Nehéz küldetés: Szalai veszi át Kucserától a stafétát

BALLÓK CSILLABALLÓK CSILLA
Vágólapra másolva!
2011.04.07. 12:32
null
Szalai Tamás érez magában annyi erőt, hogy felvegye a kesztyűt az ezer méter kiválóságaival<br />(Fotó: Tumbász Hédi)
Címkék
Régen volt. Világbajnokságot legutóbb 1997-ben, olimpiát 1968-ban nyertünk férfi kajak ezer egyesben. Az idén Szalai Tamás próbálhat szerencsét a számban, legalábbis ami a vb-t illeti, merthogy az idén Szegeden olimpiai kvalifikációs világbajnokságot rendeznek.

Már tavaly felvetettük neki, akkor még nem mondott igent. Azóta viszont Szalai Tamás úgy gondolta, az idén megpróbálná ezer egyesben. Ha minden a tervek szerint alakul, a trasonai Európa-bajnokságon ötszáz egyesben győztes, az élvonalba ekkor berobbanó kajakos képviselheti Magyarországot a számban a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

LEGUTÓBBI ELSŐ ÉS DOBOGÓS HELYEZÉSEINK VILÁGVERSENYEN – K–1 1000 M
OLIMPIA

1968, Mexikóváros: 1. Hesz Mihály

1976. Montreal: 2. Csapó Géza
VILÁGBAJNOKSÁG

1997, Dartmouth: 1. Storcz Botond

EURÓPA-BAJNOKSÁG

1999, Zágráb: 1. Vereckei Ákos

2008, Milánó: 2. Kucsera Gábor

Ha így lesz, nagy fába vágja a fejszéjét.

„Az egyik legerősebb szám az ezer egyes – mondta Storcz Botond szövetségi kapitány. Ő csak tudja, elvégre legutóbb épp ő nyert világbajnokságot a számban, még 1997-ben. – Hogy ilyen régen nyertünk K–1 ezren olimpiát vagy világbajnokságot, több mindenre visszavezethető. Az olyan országokban, amelyekben sok jó versenyző van, inkább a csapathajók megerősítésére törekszenek, mert ott sokkal könnyebb nyerni, mint egyesben – itthon én is részese voltam ennek a tendenciának. Hogy kilencvenhétben mégis egyesben nyertem, az annak is köszönhető, hogy miután ételmérgezés miatt nem jutottam ki az atlantai olimpiára, nagyon nagy bizonyítási vágy dolgozott bennem, és remekül összeállt minden abban az évben."

Storcz Botond hozzátette, a ma használatos keskeny hajókhoz nyolcvan-nyolcvanöt kilós versenyző az ideális. A szövetségi kapitány kiemelte továbbá, hogy elsősorban azok az országok büszkélkedhetnek kiugróan sikeres versenyzővel, amelyeknél nincs nagy, ütőképes csapat. Szalai Tamásról csak jókat mondott a kapitány: „Megvannak az adottságai és a technikája, hogy jól szerepeljen ezer egyesben, és fel is tudja építeni a távot. Jövőre olimpia, de egyáltalán nem késett el semmivel, ha most rááll a számra."

Ezer egyesben egyébként még mindig jobban állunk, mint ezer párosban és kenu ezer párosban, utóbbi két számban ugyanis egyáltalán nem nyertünk olimpiát, viszont azokban a számokban, amelyekben ötkarikás győzelemnek örülhettünk, kajak ezer egyesben várunk a leghosszabb ideje az újabb diadalra.

MINIINTERJÚ – SZALAI TAMÁS EURÓPA-BAJNOK

– Ezer egyes? Biztos?

– Ha minden jól megy, igen.

 

– Az mit jelent?

– Ha nyerek az első hazai versenyen, majd Racicében, a világkupán is megfelelően teljesítek, érdemes lesz elgondolkodnom, rááldozzam-e az évet.

 

– Helyezésekben ez mit jelent?

– Ez az ellenfelektől is függ, és hogy milyen érzés lesz a versenyzés, valamint ha kikapok, mennyivel kapok ki. Ha hatodik-hetedik leszek, nem érdemes túl nagy energiákat belefektetni, de ha előrébb végzek, és úgy érzem, jól mentem, az más.

 

– Korábban is felvetettük, hogy kipróbálhatná magát a számban, akkor nem volt ilyen magabiztos.

– Sokat változtam tavaly óta. Jobban bírom a sorozatterhelést, és mentálisan is rengeteget fejlődtem. Más szemszögből, profibban nézek mindent, és magamtól is többet várok. Kicsit eltávolodott tőlünk az egyesmezőny, de fel kell venni a kesztyűt, és elég erőt érzek magamban ehhez.

 

– Még akkor is, ha tudja, világbajnokságot legutóbb 1997-ben, olimpiát pedig 1968-ban nyertünk?

– Ez nem befolyásol. Inkább az hajt, hogy bizonyítsam magamnak és mindenkinek, hogy igenis ki tudunk állítani ütőképes ezer egyest.

 

– És ha mégsem jön be?

– Négyest és párost is szívesen mennék, Sevillában nagyon tetszett az a felállás, amelyben engem ültettek be elsőnek, aztán Gyökös Lajost, Kucsera Gábort és Boros Gergelyt. Nagyon élveztem, és a többiek is azt mondták, jó ritmust adtam a hajónak. Párosban két variáció létezik: vagy Kökény Rolanddal ülnék össze, ahogy tavaly, vagy Kucsera Gáborral, de vele még nem sikerült összehozni párosedzést.

NÍVÓS A MEZŐNY

Tim Brabants (1977. január 23., brit)

Olimpiai bajnok (2008), olimpiai 3. (2000), világbajnok (2007), vb-2. (2006, 2010), 3x Európa-bajnok (2002, 2006, 2008), 2x Eb-2. (2004, 2007)

Adam van Koeverden (1982. január 29., kanadai)

Olimpiai 3. (2004), vb-2. (2003, 2005, 2007), vb-3. (2009)

Ken Wallace (1983. július 26., ausztrál)

Olimpiai 3. (2008)

Max Hoff (1982. szeptember 12., német)

2x világbajnok (2009, 2010), 2x Európa-bajnok (2009, 2010), Eb-3. (2008)

Anders Gustafsson (1979. április 7., svéd)

vb-2. (2009), Eb-2. (2009)

Az eredmények között csak az ezer egyesben világversenyen elért dobogós helyezéseket tüntettük fel.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik