Párizs 2024: Szegeden kell kijutni az olimpiára – Pétervári-Molnár Bendegúz

Vágólapra másolva!
2023.11.01. 10:53
null
Pétervári-Molnár Bendegúz a tokiói olimpián (Fotó: Mirkó István, archív)
Pétervári-Molnár Bendegúz kétszeres olimpikon evezős a hazai rendezésű Európa-bajnokságról szeretne kijutni a jövő évi párizsi ötkarikás játékokra.

 

A harmincéves sportoló erre az évre visszatekintve azt mondta, a téli felkészülése rendkívül jól sikerült, de februárban kerékpáros balesetet szenvedett, amelynek gerincnyúlvány-repedés és izomszakadás lett a következménye, majd megbetegedett, ezek pedig lényegesen befolyásolták a további edzéslehetőségeit. Ennek ellenére a bledi Európa-bajnokságon a reményfutamból továbbjutott, de a középfutamban már gyengének érezte magát, azt követően pedig belázasodott és nem vállalta a másnapi B-döntőt.

A belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon sem volt szerencséje, a legerősebb előfutamba osztották be, ebben kapott helyet a későbbi ezüstérmes holland és bronzérmes új-zélandi versenyző is. A Budapest Evezős Egyesület sportolója szerint a kiemelés alapjaiban határozta meg a kvótaszerzési esélyeket, emellett a szokatlan széliránnyal is meg kellett küzdeniük.

„Belgrádban eddig még nem tapasztalt oldalszél fújt napokon át, és bizonyos pályáknak iszonyatos előnyük volt a többihez képest. Van egy olyan szabály, hogy ha nem fair a pálya, akkor a jobb helyen továbbjutókat sorsolják a jobb pályákra – mondta az MTI-nek Pétervári-Molnár Bendegúz, aki ennek a szabálynak a kárvallottja volt ezúttal. – Pont a negyeddöntőben a legjobb pályáról kerültem át a legrosszabbra. Nem mondom, hogy csak ezen múlt, mert nyilván ez egy verseny, és van ezer körülmény, de nagyon sok múlt rajta.”

Molnár Zoltán tanítványának nem jött össze az első körös kvalifikáció, ráadásul nemrég ismét koronavírusos volt, ám most már teljes mértékben a felkészülésre és a jövő évi, hazai Eb-re összpontosít.

„Talán nekem egy kicsit jobb volt, hogy nem jött össze most a kvalifikáció. Leültünk, átgondoltuk a szezont és az elmúlt éveket, min kellene változtatni, illetve mi mehetett félre. Ebből elég sok konklúziót levontunk, most pedig próbálunk változtatni” – fogalmazott. Elárulta, egy külföldi szakembert is szeretnének bevonni a munkába.

„Sajnos itthon az evezésben nincs meg az a szakmai tudás, amely azokhoz az eredményekhez vezet, amelyeket szeretnék elérni, tehát a dobogós helyezésekhez” – hangsúlyozta.

A jövő évi versenyszezon a márciusi válogatóversennyel indul, a normálsúlyú egypár hazai éllovasa pedig ezt követően nagyrészt Szegeden képzeli el a felkészülését a Maty-éren sorra kerülő kontinensbajnokság előtt.

„Több mint ötven év után először rendezünk Eb-t, kvalifikációs versenyt pedig még sohasem rendeztünk, úgyhogy tavasszal ez a legfőbb állomás, Szegeden kell kijutni az olimpiára!”

Az Eb-re április 25. és 28. között kerül sor a Maty-éren, ahol az érmek mellett olimpiai kvótákért szállnak harcba a versenyzők.

A magyar evezős népes szurkolótáborra számít majd a szegedi pályán, amelyet nagyon jól ismer, a hazai közönség szurkolása pedig mindig pluszerőt mozgósít benne. Ha itt sikerülne a második körös kvótaszerzés, akkor a szezon hátralévő részében még két világkupaversenyen is részt venne az olimpia előtt. Ezt követően pedig a francia fővárosban szeretne javítani korábbi ötkarikás helyezésein: a legutóbbi, tokiói játékokon a tizedik, míg 2016-ban Rióban a 14. helyen végzett.

A távolabbi jövőbe tekintve elárulta, hogy a 2028-as Los Angeles-i játékokon szívesen duplázna, mégpedig a hagyományos egypárevezősben és strandevezésben, a beach sprint versenyszámban is rajthoz állna, bár nincs teljesen kibékülve az előzetesen felvázolt versenyhelyzettel.

„A 2028-as olimpiával több problémám is van, szerintem nagyon jópofa dolog ez a beach sprint, de abszolút nem való az olimpiára. 2028-ban egyébként az evezés is csak 1500 méteres lesz, mert a rendező ország nem hajlandó megoldani a hosszabb távot, és ez szerintem nincs rendben” – mondta Pétervári-Molnár. Hozzátette, a könnyűsúlyú versenyszámok olimpiai programról való levételével nagyon nagy bázist fog veszíteni az evezés.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik