Kajak-kenu: a párosok borították a papírformát a válogatón

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2019.06.18. 18:49
null
Kammerer Zoltán és Gál Péter párosa nyerte a második válogatót (Fotó: Földi Imre)
A párosok borították a papírformát a második szolnoki válogatón, a kajakosoknál Kammerer Zoltán Gál Péterrel, a kenusoknál Mike Róbert a nyolcórás munka mellett tréningező Sáfrán Mátyással győzött.

„A lenyugvó napnak is van ereje” – vetette oda a 22 évesek pimaszságával Balaska Márk, miközben gratulált a 41 esztendős Kammerer Zoltánnak, aki új társsal, az 1994-es születésű Gál Péterrel nem kis meglepetésre megnyerte a férfi kajakosok ezerméteres páros versenyét a szezon második válogatóviadalának nyitó napján. Hogy a derült égből villámcsapásként jött siker a veterán győri klasszist is meghökkentette, jól mutatta, hogy még az eredményhirdetés után, az aranyérmét szorongatva is csodálkozva sétált fel-alá a Holt-Tisza partján.

VÉLEMÉNYEK

KOZÁK Danuta, a K–1 500 m győztese: „Én végig úgy éreztem, elöl haladok, erre a versenyre igazából egy taktikám volt: nyerni. Az első válogató után családostól kidőltünk egy hétre lázas betegség miatt, örülök, hogy ezt az előzményt ki tudtam zárni, és összeszedetten versenyeztem. Kétszáz egyesben és párosban is elindulok a folytatásban, de egyelőre nem foglalkozom azzal, hány számban versenyezhetek az Európai Játékokon, és a világbajnokság sem lebeg még a szemem előtt – lépésről lépésre, versenyszámról versenyszámra gondolkodom.”

KOPASZ Bálint, a K–1 1000 m győztese: „Ezúttal azzal a taktikával versenyeztem, hogy egy erős rajt után végig megtartom a nagy tempót, ennek köszönhető a nagy különbségű győzelem. Jó formában érzem magam, ami nagyon fontos egy héttel az Európai Játékok előtt, amelyen az ezer egyes mellett ötezer méteren is indulok. Ugyan a minszki viadalon K–1 500 méteren nem rendeznek versenyt, szeretném szerdán ezt a számot is megnyerni, ötszázon már nincs taktika, végig a maximumon kell evezni.”

CSIPES Tamara, a K–1 500 m ezüstérmese: „Megint egy második hely, mégis fényévekkel különböző a mögötte lévő teljesítmény, mint az első válogatón volt. Azzal a nem titkolt szándékkal álltam rajthoz, hogy minél inkább megszorítsam Danutát. Most nem is kaptunk tőle annyit, mint az első versenyen, de míg én négyszáz méter után már teljesen kész voltam, ő ezúttal is bírta erővel a végét.”
MEDVECZKY Erika, a K–1 500 bronzérmese: „Jó pályát mentem, nem találtam benne hibát, igaz, a végére kicsit belehaltam. Összességében elégedett vagyok a teljesítményemmel és azzal is, hogy az első és a második válogatón is a harmadik helyen végeztem ötszáz egyesben, ami az ötszáz méteren versenyző négyes összeállítása szempontjából kulcsfontosságú. Sosem jártam még multisporteseményen, kíváncsian várom, milyen lesz az Európai Játékokon versenyezni.”

„Magam sem értem, hogyan történt – olyan, mintha álmodnék – igyekezett elhinni a hihetetlent Kammerer Zoltán, aki háromszoros olimpiai bajnokként azért átélt már néhány jelentős sikert. Péterrel kétszer ültünk össze a verseny előtt, de elhatároztuk, hogy evezünk egy jó pályát, és sikerült. Hétszázötven méternél indítottunk, és éreztem, olyan erő van a hajóban, hogy bármi megtörténhet. Négy év után nyertem olimpiai számban válogatót, elég döbbenetes...

Kammerer fiatal társa, a hazai vizeken diadalmaskodó szolnoki Gál Péter hozzátette: már a múlt heti, első próbaevezés során érezte, van lehetőség a párosukban. „Mindent Zolira és a tapasztalatára bíztam a döntőben, persze igyekeztem fiatalos lendülettel és erővel segíteni. Nagyon boldog vagyok, hogy egy legendával ülhettem egy hajóban, és nyertünk.”

A nap másik ezres páros számában, a férfi kenusoknál is borult a papírforma, és itt is az első válogató óta alakult, rendkívül rutinos versenyzők alkotta egység nyert: a 35 éves Mike Róbert a két évvel fiatalabb, napi nyolcórás munka mellett készülő Sáfrán Mátyással lapátolt át elsőként a célvonalon.

„Már az első összetérdelés régi szép emlékeket idézett fel bennem, és bevallom, ez a teljesítmény kellett is az önbizalmamnak, mert nagyon mélyen voltam már – vallotta be Mike Róbert. – Egy hektikus, kísérletezésekkel teli időszak után úgy érzem, megvan végre az alap, amelyre lehet építeni.”

Ami tehát a párosokra vonatkozó kérdéseket illeti: eldőlt, hogy semmi nem dőlt el. A kajakosoknál az első válogatót megnyerő Koleszár Mátyás, Németh Viktor honvédos kettősnek kell(ene) Kammererékkel meccselnie az Európai Játékokon és a szegedi világbajnokságon való részvételért, a kenusoknál pedig Mikéék duója és az első körben győztes Kiss Balázs, Dóri Bence kettős vívna meg elvileg a csapatba kerülésért.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány az edzőkkel történt egyeztetést követően kedd késő este arról tájékoztatott, hogy a szolnoki viadal záró napján, csütörtökön szétlövés dönt az érintett számokban az Európai Játékokon és a világbajnokságon való indulásról. A kapitány ezzel együtt leszögezte: vb-csapatot csak az Európai Játékok után hirdet.

A csapathirdetés miatt ugyanakkor nem kell izgulnia a többi keddi döntő győztesének: az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta K–1 500 méteren, míg a Balla Virág, Takács Kincső kenupáros C–2 500 méteren újfent egyértelmű győzelmet aratott. Kopasz Bálint előnye pedig immár nem hajóhosszokban, hanem bójasorban volt mérhető a többiek előtt K–1 1000 méteren.

KAJAK-KENU VÁLOGATÓVERSENY, SZOLNOK
FÉRFIAK
, 1000 m
K–1:
1. Kopasz Bálint (Graboplast Győr) 3:36.415, 2. Pauman (FTC Rekontir) 3:41.740, 3. Ceiner (BHSE) 3:44.420. K–2: 1. Kammerer Zoltán, Gál Péter István (Graboplast Győr, Szolnoki KKK) 3:19.979, 2. Noé Zs., Solti (Merkapt-Mekler, Vasas SC) 3:20.349, 3. Noé B., Ilyés (BHSE) 3:21.049. C–2: 1. Sáfrán Mátyás, Mike Róbert (KSI SE) 3:43.703, 2. Kiss B., Dóri (Dunaferr SE, UTE) 3:44.058, 3. Hajdu, Fekete (Dunaferr SE, UTE) 3:44.128.
NŐK, 500 m
K–1:
1. Kozák Danuta (UTE) 1:51.532, 2. Csipes (BHSE) 1:52.497, 3. Medveczky (BHSE) 1:53.187. C–2: 1. Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső (Graboplast Győr) 2:01.649, 2. Kisbán, Bragato (Lágymányos, Tiszaújvárosi KKSE) 2:06.144, 3. Bonyai, Kulcsár (Baja, Dunaferr SE) 2:13.109

A SZÉTLÖVÉS PROGRAMJA
Csütörtök, 16 óra:
K–2 1000 m: Kammerer Zoltán, Gál Péter és Koleszár Mátyás, Németh Viktor Máté
Csütörtök, 16.10: C–2 1000 m: Sáfrán Mátyás, Mike Róbert és Kiss Balázs, Dóri Bence

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik