Kajak-kenu: Kozák nyert, a Dombi, Kökény kettős utolsó lett

Vágólapra másolva!
2014.06.06. 19:15
null
Kammerer Zoltán a király számban, K–1 1000 m-en nyerte meg az első válogatót (Fotó: Tumbász Hédi)
Meglepő és a várakozásoknak megfelelő eredmények is születtek a kajakosok és kenusok szegedi Európa- és világbajnoki válogatójának pénteki versenynapján.

 

KAMMERER ZOLTÁN: EZ A DÖNTŐ EGYÁLTALÁN NEM VOLT ÖREGES
„Nem mondom, hogy egyszerű volt, de a testem ezúttal sem hagyott cserben – mondta Kammerer Zoltán, a K–1 1000 méteren aratott győzelmét követően. – Lehet, hogy már a korosabb versenyzők közé tartozom, de ez a döntő egyáltalán nem volt öreges. Abszolút a négyesre készültünk. Szerdán jöttünk Szegedre, csütörtökön odaálltunk a négyes válogatójára, lelkileg abszolút erre a számra hangolódtunk rá. Erre kikaptunk. Ilyenkor átfut az emberen, hogyan is kaparja össze magát a folytatásra. Ezek nehéz pillanatok. Hajnali egykor még nem aludtam, ahogyan szobatársam, Kulifai Toma sem, akivel azon törtük a fejünket, mi történt délután. Aztán ötkor is felébredtem, és alig tudtam visszaaludni. Fáradt voltam egész nap, de a vízen aztán csak kijött a munka. Olimpiai számban legutóbb 1996-ban az atlantai olimpián indultam egyesben világversenyen, de kétezer-tízben volt egy ötezer méteres versenyem is. Jó, tudom, mire gondol, ez egészen más. És vicces, hogy egy sokat tapasztalt csapatember most egyesben méreti meg magát. Megmondom őszintén, még nem vagyok ráhangolódva erre a feladatra. Csapatember vagyok, és arra készülök, hogy a négyessel ott legyek a világbajnokságon, és persze a riói olimpián is.”

A női kajak egyesek 500 méteres döntőjét a papírformát igazolva az olimpiai és világbajnoki címvédő Kozák Danuta nyerte meg Szabó Gabriella és Kárász Anna előtt – Csipes Tamara, aki az idén tért vissza Magyarországra, hatodik lett. Ugyancsak esélyeshez méltó sikert aratott a vb-aranyérmes Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenupáros 1000 méteren, a KSI-s duó magabiztosan előzte meg a riválisokat.

A másik két egy kilométeres döntő, a férfiak kajak egyes, illetve páros versenye némileg váratlan végeredményt hozott. Egyesben a csütörtöki négyes válogatón társaival második Kammerer Zoltán győzött – a közelmúltban betegeskedő, vb-bronzérmes Dombvári Bence nyolcadikként ért célba –, így ebben a számban a Győr 36 éves, háromszoros olimpiai bajnoka képviselheti majd a magyar színeket az Eb-n. Párosban a londoni aranyérmes Dombi Rudolf, Kökény Roland kettős – a hajrához közeledve gyakorlatilag feladva a versenyt – utolsóként ért célba a fináléban, nyert Kammerer két négyesbeli társa, Tóth Dávid és Kulifai Tamás.

A győztes egységek indulási jogot szereztek a németországi Brandenburgban július 11. és 13. között sorra kerülő Európa-bajnokságra.

A válogatón szombaton kilenc, vasárnap tíz döntőt rendeznek. A győztesek Eb-indulók lesznek, míg az augusztusi, moszkvai világbajnokságra azok az egységek utazhatnak majd, amelyek két válogatót nyernek.

KAJAK-KENU, 1. (EB-) VÁLOGATÓ, SZEGED
FÉRFIAK
K
1 1000 m
1. Kammerer Zoltán (Graboplast-Győr) 3:31.725 perc
2. Boros Gergely (ASE) 3:33.153
3. Pauman Dániel (Vasas) 3:34.377
K2 1000 m
1. Tóth Dávid, Kulifai Tamás (Vasas) 3:11.629
2. Ceiner Benjámin, Hufnágel Tibor (G4S-Honvéd) 3:13.537
3. Noé Milán, Noé Bálint (Váci Hajó) 3:14.101
C2 1000 m
1. Vasbányai Henrik, Mike Róbert (KSI SE) 3:32.321
2. Vass András, Varga Dávid (Dunaferr, Graboplast-Győr) 3:33.809
3. Bodonyi András, Viola Viktor (DKSC) 3:37.019

NŐK
K–1 500 m

1. Kozák Danuta (UTE) 1:47.300
2. Szabó Gabriella (G4S-Honvéd) 1:49.064
3. Kárász Anna (EDF Démász-Szeged) 1:49.088

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik