A szerbek várják Douchev-Janicsot, aki tagadta, hogy megy

Vágólapra másolva!
2012.08.16. 10:02
null
Douchev-Janics Natasa Londonban ezüst- és bronzéremmel gyarapította gyűjteményét (Fotó: Szabó Miklós)
Címkék
Sajtóértesülések szerint könnyen lehet, hogy Douchev-Janics Natasa a jövőben szerb színekben versenyez majd. A Magyar Szó internetes oldalának cikke szerint a Szerbiai Olimpiai Bizottság már tárgyal a londoni olimpián egy ezüst- és egy bronzérmet szerző kajakossal – erről Dragan Plavszics szerb edző számolt be. Douchev-Janics a Nemzeti Sport megkeresésére cáfolta a hírt.

 

A SZERBEK MAGYAR KAPITÁNYA NEM HISZ A VISSZATÉRÉSBEN

Panda János, a szerbek női kajak-kenu válogatottjának magyar szövetségi kapitánya elmondta, gyakoriak a Douchev-Janics Natasa visszatéréséről szóló beszámolókhoz hasonló hírek, de nem hiszi, hogy a londoni olimpián Magyarország színeiben egy ezüst- és egy bronzérmet szerző kajakos visszatér Szerbiába.

„Mindig vannak ilyen hírek. Nem az első eset, hogy itthon a sportág berkeiben hasonlóról beszélnek, viszont egyik esetben sem történt semmi. Elvben lehetséges, hogy Natasa visszaköltözik Szerbiába, de ez lehet csak egy hirtelen ötlet is, aminek megvalósulása számos akadályba ütközhet" – mondta Panda János a Magyar Szónak, amelynek nem újdonság a hír.

„Hallottam egyet s mást, de mint mondtam, sokkal valószínűbb, hogy akkor sem lesz belőle semmi, ha tényleges is a hazatérési vágy, mint hogy megvalósul. Először is, nem tudom elképzelni, hogy a Magyar Kajak-kenu Szövetségben, ha Natasa hozzájuk fordul, azt mondják, hogy menj csak, nem kellesz már, s nem is kérjük, hogy térítsd meg a beléd fektetetteket, elégedettek vagyunk a sok éremmel, amit Magyarországnak nyertél. Sokkal valószínűbb, hogy komoly kártérítést követelnének, feltételként szabnák, hogy mondjon le a magyar állampolgárságról, azzal együtt pedig a magyar nyugdíjról is. A legjobb esetben két-három éves versenytilalom következhetne, legrosszabb esetben pedig az egész menne együtt."

„Azt nem tudom – válaszolta Panda arra a kérdésre, hogy valójában miről lehet szó. – Valami sérelem, esetleg ígéret, vagy pedig annak feltételezése, hogy a sportolói nyugdíjat két féltől is kívánna. Lehetséges azonban, hogy csak a hazai szövetség vagy az olimpiai bizottság indítványozásáról beszélünk. Lehet, hogy egy új négyesről álmodoznak a Moldovan nővérekkel és még valakivel, ebbe betekintésem nincs. Viszont semmi garancia, hogy Janics a jövőben Szerbiának is érmet tudna nyerni. Nyerhetne, de nem biztos. Az egész szerintem csak akkor nyélbe üthető, ha az érdekelt felek meg tudnak egyezni, hogy senki se legyen károsult, amire kicsi az esély. Annak idején, amikor Viski Erzsébet már kikerült a magyar válogatottból, át akarták hozni, de a magyar szövetség hallani sem akart róla, csak ha lemond a magyar nyugdíjról, amire viszont Viski, érthető okokból, nem volt hajlandó. Benedek Dalmát is, aki mellesleg együtt él Dusan Ruzicsic szerb kenussal, valamilyen sérelme után, Szabácsra akarták átszerződtetni, de ugyancsak a fenti történt. Továbbá, s ami a legfontosabb, a szerbiai kluboknak nincs pénzük ilyen komoly versenyzőkre."

Panda János hozzátette, logikus feltételezés az, hogy Douchev-Janics hazaszerződésével sokat kockáztatna: „Megeshet, hogy létrejön valamilyen megegyezés, semmi sincs kizárva, de ismétlem: nálunk gyakran hallani ilyen híreket."

„A Szerbiai Olimpiai Bizottság elnöke, Vlade Divac jelenleg is megbeszéléseket folytat Natasával, s véleményem szerint nagyon gyorsan sikerül megegyezniük – mondta Plavszics a szerbiai rádió és televízió vendégeként, hozzátéve: a témával kapcsolatban jobb lenne, ha Divac – aki a helyszínen tekintette meg az olimpia kajakszámának 200 méteres döntőit – nyilatkozna, mivel ő ebben az illetékes.

„Azzal tisztában vagyunk, hogy a jugoszlávok, illetve a szerbek nagyon megbánták már, hogy annak idején hagyták egyáltalán elmenni – mondta a Nemzeti Sport megkeresésére Storcz Botond felnőttkapitány. – Arról viszont, hogy ez ügyben most bármiféle konkrét lépéseket tettek volna a szerbek, arról a szövetségnek semmilyen információja nincs, minket egyik fél sem keresett meg. Kapitányként nagyon nem örülnék neki, ha Natasa hat olimpiai érem birtokosaként itt hagyna bennünket.”

A sportági szabályok az országváltás kapcsán igen szerteágazóak, hiszen más vonatozik a vb-re, mint az olimpiára, és egészen más, ha valaki kettős állampolgár. A vb-indulásnak speciel utóbbi nem is feltétele, elég a jóváhagyott kikérő...

A kajakosnő Gerevich-ösztöndíjától a váltással elköszönne, kérdéses, hogy magyar szponzorai hogyan gondolkodnának reklámértékéről, viszont olimpiai életjáradéka független lenne a váltástól.

„Mint minden pletykának, ennek is van alapja – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Csonka Gábor, a háromszoros olimpiai bajnok menedzsere. – Ennek speciel az, hogy az olimpiai kétszáz méteres döntőket követően, amikor Natasa megérkezett a mólóra, egy hatalmas árnyék vetődött fel mögötte, ez volt Vlade Divac, a Szerb Olimpiai Bizottság elnöke (egykori kosárlabdázó – a szerk.), aki odament hozzá, és gratulált neki a bronzérméhez. A jelek szerint ennyi már elég is volt valakiknek, hogy többet, sokkal többet gondoljanak bele ebbe a történetbe. Végezetül annyit mondhatok erről az egészről: Natasában fel sem vetődött hasonló gondolat.”

Douchev-Janics Natasa jelenleg külföldön tartózkodik. A Nemzeti Sport megkeresésére SMS-ben megerősítette menedzsere szavait. „Nem igaz a hír” – reagált az olimpiai bajnok kajakos arra, hogy szerb színekben folytathatja versenyzői pályafutását.

Az ügyben a delmagyar.hu megkereste Janics szegedi klubját is:

„Natasát 2012. december 31-ig szerződés köti az EDF DÉMÁSZ-Szeged Vízisport Egyesülethez. A folytatással kapcsolatos tárgyalások még nem kezdődtek meg, hiszen Natasa nincs is Magyarországon. Egyértelmű, hogy azt gondoljuk, marad, hiszen Szeged annak idején befogadta, szerette és szereti is, ha viszont másképp képzeli a pályafutását, nyitottak vagyunk a tárgyalásra. Hivatalosan még senki sem keresett meg bennünket, így sem a szerb szövetség, sem Natasa – nyilatkozta Petrovics Kálmán, a szegedi klub igazgatója.

Douchev-Janics Natasa a 2000-es olimpián még jugoszláv színekben indult, s negyedik lett, utána azonban – mivel nem kapta meg a jugoszláv államtól a megfelelő támogatást – úgy döntött, hogy Magyarországon folytatja pályafutását.

A 30 éves bácskapalánkai születésű Janics eddig három arany-, két ezüst- és egy bronzérmet szerzett Magyarországnak az olimpiai játékokon, a világbajnokságokon pedig 22 érmet gyűjtött be, s 18-szor állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik