Kajak-kenu: a 27-szeres világbajnok Kovács Katalin ráhajt a harmincra

Vágólapra másolva!
2010.08.09. 08:24
null
A vb-felkészülés legfajsúlyosabb része Kovács Katalin számára az idén a négyes (Fotó: Tumbász Hédi, NS-archív)
Kovács Katalin három különböző hajóegységben és három különböző távon áll rajthoz Poznanban a jövő heti gyorsasági kajak-kenu világbajnokságon. Egyesben 1000 méteren, párosban 200-on indul – Janics Natasával –, míg négyesben az 500-as olimpiai távon. Utóbbiban a vb-címvédő egység egy helyen változott: az akkori sztrók, Kozák Danuta helyét – aki ezúttal párosban szerepel – Csipes Tamara foglalta el.

„Már hozzá vagyok szokva a különböző távra való felkészülésekre éppúgy, mint a különböző hajóegységekre is – nyilatkozta Kovács a kajak.hu-nak. – Nem először csinálom, korábban már többször volt erre példa, legutóbb tavaly. Ilyenkor mindig az edzőn van a legnagyobb teher, hogy milyen edzésmunkát állít össze a versenyzőnek, hogy minden ideális legyen, egyik se menjen a másik rovására. De természetesen, ahogyan a példa mutatja, ezek némi összehangolással megoldhatók. Bár egyesben azért még mindig többet edzünk, most egyértelműen a csapathajón, méghozzá a négyesen van a hangsúly. Ellentétben az Európa-bajnoksággal, hiszen a kontinensbajnokság előtt egyetlen hetet készültünk csupán együtt. A világbajnokság azért teljesen más.”

 

SZAVAZÁS

Ki lesz a magyar kajak-kenu-válogatott legeredményesebb versenyzője a poznani vb-n?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Natasával alkotott párosunk évek óta bejáratottan, jól működik, de azt azért nem tudom mondani, hogy 2004-es összeülésünk óta nem változtunk semmit, mert mégiscsak eltelt időközben hat év. Ő is változott, és persze én is, így óhatatlanul más lett a párosunk, mint akkor. De ez normális. Egy nem változott csupán: elszánt győzni akarásunk! Mert ebben mindketten maximalisták vagyunk. Az is előnyünkre válik, hogy bármilyen apró hibát, legyen az akár elsőre lényegtelennek tűnő is, meg tudtunk beszélni egymással. A kétszáz méteres táv azért vékony jégen táncolás, mert a rajt is eldöntheti a versenyt. Ha jól jössz ki belőle, félig nyert ügyed van. Ha viszont rosszul, a hiba már akkor eldöntheti a végső helyezésedet, mielőtt letudnád a táv nagyobb részét.”

„Miután az idén megváltozott a program, a páros hajóban ülők kiestek a négyes összeállításából. Más négyesünk ment a pekingi olimpián, megint más a tavalyi vb-n és más összeállítású az idén is. Én ezt nem tartom tragédiának, szerintem éppen ellenkezőleg, kifejezetten jó, hogy ilyen erős a szakág – hiszen most is győzelmi reményeink vannak –, és az egyes válogatón mutatott formákat elnézve igenis bizakodva várhatjuk a vébét, mert ez is egy jó négyes lesz.”

„A céljaimat tekintve azt hiszem, mindhárom számban van esélyem a címvédésre. Tavaly a kétszázas párosunk és az ötszázas négyesünk sikere is hajszálon múlott, úgyhogy azokban kiegyeznék egy nyugodtabb győzelemmel. Legalábbis nem lenne ellenemre. Ráadásul az ezres is kemény csata volt.”

Kovács Katalin jelenleg 27 vb-aranynál tart, pontosan annyit gyűjtött, mint a sportági örökrangsor élén 2009-ig egyedül álló német kajaknagyasszony, Birgit Fischer. Poznanban meglehet a sporttörténelmi 28. Kovács-arany, sőt a 29., vagy éppen a 30. is…

„Úgy vagyok vele, hogy a huszonnyolc gyönyörű szám. Persze a huszonkilenc még szebb. Viszont aki betölti a harmincat, annak mindig csodálatos élményt jelent…”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik