Csipes Tamara, Vajda Attila és a női négyes is aranyérmes!

KRASZ EMILKRASZ EMIL
Vágólapra másolva!
2011.08.19. 18:10
null
A női kajak négyes a célba érkezés pillanataiban (Fotó: Mirkó István)
Címkék
A csütörtöki kezdést követően pénteken délután már érmeket is osztottak a szegedi kajak-kenu világbajnokságon. A gyorsasági szakágban rendhagyó módon ezúttal három napra húzták szét a finálékat, első nekifutásra nyolc versenyszám érmei találtak gazdára. A mieink hét számban voltak érintettek az A-döntők során, ötször dobogós helyen végeztek. Csipes Tamara (női K-1 1000 m), Vajda Attila (C-1 1000 m) és a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Benedek Dalma alkotta 500 méteres női kajaknégyes aranyérmes lett. A dobogó harmadik fokára állhatott fel 1000 méteren a női kajakpáros és a férfi kenunégyes.

C-2 500 M

A magyar egység jól jött ki a rajtból, de már a féltávnál érezhető volt: nem igazán tudják tartani a tempót. A románok nagyon elhúztak, végig vezetve győztek. A Kozmann György és Korisánszky Péter alkotta duónk a hajrára teljesen elfogyott, és végül centikkel ugyan, de még a nyolcadik helyet sem tudta megtartani, így 9. lett. Román aranyérem született a vb első döntőjében, az azerieknek jutott az ezüst, a németeknek a bronz.

NŐI K-1 1000 M
Csipes Tamara
előfutamát megnyerve azonnal a döntőbe jutott. Esélyek: dobogó, aranyérem is lehet belőle.

A magyar színeket képviselő magyar lány – ezt illik kihangsúlyozni, hiszen a mezőnyben ott lapátolt három volt honfitársa – favoritként féltávig a mezőnyben jött, amelyet az amerikai Fazekas Zur Krisztina húzott maga után. Aztán villámcsapásra megindult a hajó Csipes Tamara alatt, és úgy ment el riválisai mellett, mintha azok egyszerre húzták volna be a nemlétező kéziféket. Csipes egészen imponáló fölénnyel előzte meg az amerikai magyart, és szerezte meg a magyar válogatott első világbajnoki aranyérmét a gyorsasági szakágban a szegedi világbajnokságon 2011-ben! Fazekas Zur a második lett, míg a spanyol színekben szereplő Hegyi Zomilla nyolcadik, az argentinoknál versenyző Keresztesi Alexandra a kilencedik helyen végzett.

CSIPES TAMARA ARANYÉRMES
ÚGY TŰNT A DOBOGÓ IS NECCES – CSIPES

SZAVAZÁS

Hány aranyérmet szereznek a magyarok a szegedi kajak-kenu vb-n?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

K-1 1000 M

A magyarok közül egyedüliként Dombvári Bencének volt jelenése a B-döntőben, és ha már ott volt, gondolta a hazai drukkerek és saját maga öröme maradandót alkot. Ifjúsági világbajnokunk 500 méternél az első helyen haladt, megelőzve az ausztrál Ken Wallace-t és a brit Paul Wycherleyt. Nem akartunk hinni a szemünknek, amikor 750-nél a magyar már egy hajóval vezetett. A hajrára sajnos egy picit elfogyott, három üldözője megelőzte, így végül negyedikként, összesítésben tehát a 13. helyen végzett. Sajnálhatjuk az egyelőre elúszni látszó kvótát, de inkább örvendjünk, hogy a 18 éves magyar kajakos – aki az Eb-n döntőben volt –, első felnőtt szezonjában ilyen ígéretesen mutatkozott be a legjobbak között.

A kajakkirály címet a kanadai Adam van Koeverden gyűjtötte be, aki ebben az óriási presztízzsel bíró számban ellenállást nem ismerő tempót nyomva két hajót(!) adott a második helyen célba érő svéd Anders Gustafssonnak. A harmadik helyen a norvég Eirik Veraas Larsen ért célba.

Vajda Attila is aranyérmet szerzett
Vajda Attila is aranyérmet szerzett

C-1 1000 M

A kenu egyesek fináléja óriási csatát hozott, de ezt is vártuk. Az elején Vagyim Menykov húzott el, 250-nél egy hajót előnye volt, ami 500-nál már csökkent. Az üldözőket Vajda Attila vezette fel, de szorosan jött vele a spanyol David Cal és a fehérorosz Alakszandr Zsukocskij is. Vajda féltáv után indított, előbb óriási csatában megelőzte az üzbégek nagyágyúját, de közben a túloldalon Cal is hajrázott. A szegedi kedvenc a finisben már a spanyollal meccselt, mindezt a közönség tombolása közepette. Vajda végül az utolsó harminchoz érve tudta végleg lerázni a spanyolt és győzött! Az eredményhirdetésnél Vajda majd kiugrott a bőréből, ami érthető volt, tekintve, hogy a pekingi olimpián elért sikerét követően először nyert világbajnokságot. Öröme átragadt a láthatóan csalódott spanyolra és üzbégre is, akik a fotóknál már mosolyogni is tudtak egy kicsit, de legalább őszintén.

VAJDA ATTILA IS VB-ELSŐ!
GYURTA IS A LELÁTÓN SZORÍTOTT VAJDÁNAK
A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Benedek Dalma összeállítású kajaknégyes tagjai örülnek 
(Fotók: MTI)
A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Benedek Dalma összeállítású kajaknégyes tagjai örülnek (Fotók: MTI)

NŐI K-4 500 M

A címvédő magyar egységtől nem volt kisebb az elvárás, mint az újabb aranyérem. Ennek a magyar női kajakos kvartett meg is felelt, és háromra növelte a magyarok szegedi éremtermését, amelynek ráadásként a színe kivétel nélkül arany! A fehéroroszok a szezonban nem véletlenül villantották meg oroszlánkörmüket, a kezdés után ők diktáltál a tempót. De hiába az előny, Szabó Gabriella sztrókolásával a magyarok felpörögtek, majd az üldözők közül kilépve azzal a lendülettel elléptek a fehéroroszok mellett, és ahogyan tavaly, úgy idén is meggyőző győzelmet arattak. Ahogyan azt vártunk, ezzel be is gyűjtöttek rögtön négy olimpiai kvótát. Kovács a 30., Benedek a hetedik, Szabó és Kozák a negyedik világbajnoki címét szerezte meg.

ARANYOS LETT A NŐI KAJAK NÉGYES
JÓL MEGY SZEGEDEN – KOVÁCS
DZSESSZES REGGEL, DÉLUTÁN REPÜLT A LAPÁT ÉS A CSOKOR

Kevésbé rockos, sokkal inkább dzsesszes volt a délelőtt zenei szerkesztő választása, furcsa volt hallani Michael Jackson vagy a Guns N’Roses számait ebben a feldolgozásban. Jelentem, a furcsa tegnapi kánon a hangosításban ezúttal elmaradt, mindjárt élvezhetőbbé vált a történet. A remek helyi hangulatfelelős 10.15-re futott be, rögtön éneklésre és mozgásra bírta a lelátót.
Délután azonban erre már nem volt szükség, a döntők igencsak behergelték a majd’ tízezres publikumot. A nagyszerű versenyen, a remek magyar kezdésen, az öt érmen és a három hazai sikeren kívül Vajda önfeledt ünneplése maradhat meg emlékként. Ezen túl két rendhagyó esetről számolhatunk be.

Előbb a férfi K-2 1000 m-es befutót követően a győztes szlovák egység sztrókja, Peter Gelle hajította el örömében a lapátját, amivel viszont pont mögötte ülő társát, Erik Vlceket találta telibe. Be is borultak a vízbe, ahogy kell.
Kozák Danuta is dobálózott, de nem lapáttal, hanem az aranyérem mellé kapott virágcsokrral. Világbajnokunk a dobogó tetejéről örömében a nézők közé hajította a csokrát, ehhez tizenkét méteres távot kellett legyűrnie, de ez sem okozott gondot. Társa, Szabó Gabriella is kedvet kapott hasonlóhoz, rákészült lélekben a dobásra, ám azt végül rábízta arra, aki már bizonyított ebben a sportágban. Nos, Kozák második kísérlete is sikeres volt. Ha virágcsokor dobálásban egyszer világversenyt rendeznek, egy jelöltünk már akad a magyar csapatba. És feleségként még nem is gyakorolhatott a 24 éves, négyszeres világbajnokunk…

NŐI K-2 1000 M

Az első magyar érem, ami nem arany, az bronz lett a világbajnokságon, de ez is roppant szépen csillogott. Medveczky és Sarudi kettőse nagyon megugrott a rajt után, talán túlságosan is bekezdett. De ezt annyira nem bántuk, amikor 250-nél az élen láttuk őket, ráadásul egy hajónyi előnnyel. Az 500 méteres vonalnál aztán már három-négy hajó is szinte együtt jött, majd 750-nél már világosan láthattuk, hogy a mieink mellett a németek és a bolgárok között dől el az érmek színének sorsa. Sajnos, a finisben a két rivális egység tudott még újítani, a magyarok nem, de a harmadik helyet így is nagyon magabiztosan szerezték meg. Medveczky 2009-ben a rutinos Benedek Dalma párjaként léphetett fel a dobogó legalsó fokára, most a fiatal Sarudi Alízzal tehette meg ugyanezt. A rend kedvéért jegyezzük meg, magyar lány így is lehetett még a dobogó második fokán is, lévén Faldum Bereniké bolgár színekben versenyzett.


K-2 1000 M

Roppant színvonalas és kiegyenlített finálét hozott a férfi kajakpárosok küzdelme. A mezőny végig együtt haladt, benne Dombi Rudolffal és Kökény Rolanddal. A hosszú hajrában pár hajó kilépett a sorból, a mieink nem mentek velük. Ezt később sajnálhattuk egy kicsit, mert az utolsó száz méteren már hiába kapaszkodtak a magyarok, tetemes hátrányukból csak csökkenteni tudtak, ledolgozni nem, az éremcsatától messze voltak, végül a hatodik helyen értek célba, amiért viszont érdemes volt dolgozni, tekintve a londoni kvótákat. A győzelem a szlovákiai egységé lett, amely a svédeket, illetve a sokáig élen evező, de a hajrára elfáradó oroszokat előzte meg.

C-4 1000 M

Izgalmas négyes csata zárta a döntők első napját. A fehérorosz hajó óriási iramot diktált, előnye tetemesre nőtt igen korán. Utánunk viszont a magyar, orosz, román trió jött, és érezhető volt, amennyiben elfáradnak az élen haladók, akkor begyűrhetik őket az üldözők. A várt forgatókönyv annyiban vált be, hogy a fehéroroszok előnye a célhoz közeledve egyre csökkent, de még így is elég volt a győzelemhez. Utánuk a kiválóan hajrázó magyarok jöttek, és ha méterekkel korábban indítják meg a hajót, akkor talán az ezüstérem is az övék lehetett volna, így viszont a Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Vasbányai Henrik, Németh Szabolcs négyesnek meg kellett elégednie a harmadik hellyel, mert a románok centikkel előbb értek célba.

SZEGED, KAJAK-KENU VB
C-2 500 M
1. Dumitrescu-Lazar, Mihalachi (Románia) 1:45.524 perc
2. Bezuglij, Prokopenko (Azerbajdzsán) 1:46.178
3. Kretschmer, Kuschela (Németország) 1:46.802

…9. Kozmann György, Korisánszky Péter

1:50.258
NŐI K-1 1000 M
1. Csipes Tamara 4:11.388 perc
2. Fazekas Zur (Egyesült Államok) 4:13.470
3. Flood (Ausztrália) 4:14.124
K-1 1000 M
1. Van Koeverden (Kanada) 3:36.194 perc
2. Gustafsson (Svédország) 3:39.488
3. Larsen (Norvégia) 3:39.488

…13. Dombvári Bence

3:46.995

C-1 1000 M
1. Vajda Attila 4:04.749 perc
2. Cal (Spanyolország) 4:06.045
3. Menykov (Üzbegisztán) 4:08.151
NŐI K-4 500 M
1. Magyarország (Szabó G., Kozák, Kovács K., Benedek) 1:36.339 perc
2. Németország 1:37.521
3. Fehéroroszország 1:37.887
NŐI K-2 1000 M
1. Knorr, Niche (Németország) 3:50.614 perc
2. Faldum, Nedeva (Bulgária) 3:50.950
3. Medveczky Erika, Sarudi Alíz 3:53.416
K-2 1000 M
1. Gelle, Vlcek (Szlovákia) 3:20.626 perc
2. Oscarsson, Nilsson (Svédország) 3:21.478
3. Jurcsenko, Pogrebjan (Oroszország) 3:21.54

...6. Dombi Rudolf, Kökény Roland

3:22.588

C-4 1000 M
1. Fehéroroszország 3:26.703 perc
2. Románia 3:28.071
3. Magyarország (Sáfrán Má., Sáfrán Mi., Vasbányai, Németh Sz.) 3:28.113
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik