VINCZE SZABOLCS 2018.12.23 17:56 Frissítve: 2018.12.23 18:45

Film a csendes bajnokról – portré Kozák Danutáról

Az M4Sport szokatlanul személyes portréfilmet készített a szülés után rögtön a csúcsra visszatérő kajakos Kozák Danutáról és edző-férjéről, Somogyi Béláról, akik elképesztő sikereik ellenére mindig is kerülték a nyilvánosságot, ezúttal azonban jobban megnyíltak, mint eddig bármikor.

Kozák Danuta 2020-ban beérheti Gerevich Aladárt az olimpiai aranyérmek számában (Fotó: Kovács Tamás/MTI)

 

ANYA, A BAJNOK – KOZÁK DANUTA 2018-AS VISSZATÉRÉSE
Bemutató: 2018. december 27., 20:15 (M4Sport)
Időtartam: 30 perc
Riporter: Tihany Viktor
Operatőrök: Nagy András, Ungvári Zoltán, Géresi Márton
Vágó: Frányó István

Mint minden esztendő végén, az M4Sport ezúttal is riportfilmet készített az év egyik legeredményesebb sportolójával, aki ezúttal a szülés után visszatérő kajakos Kozák Danuta volt, aki a belgrádi Európa-bajnokságon kettő (K1 500m, K4 500m), a Montemor-o-Velhói világbajnokságon pedig három aranyérmet (K1 500m, K2 500m, K4 500m) szerzett a 2018-as esztendőben. Személye azonban nem csak azért érdekes, mert ötszörös olimpiai bajnokként a magyar sport egyik legsikeresebb alakja, hanem mert edző-férjével, Somogyi Bélával mindig is kerülték a médianyilvánosságot, így ilyen átfogó film még nem készült velük.

„Ismertük ugyan egymást, de nem tudtam, mire számíthatok, mennyire lesznek benne egy ilyen film elkészítésében – mesélte Tihany Viktor, a csatorna riportere, aki elárulta, hogy a film menet közben lett egyre személyesebb, erre pedig ők sem számítottak. – Nemcsak a két idei főversenyt akartuk feldolgozni, ennél komplexebb anyagot akartunk készíteni, hiszen Kozák Danuta idén tért vissza a szülés és az emiatti egy év kihagyás után, így vele kapcsolatban az is érdekes, mennyire volt nehéz újra eljutni a legmagasabb szintre a megváltozott körülmények között.”

A versenyző pályafutásának egy másik aspektusa, hogy 2013-től már férje, Somogyi Béla irányítja az edzéseit, ami akkor csodálkozást váltott ki, mára azonban egyértelműen bebizonyosodott, hogy nemcsak harmonikusan, hanem elképesztően eredményesen is működik. A sikerek pedig nem tették tönkre a kapcsolatukat, sőt, kihívás elé állított szülőkként az új helyzetet is közös erővel kellett megoldaniuk.

„A félórás portréfilm nemcsak azoknak lehet érdekes, akik követik a sportágat és Danuta pályafutását, hanem azoknak is, akik nem, mert arról is szól, hogy mi minden érhető el akkor, ha az ember megtalálja az igazi társát – tette hozzá Tihany Viktor. – A próbaközönségtől is nagyon jó visszajelzéseket kaptunk, szinte beszippantotta őket a film, ami sokkal több lett egy sima évértékelőnél. Persze azon döntők legérdekesebb részeit is bevágtuk, amelyeken Danuta indult, ő pedig visszanézve ezeket hozzáfűzte a kommentárjait, amelyek személyesebb teszik ezeket a részeket is.”

A december 27-én, este 20:15-kor adásba kerülő portréfilm egyik különlegessége, hogy Kozák Danuta és férje ennyire még sosem engedtek be senkit a privát szférájukba, sőt, Somogyi Béla először adott tévéinterjút.

A versenyzővel kapcsolatban pedig annyit mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy bár mindig kerülte a felhajtás és a szereplést, és csak ritkán szólalt meg a médiában, a magyar sport óriásaként a tornász Keleti Ágnessel és az úszó Egerszegi Krisztinával együtt ötszörös olimpiai aranyérmesként a magyar sport olimpiai bajnokainak örökranglistáján a harmadik helyen állnak. Ez azt is jelenti, ha Danuta aranyérmet szerez Tokióban, a 2020-as ötkarikás játékokon, a valaha volt legeredményesebb magyar női sportoló lesz az olimpiák tekintetében, ha pedig kettő arannyal zár, akkor utoléri a lista élén álló legendás vívót, Gerevich Aladárt.

2019.07.12 18:21:57

Kajak-kenu LIPICZKY ÁGNES

Az Európai Játékokon két egyéni számot nyerő 22 éves kajakos édesanyjával kettesben készül a szegedi vb-re.

2019.06.14 19:55:16

Kajak-kenu JOCHA KÁROLY

Nyolcvanéves a magyar kajak-kenu sport egyetlen filozófia tanára.

2018.12.26 11:09:23

Kajak-kenu LIPICZKY ÁGNES

„Az élsportolók a búra alól kilépve nem mindig lelik meg a helyüket.”

2018.12.23 13:33:59

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ

Az ötszörös olimpiai bajnok sportoló 2018-ban pályafutása eddigi legeredményesebb világbajnokságát zárta.

2018.12.23 17:49:27

Kajak-kenu VINCZE SZABOLCS

A szülés után rögtön a csúcsra visszatérő kajakos többet elárult magáról, mint eddig bármikor.