Kozmann György ismét vízre száll

B. CS.B. CS.
Vágólapra másolva!
2010.11.26. 14:02
null
Kozmann Györgyék ismét közös sikerekre pályáznak (Fotó: Czagány Balázs - archív)
Címkék
Elég volt a sportmentes életből: Kozmann György visszatér, és megcélozza a londoni olimpiát. A kétszeres ötkarikás bronzérmes újra összetérdelne Kiss Tamással, akivel Pekingben a dobogó harmadik fokára állt fel. A paksi Atomerőmű SE – a Csepellel készülő – kenusát a tatai edzőtáborban látogattuk meg.

„A nyár közepe óta foglalkoztat a gondolat, hogy vissza kellene térnem, hiszen sürgetett az idő, most még be lehet szállni a londoni olimpiáért folyó versenyfutásba – mondja Kozmann György. – A paksi polgármester-választáson indulva még megvártam a végeredményt: harminc százalékot kaptam, ami nem rossz eredmény a polgármester ellen, aki már nyolc éve dolgozik a város élén. Ha nyertem volna, nyilván másképp alakul a sorsom, de nem így lett, úgyhogy miután véget ért életem ezen fejezete, arra az elhatározásra jutottam, hogy a Londonig hátralévő két évet a kenuzásra szánom. A polgármester- választás egyfajta jel volt számomra, hogy ingerszegény az életem, mert ugyan kétezer-kilencben ha nem is versenyeztem, még edzettem, az idén nem úgy foglalkoztam a sporttal, mint korábban, és hiányzott az életforma.”

„Csabai Edvinnel ugyan sikeresen irányítottuk sportrendezvény-szervező irodánkat, és Pakson is remek ütemben épül új környezetvédelmi vállalkozásunk, de ezek nem elégítették ki a vágyaimat. Először a Magyar Olimpiai Bizottságnak és a Magyar Kajak-kenu Szövetségnek jeleztem újrakezdési szándékomat, és mind az ő, mind az Edvinnel közös cégünk révén velünk kapcsolatban álló támogatók biztatása, belém vetett bizalma rendkívül jólesett.”

Kozmann György felkereste korábbi edzőjét, Ludasi Róbertet, és három hete újra edz. Mint mondja, a kenuzás olyan, mint a biciklizés, nem lehet elfelejteni, noha azt azért elismeri, nem kíméli az izomláz, de néhány edzésből lehet látni: van értelme a visszatérésnek.

Úgy tűnik, Kiss Tamás is pekingi párjával képzeli el a folytatást. A fiatal kenus az olimpia óta nem igazán találta meg számításait, így Kozmann György visszatérése számára is új távlatokat nyit – persze csak ha párja átmegy a vizsgán.

„Rögtön közölte, előbb válogatót rendez nekem a fiatalokkal” – mondja nevetve Kozmann György, majd jövőbeli társához fordulunk: „Engem is meglepett Gyuri döntése, de örülök neki, főleg mert még nem dőlt el, kivel megyek párost. Gyuri, ha minden jól megy, mellettem lesz, most már csak hozni kell a jó eredményeket.”

A cél a jövő évi szegedi világbajnokság és a 2012-es londoni olimpia. Egyikük sem mondja ki, de nem nehéz kitalálni: Kozmann György dobogón, lehetőleg a tetején szeretne végezni.

Kolóért.

Kiss Tamásért.

Ludasi Róbertért.

Önmagáért.

A TELJES CIKKET ELOLVASHATJA A NEMZETI SPORT PÉNTEKI SZÁMÁBAN. 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik