Junior torna-vb: bemutatkoztak a lányok a győri viadalon

Vágólapra másolva!
2019.06.28. 14:15
null
A magyar csapatot Szujó Hanna, Makovits Mirtill és Szilágyi Nikolett alkotja
A lányok is bemutatkoztak a győri junior torna-világbajnokságon. A magyar leánycsapat, akár csak tegnap a fiú, a selejtezők első csoportjában kapott lehetőséget. A jó kezdés után végül csak Makovits Mirtill lett elégedett teljesítményével.
A junior torna-világbajnokság második versenynapján a lányok egyéni összetett és csapatdöntőjére, valamint a szerenkénti döntők selejtezőjére kerül sor. A magyar csapat tagjaként Szujó Hanna, Makovits Mirtill és Szilágyi Nikolett az első csoportban az ukránokkal párban talajon kezdte meg szereplését a győri világversenyen. Abból a szempontból kiváló startnak bizonyult a szer, hogy a magyar lányok zenés gyakorlataikkal rögtön felébresztették az Audi Aréna közönségét. Makovits Mirtill produkciójával már az első pillanattól fogva együtt éltek a szurkolók, hiszen az ugráskombinációk utáni megérkezések dobbanásait kitörő üdvrivalgással fogadták. Csakúgy, mint az eredményét, pontszáma ugyanis magasabb lett, mint az ugyanezen a szeren már bemutatkozott ukrán versenyzőknek. Szilágyi Nikolett gyakorlatát már vastaps kísérte, Szujó Hanna színre lépése pedig csak tovább fokozta a hangulatot. Ugrásban Makovits erős, Szujó kifejezetten magas pontszámot kapott, felemás korláton viszont utóbbi versenyző leesett a szerről, csak második nekifutásra fejezte be a gyakorlatát.

Közben Makovits tovább folytatta jó szereplését, majd gerendán is ő kezdett és elégedett mosollyal, üdvrivalgás közepette ugrott le a szerről. Szujó Hanna úgy tűnt, gyorsan kiheverte esését, rendkívül magabiztosan kezdett a gerendán, ám a produkció végén egyensúlyát vesztette, és újra a földön a találta magát. Természetesen tisztességgel teljesítette feladatát, de a végén nem tudta visszafojtani könnyeit, néhány másodpercig magába roskadva görnyedt a gerenda mellett, miközben a közönség félszemmel már a szernek specialistájára, Szilágyi Nikolettre figyelt, aki a nap utolsó magyar szereplőjeként nagyobb rontás nélkül mutatta be begyakorolt mozdulatait. Végül a vártnál valamivel kevesebb pontszámmal értékelték a bírók.

Az első forduló után az egyéni összetett versenyben Makovits Mirtill 50.166 ponttal az 5. helyen állt, Szujó Hanna 13., míg Szilágyi Nikolett a 26. pozíciót foglalja el, de az az öt csoport viadalai egymást követően, folyamatosan zajlanak, végeredmény késő este várható. A magyar csapat végül hatalmas taps és ováció közepette hagyta el az Audi Aréna versenyterepét.

Makovits Mirtill, a Dunaferr SE tornászlánya talajon és felemás korláton is szépen teljesített, ennek következtében előbbin a 6., utóbbin az 5. helyet foglalta el az első csoport után a szerenkénti döntők selejtezőiben.

„Nagyon elégedett vagyok magammal, jól sikerült mind a négy szer, az összetett pontszámom is elég magas, annak ellenére, hogy ez volt az első világversenyem. Borzasztóan jól esett a szurkolás, sokat dobott az egészen. Leginkább az vitt előre, hogy ennyien itt voltak. A családtagjaim, az egyesületem is a helyszínen buzdított. Talajon kezdtünk, már ott kiabálták a nevem, köszönöm mindenkinek.”

Az UTE tornászlánya, a nem titkoltan gerendára készülő Szilágyi Nikolett egyáltalán nem volt csalódott a hozzá mérten alacsony pontszámok miatt.

„Nagyon jól éreztem magam, bár most nem gerendáztam olyan jól, mint szoktam. Nem volt nagy rontás, igazából a kötéseim nem sikerültek úgy, ahogy szerettem volna, ezért kevesebb pontszámot kaptam. Nekem nagyon tetszett a világbajnokság, jól esett a biztatás, az egész verseny egy örök élmény marad. A lányokkal is szurkoltunk egymásnak, a szerek között mindig megdicsértük, motiváltuk egymást.”

Nemcsak a magyar leányválogatott, de az egész junior-világbajnokság arcaként is ismert Szujó Hanna összetettben szeretett volna maradandót alkotni a hazai publikum előtt, azonban több hiba is becsúszott a békéscsabai lány gyakorlataiba. Csalódottságát nem is szerette volna leplezni.

„Nem így terveztem. Kétségkívül másképp indult, a talajom és az ugrásom jól sikerült, aztán sajnos korláton leestem. Na, akkor ott egy kicsit összedőlt a világ. Aztán valahogy gyorsan összeszedtem magam, de gerendán az utolsó elemnél sajnos megint leestem. Nagyon elkeseredtem. Sokkal többet vártam magamtól. A közönség persze végig biztatott, tőlük rendszerint csak a jót hallom vissza, szóval ez azért segít valamennyit, de az első nagy mosolyomig még várni kell. Talán, ha találkozok a családommal, akkor összejön.

Török Dániel, a válogatott edzője szerint a világbajnokság kiváló lehetőség volt a lányoknak a tapasztalatszerzése.

„Nagyon pozitív volt a verseny. Az tetszett a legjobban, hogy a csapatunkban igazi sportembereket láttam. Fiatal koruk ellenére, a gyerekek tudatosan, pontosan tornáznak és élnek. Ez eredményezte, hogy egy olyan csapat jött össze, amit a porondon láthattunk. Vannak és lesznek is rontások. Leginkább rutintalanságból eredő hibákkal találkozhatunk, de aki innen tovább megy, biztos, hogy lesz a háta mögött egy junior-világbajnokság, ami hatalmas tapasztalatot és magabiztosságot fog nyújtani a jövőben. Elkeseredésre semmi ok. Építkezni kell, a hibák is tudnak építeni. Örülök neki, hogy ezzel a csapattal, így tudtunk szerepelni. Köszönöm a szurkolók biztatását, rengetegen voltak, őrjöngtek, nagyon jól esett a lányoknak.”

Az első fordulóban az Egyesült Államok versenyzői szerepeltek kimagaslóan, az egyéni összetett verseny elején is ők álltak. A minden szeren remeklő lányok, Kayla di Cello (54.765), Sydney Barros (53.974), Skye Blakely (53.407) sorrendben bérelték ki a jelenlegi dobogós helyeket. A második csoportban aztán az oroszok közül Viktorija Listunova (55.323) és Vladislava Urazova (55.298) is beférkőzött di Cello elé. A legfrissebb állás szerint Makovits Mirtill az egyéni összetett 14. helyén tartózkodik, Szujó Hanna 24., Szilágyi Nikolett 32. Az első csoport után szerenkénti döntős helyet elfoglaló Makovits időközben talajon a 14., felemás korláton a 11. helyre csúszott, így eldőlt, nem lesz magyar leányversenyző a hétvégi finálékban.

A junior torna-világbajnokság második napjának folyamatosan frissülő részletes eredményei IDE KATTINTVA érhetők el.

További korosztályos hírekTORNASPORTOKBANa sportági aloldalunkon.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik