legyőzésére koncentrált, és 500 méternél éppen akkor kezdett hajrázni, amikor a mögötte evező Patzaichin is.

„Sajnos az ő hajója sokkal gyorsabb volt, mint az enyém, így ő lett az olimpiai bajnok, de a világbajnokságokon azért többször sikerült megvernem” – emlékeztetett Wichmann, aki nemcsak Münchenben, hanem az 1968-as mexikóvárosi olimpián, párosban is „csak” a dobogó második fokára állhatott fel a 100 legnagyobb román ember közé választott Ivan Patzaichin mögött.

A sajtóbeszélgetést vezető Vaskuti István – az 1980-as moszkvai játékok bajnoka – bejelentette, hogy a szervezők mindkét sportembernek VIP-belépőt biztosítanak az augusztusi, szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságra.

2019.06.26 19:25:41

Egyéb egyéni PAPP BÁLINT

37. LIDL BALATON-ÁTÚSZÁS. „Ha elkezdesz futni, abból előbb-utóbb maratoni lesz.” (x)

2019.06.27 09:17:13

Egyéb egyéni LAKNER GÁBOR (Minszk)

A kenu páros és a kajak négyes is aranyérmet szerzett, Kozák Danuta egyesben ezüstérmes lett.

2019.06.24 14:49:06

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

Kilencven éve halt meg Amszterdam kétszeres olimpiai bajnoka, Tersztyánszky Ödön.

2019.06.23 21:32:11

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A Nemzeti Sport hétfői számából ajánljuk.

2019.06.22 22:36:32

Egyéb egyéni HENRY KISSINGER

ALAPVONAL. Ellentétben a múlt korszakaival, a mai világrendek egymással elválaszthatatlanul összefonódtak, így természetesen elkerülhetetlen, hogy bizonyos területeken versenyezzenek egymással. Egyesek tartanak ettől, az olimpia azonban már számos esetben bizonyította: megtestesíti az egymással való békés versengés eszméjét.