Tipsport Liga: szétlövéssel kapott ki a MAC Zólyomban

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2019.03.10. 21:22
null
A MAC kettőből kettőt elbukott (Fotó: Dömötör Csaba)
A szlovák jégkorongbajnokság (Tipsport Liga) rájátszásának negyeddöntőjének második mérkőzésén a MAC Újbuda szétlövéses vereséget szenvedett a HKM Zvolen otthonában, így összesítésben 2–0-s hátrányba került, azaz nem tudta elvenni a zólyomiak pályaelőnyét.

Igaza lett Bálizs Bencének – szerencsére.

A MAC Újbuda kapusa a Zvolen elleni negyeddöntő első, 4–0-ra elveszített pénteki felvonása után önkritikusan nyilatkozott, és azt mondta, túlizgulta élete első Extraliga-rájátszásmeccsét, ugyanakkor biztos benne, hogy a csapattal együtt túl van a tűzkeresztségen és a kezdeti drukkon, és szombaton már jöhet, ami a csövön kifér.

És tényleg: a bemutatkozó idényében egyből playoffrésztvevő MAC ezúttal nyomát sem mutatta az egy nappal korábbi, kezdeti megilletődöttségének, s megmutatta, milyen az, ha nem ad egyharmadnyi (vagy tegyük a kezünket a szívünkre: egy teljes meccsnyi) előnyt bivalyerős ellenfelének.

Majoross Gergely együttese szombaton már a kezdő korongbedobástól kezdve jóval élesebb volt, kimondottan bátor játékkal lepte meg a bajnokesélyes zólyomiakat, akik láthatóan nem is igen tudtak mit kezdeni az új helyzettel, csak szabálytalanságokkal tördelték a játékot, gyors egymásutánban három kiállítást is begyűjtöttek. Ebből kettőt közvetlenül egymás után, ami azt jelentette, hogy a MAC nagy lehetőséghez jutott, majdnem másfél percig kettős fórban játszhatott. Szépen felállt és gyorsan ki is használta: Chris Bodó tett be egy lecsorgót, így az újbudaiak megszerezték történetük első Extraliga-playoffgólját, egyúttal először vezettek az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc során.

Ekkor ébresztőt fújt az anno játékosnak is kiváló, az NHL-ben is megfordult Andrej Podkonicky vezetőedző, zólyomi rohamok jelezték és MAC-kiállítások jelezték, hatott a magyar pofon. A választalálat is előnyből született meg: az első meccsen is nagyot játszó Garrett Mitchell előbb elegánsan arrébb terelgette a jégen egy kettétört bot maradványait, majd ugyanazzal a mozdulattal bebombázta a rövidbe az éppen érkező pakkot.

A MAC azonban ettől sem esett össze, a nagyszerű napot kifogó, roppant magabiztos Bodó a meccs felénél másodszor is megszerezte a vezetést, miután majdnem az alapvonalról vágta fel a pakkot a meglepett Mackeznie Skapski kapujának vasa alá.

A kiváló oda-vissza hokit hozó meccsen egyből jött a válasz, egy szép centerezést Peter Zuzin tett be, és innentől végképp átvették az irányítást a hazaiak, a harmadik harmadban önfeláldozó védekezésre, no meg az ígéretéhez híven valóban sokkal jobban védő Bálizsra volt szüksége a MAC-nak, hogy tartsa az állást. De megtartotta, így jöhetett a playoff módra tíz perc négy a négy elleni túlóra, amelyben az újbudaiak Jared Brown kiállítása miatt éltek át meleg perceket, de a vége előtt ők is eldönthették volna a meccset egy kettő az egy elleni kiugrás után. Ez sem ment be, s bár a szétlövés utolsó, ötödik körében a szlovákoknak kellett a meccsben maradásért küzdeniük, sajnos kritikus pillanatban nem hibáztak, az utolsó szó pedig Milan Kytnáré lett, aki így megnyerte a második meccset is a Zvolennek – kár, mert alakulhatott volna fordítva is...

JÉGKORONG
TIPSPORT LIGA

RÁJÁTSZÁS, NEGYEDDÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
HKM Zvolen–MAC Újbuda 3–2 (1–1, 1–1, 0–0, 0–0, 1–0) – szétlövéssel

Zólyom, 1891 néző. V: Stano, Loksík, Konc I, Frimmel (szlovákok)
ZVOLEN: Skapski
Pöyhönen, Fraser – HRASKO (1), VANDANE (1) – Drgon, Ulrych – D. Ruzicka, Zelenák
Handlovsky, KYTNÁR 1, Vandas (1) – Obdrzálek, Michal Chovan, Sisovsky – Kelemen, MITCHELL 1 (1), Zuzin 1 – Petrás, Halama, Andrisík
Edző: Andrej Podkonicky
MAC: BÁLIZS
Pozsgai, Macaulay (1) – Negrin, J. Dudás – Burt, Vokla – Nagy K., Garát
BODÓ 2, LANGKOW (1), B. Orban – Dansereau, BROWN (1), Klempa – Terbócs, Majoross B., Pápa – Szigeti, Kreisz, Odnoga
Edző: Majoross Gergely
Kiállítások: 14, ill. 18 perc
Kapura lövések: 49–27
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–0, a Zvolen javára

A másik mérkőzésen: Banská Bystrica–Detva 2–4
Részletes jegyzőkönyv hamarosan!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik