nemzetisport.hu 2011.08.20 15:40 Frissítve: 2015.08.14 13:59

A férfi kajak páros arany-, Kozák ezüst-, a női kenu páros bronzérmes

Nyolc arany talált gazdára a szegedi kajak-kenu világbajnokságon szombaton, a döntők második napján. A magyar válogatott mindhárom éremből begyűjtött egyet-egyet. A legfényesebb azonban nem egy női kajakos egységnek jutott, hanem bombameglepetésre a Tóth Dávid, Kulifai Tamás alkotta kajak párosnak 500-on. Ezüstérmes lett Kozák Danuta, méghozzá olimpiai számban (női K–1 500 m), míg bronzérmes a Takács Kincső, Baravics Gyöngyvér összeállítású női kenu páros. A férfi kajak négyes és a női kajak páros lemaradt a dobogóról – különösen az utóbbi volt csalódás. A mieink pénteken öt medáliával, közte három arannyal kezdtek, így immár nyolc éremnél és négy elsőségnél járunk!

Aranyérmet szerzett a Tóth Dávid, Kulifai Tamás kettős 500 méteren (Fotó: MTI)

 

AZ NSO AJÁNLJA


Mindent egy helyen a vb-ről: órarend, versenyszámokra lebontott magyar keret, az olimpiai kvóták, összesített éremtábla! Kattintson ide vagy a vb logójára!

NŐI C–2 500 M

A fiatal szakág közelmúltban egymásra találó két versenyzője, Takács Kincső és Baravics Gyöngyvér remek versennyel és vb-bronzéremmel ajándékozta meg a publikumot. No meg saját magát.

A győzelmet a szakágban még kiemelkedő kanadaiak biztosan szerezték meg, de egyeduralmuk már nem tart sokáig: az orosz páros jól tartotta velük a lépést egészen a hajráig, igaz, még egy hajó volt közöttük a különbség.

Az üldözőket a magyarok vezették tisztes távolból, ám ellentétben a többiekkel, a mieink a végét is bírták erővel és technikával, így biztosan lettek harmadikok.

BRONZÉREM A TAKÁCS-BARAVICS DUÓTÓL

 

A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉÉRT
KATTINTSON A KÉPRE!

NŐI K–1 500 M

Kozák Danuta a mezőnnyel jött el a rajt után, a német Nicole Reinhardt viszont elhúzott. A német őrületes tempót diktált, de az ukrán olimpiai bajnok Inna Oszipenko-Radomszka és a magyar kiválóság tartotta vele a lépést; 250 métert követően ezt volt közöttük a sorrend. A hajrához érve Kozák megindította a hajóját, az ukránt biztosan előzte meg, ám a németnek akkora volt az előnye, hogy hiába fáradt ugyan el, a végére maradt a fórjából még egy kevés. Két méterrel arrébb már más lett volna a befutó... Kozák a négyesben szerzett aranyérmét követően egy ezüsttel gazdagodott.

KOZÁK EZÜSTÉRMES 500 MÉTEREN SZEGEDEN

 

K–1 500 M

Kugler Attilának egyelőre sok volt a döntő, nem tudott a mezőnnyel tempót menni, végül a nyolcadik helyen ért célba, nem nagyon nyílt esélye előrébb végezni. A győzelmet imponáló fölénnyel a lengyel Marek Twardowski szerezte meg.

Hány aranyérmet szereznek a magyarok a szegedi kajak-kenu vb-n?
Összes szavazat:2578
Szavazás kezdete: 2011. 07. 18
A szavazást lezárták.
Öt és tíz között - 69%
Tíz fölött - 30%
 

C–1 500 M

Korisánszky Dávid picit nehezen indult meg a hajóval, de gyorsan felvette a tempót. Más kérdés, hogy a tavaly még ifjúsági világbajnokságot nyerő tehetség csak kapaszkodott az élmezőny után. A táv felénél már biztosan látszott, hogy a kilences pályán lévő magyar nem tud érdemben beleszólni az éremcsatába. A hajrá roppant izgalmasan alakult, hiszen az orosz, ukrán, fehérorosz, azeri kvartett néhány centis különbséggel lapátolt az élen. A vb-t – ezt a „megkésett szovjet ob-t" – végül az orosz Vlagyimir Fedoszenko nyerte meg. Az ifjabbik Korisánszky fivér nagy párharcot vívott a hajrában a mellette evező kazah versenyzővel, és végül az utóbbit legyűrve a 8. helyen ért célba.

A nyertes páros háttérben a magyar szurkolókkal (Fotó: Mirkó István)

 

ARANYÉRMES A TÓTH-KULIFAI DUÓ!

BRAVÚRARANY A FÉRFI KAJAKPÁROSTÓL

SZÍNES LELÁTÓI ÉLŐKÉP ÉS
FELSLICCELT RUHAKÖLTEMÉNY
A pénteki, kicsit balos szembe széllel ellentétben szombaton enyhe hátszéllel várta a Maty-ér a versenyzőket és a szurkolókat. Ami viszont előbbieknek kellemetlenséget, utóbbiaknak áldást jelentett a tűző napon. Még egy szánalmas, pármásodperces szűrt fényt adó szórványos bárányfelhőt is megkönnyebbülést sejtető sóhajok kísértek. A pálya közepén lévő szigeten elhelyezett országzászlók viszont ideális módon lebegtek, valamit valamiért…
A vb névadó főszponzora a lelátói látványra is gondolt, már a nyolc órás napi kezdéskor zöld, fehér, illetve piros színű pólókat és sapkákat osztogattak az arra járóknak, egyetlen kérésük az volt csupán, hogy a lelátó elkerített részén foglaljanak helyet, színtől függően alul, középen vagy felül. Így próbálva összehozni egy élőképet, ami a magyar zászlót adta ki. Nem az ő hibájuk, hogy foghíjas maradt a zászló, sokan egyszerű repiajándékként vették magukhoz a kiegészítő ruhadarabokat, majd sétáltak tovább a pálya más területére. A kezdeményezés és szándék azonban így is dicséretes, a kisebbség nem rontotta el a többség szórakozását és az élő zászló még így is impozáns látványt mutatott. Sőt, annak a fiatal német lánynak is meghozta a kedvét – de még hogy –, akit három sétáló társa megdöbbenve szúrt ki a tömegben. Nevetve, csodálkozva vonták kérdőre, de zöld szerelésben feszítő alkalmi honfitársunk biztosította őket: jól érzi magát, és lelkesen vetette bele magát a lelátói hullámzásba, tapsolásba és egyéb közösségi mókákba.
A hangulatra nem lehetett panasz, szombaton a 200 m-es előfutamok során már majdnem annyian voltak, mint pénteken a döntőkön. Gyakorlatilag fél ház. (A kora délutáni döntőkre aztán befutott a másik fél is...) A hangorkán azonban a 200-as rajtoknál néha zavart okozott, a versenyzők nehezen hallották meg a startert. A szpíker többször is fegyelmezett szurkolást kért, főként a másnapi döntőkre utalva. Bár a színvonalat látva már a középfutamok is beillettek igazi ki-ki meccsnek. Egy indiai kajakos saját futamát követően vissza is kéredzkedett a következő előfutamba, indoklása szerint a rajtgépével adódtak problémái, de nem lepődtünk volna meg azon az érven sem, hogy a parthoz legközelebb eső sávban nem hallotta a startot.
A szombati éremátadókon kevésbé voltunk foglalkoztatottak, mint egy nappal korábban, így a semleges és sportszerű magyar szurkolók figyelme az arra roppantmód érdemes hölgyek felé fordult, akik az éremátadón segédkeztek modern, bokáig érő, de majdnem forgóig felsliccelt zöldeskék ruhakölteményeikben, kifejezetten nagy tetszést aratva.

K–2 500 M

A Tóth Dávid, Kulifai Tamás páros nemcsak minket, hanem az egész mezőnyt meglepve nyerte a magyar csapat első (és mint kiderült, egyetlen) aranyérmét szombaton! A duónak már a mezőnymunkája is biztató volt, azonban nagyon együtt jöttek a hajók, és a mieink előfutamos győzelméből aligha sejtettük meg a bravúrt. A hajrában aztán gyorsult a tempó, a két magyar meg úgy forgatta a lapátot, hogy elléptek a mezőnytől és még a második litvánoknak is fél hajót adtak! Nagy kár, hogy a szám időközben kicserélődött az olimpián, és a hangsúly áttevődött a 200 m-es párosokra. Ettől függetlenül a mieink minden elismerést megérdemelnek.

NŐI K–2 500 M

A meglepetések női kajak párosban folytatódtak, sajnos itt számunkra negatív értelemben. A Csipes Tamara és Kovács Katalin alkotta kettőstől ugyanis érmet vártunk, még akár a legfényesebb is kinézett, ám végül még a dobogóra sem állhattak fel. A magyar egység a mezőnyben bújt meg a táv során, és a féltávot követően sem indult meg alattuk a hajó úgy istenigazából. A számban legutóbb kétszer is a Szabó Gabriella, Kozák páros nyert, most viszont a szabad prédára az Yvonne Schuring, Viktoria Schwarz osztrák kettős csapott le, megelőzve mindenkit: a favorit magyarok mellett a számban hagyományosan eredményes lengyel, de különösen a német párost. A mieink negyedikek lettek. Az osztrák válogatott mellett Almási Nándor személyében magyar szakember is dolgozik. Az edző 1987-ben éppen a szomszédnál kezdte meg a több földrészre kiterjedő, két évtizedes vándorkörútját, amely a mai napig tart.

C–2 1000 M

Miután a Széles Gábor, Nagy Péter alkotta magyar páros nem jutott be a döntőbe, ezzel a számunkra indifferens fináléval folytatódott a program. Amilyen fájdalmas volt, hogy a női kajak páros lemaradt a dobogóról, legalább olyan fájó kérdéseket vetett fel, hogy ennek a mezőnynek a tempóját látva miért nem volt helye a fináléban egy magyar egységnek is? Az iram ugyanis nem volt öldöklő, a mezőny ötszáz után eléggé szét is esett, végül az egyesen a németek diadalmaskodtak, fél hajóval az azeriek előtt, akik kevéssel előzték meg a románokat.

K–4 1000

A Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Boros Gergely alkotta négyes végig a mezőnnyel jött, és hiába hajrázott, a többiek is emeltek a fordulatszámon, így mi kimaradtunk az éremcsatából. A táv nagy részében élen álló, magukat kicsit túlvállaló ausztrálokat a végén lehajrázták a rutinos, jól taktikázó németek, akik fölényesen nyertek. A harmadik hely az oroszoknak jutott, míg nekünk a hetedik maradt. Az olimpiai kvótákat viszont így is sikerült megszerezni.

KAMMERER: KVÓTÁT SZEREZNI NEHEZEBB, MINT MAGA AZ OLIMPIA

NEM LEHET MINDIG NYERNI – KOVÁCS

SZEGED, KAJAK-KENU VILÁGBAJNOKSÁG
NŐI C–2 500 M  
1. Vincent-Iaponte, Nicholson (Kanada) 2:01.028 perc
2. Ganyina, Maraszanova (Oroszország) 2:03.440
3. Takács K., Baravics 2:08.534 perc
   
NŐI K–1 500 M  
1. Reinhardt (Németország) 1:47.066 perc
2. Kozák Danuta 1:47.396
3. Oszipenko-Radomszka (Ukrajna) 1:48.668
   
K–1 500 M  
1. Twardowski (Lengyelország) 1:36.688 perc
2. Miadzvedzeu (Fehéroroszország) 1:37.144
3. Posztrigaj (Oroszország) 1.38:404
...8. Kugler Attila (Magyarország) 1:40.567
   
C–1 500 M  
1. Fedoszenko (Oroszország) 1:46.647 perc
2. Harazsa (Fehéroroszország) 1:46.827
3. Makszimcsuk (Ukrajna) 1:47.679
...8. Korisánszky Dávid 1:50.535
   
K–2 500 M  
1. Tóth D., Kulifai 1:28.134 perc
2. Nekriosius, Olijnik (Litvánia) 1:28.524
3. Putto, Ambroziak (Lengyelország) 1:28.848
   
NŐI K–2 500 M  
1. Schuring, Schwarz (Ausztria) 1:37.071 perc
2. Weber, Dietze (Németország) 1:37.275
3. Mikolajczyk, Konieczna (Lengyelország) 1:37.803
4. Csipes T., Kovács K. 1:39.099
   
C–2 1000 M  
1. Wylenzek, Holtz (Németország) 3:31.070 perc
2. Bezuglij, Prokopenko (Azerbajdzsán) 3:31.952
3. Dumitrescu-Lazar, Mihalachi (Románia) 3:32.264
A Széles Gábor, Nagy Péter egység nem jutott be a döntőbe.  
   
K–4 1000 M  
1. Németország 2:47.734 perc
2. Ausztrália 2:48.724
3. Oroszország 2:49.516
...7. Magyarország (Kammerer, Vereckei, Kucsera, Boros G.) 2:50.506
Rengetegen látogattak ki szegedi versenyre (Fotó: Mirkó István)
2020.03.02 22:47:40

Kajak-kenu N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Wichmann Tamás ma indul utolsó útjára, át a Léthe vízén, szálfaegyenesen evezve, kimért, egyedi csapásokkal távolodva tőlünk, biztosan. Az ő lapátja sosem törhet el!

2020.02.21 19:50:28

Kajak-kenu CSINTA SAMU

A négyszeres olimpiai, 22-szeres világbajnok barát, Ivan Patzaichin szívszorító-felemelő visszaemlékezése.

2020.02.12 23:30:01

Kajak-kenu THURY GÁBOR

„Két héttel ezelőtt beszéltünk a kórházban, a beszélgetés végén már nagyon fáradt volt.”

2020.01.30 21:43:12

Kajak-kenu THURY GÁBOR

A súlyosan beteg kilencszeres világbajnok kenus nem adja fel a harcot.