Talpra állt és egyenlített a Ferencváros a Miskolc ellen

Vágólapra másolva!
2012.03.09. 20:21
null
Budai Krisztián az első harmadban három gólt kapott, le is kellett cserélni (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Címkék
A Ferencváros hamar túljutott a Miskolc elleni bajnoki elődöntő első mérkőzésén elszenvedett 7–1-es vereségen, a pénteki második összecsapáson 4–3-ra legyőzte a Jegesmedvéket, és kiegyenlítette a párharc állását. A zöld mezesek a 3–0-ra megnyert első harmaddal nyitottak, s ellenfelük csak a legvégén jutott közel az egyenlítéshez, amely azonban már nem jött össze. A Fehérvár pénteken is simán nyert a Dunaújvárosi Acélbikák ellen, így egyetlen győzelemre került attól, hogy bejusson a bajnoki fináléba.

FERENCVÁROS–MISKOLC

A szlovén Ljubljana elleni EBEL-negyeddöntőben 7–2-es és 8–1-es hazai győzelmet arató Fehérvár példája már megmutatta a hetekben, hogy a hokis rájátszásban nem a győzelmek mértéke, hanem mennyisége számít igazán. Sőt Kevin Primeau, az Alba Volán mestere a 4–2-es összesítéssel elveszített párharc után azt mondta, mindent egybevetve kifejezetten rossz hatással volt csapatára az elsöprő nyitány.

Nem tudni, agyaltak-e ezen a Ferencvárost csütörtökön 7–1-re legyőző Miskolci Jegesmedvék játékosai, de az már az első harmadban kiderült, hogy a második mérkőzés teljesen más lesz. A zöld mezesek bátran kezdtek, az 5. percben, 12 másodperccel Láda Péter kiállítása után meg is szerezték a vezetést: Pavol Hrajnoha lövése után a korong kipattant Budai Krisztiánról, Roczanov Dezső lecsapott rá, és a bal felső sarokba emelte.

A fővárosiak ezután védekezésben is megmutatták erejüket, Rosztocsil Tamás kiállítása miatti emberhátrányukat kivédekezték. A harmad második felében kiegyenlített játék folyt, a Ferencváros Juhamatti Hietamäki két távoli lövésével háromgólosra növelte előnyét a szünet előtt. Mivel Budai mindkettőben benne volt, a második után lépett is Greg Lindqvist, a 18. perctől a 19 éves Gyenes Dávid folytatta a kapuban.

A második harmad elején Gyenes bravúrokkal állította meg a zöld fehéreket, a túloldalon Jozef Racko kapus sportszerűtlenséggel fosztotta meg a miskolciakat a szépítéstől: hiába találtak ziccerből a kapujába, előtte ellökte a kaput a helyéről, így gól helyett kiállítást ítéltek a játékvezetők. Egy perccel később Hrajnohát is kiküldték, a vendég csapat Vladimir Dubek révén gyorsan kihasználta kettős emberelőnyét.

Az FTC a harmad derekán Borbás Gergely révén emberelőnyből gyorsan visszaállította a háromgólos különbséget, Hietamäki lövése után a kapusról kipattant a korong, azt segítette a kapuba Borbás.

A záró játékrészben a miskolciak felpörgették a tempót, Jan Jarábek gyorsan szépített, de aztán Racko bravúrt bravúrra halmozva tartotta a ferencvárosi előnyt. A miskolciak több mint három perccel a vége előtt lehozták kapusukat, és izgalmassá tették a végét, 1:41-gyel a dudaszó előtt ugyanis emberelőnyben Jarábek nyúlt bele a kapu előtt egy lövésbe, Racko pedig nem tudott már reagálni.

Az egyenlítésre is volt lehetősége a Miskolcnak, de a kapu előtti tömörülések során nem került be a ferencvárosi kapuba a korong, így vasárnap 18 órakor Miskolcon 1–1-ről folytatódik a párharc.

FEHÉRVÁR–DAB

A csütörtökön Dunaújvárosban 3–0-s győzelmet arató Alba Volán változatlan kerettel vágott neki a második mérkőzésnek, azaz Adam Munro, Justin DaCosta és Eric Johansson ismét kimaradt. A játék képe nem változott az egy nappal korábbihoz képest, Peter Sevelának több feladata volt, mint Bálizs Bencének.

Az Alba Volán Sofron István (hátul) góljával szerzett vezetést a Dunaújváros ellen (Fotó: Szabó Miklós)
Az Alba Volán Sofron István (hátul) góljával szerzett vezetést a Dunaújváros ellen (Fotó: Szabó Miklós)

Az első gólra szűk 12 percet kellett várni, ekkor a Sofron Istvánnal szemben szabálytalankodó Jozef Mihalikot kiküldték a játékvezetők, az emberelőnyt pedig Vas Márton lövésébe belenyúlva Sofron értékesítette. A hazai előnyt Mihály Árpád egy kipattanóból, majd a második harmadban a kapu mögötti palánkról visszapattanó korongot a kapuba lőve háromra növelte, ezzel csütörtök után pénteken is duplázott.

A negyedik Volán-gólt Kovács Csaba jegyezte, ekkor elhallgatott a lelkes dunaújvárosi szurkolótábor, és rázendített a fehérvári kórus. A hangulat azonban közel sem volt olyan jó, mint az EBEL rájátszásában, a közönségnek érezhetően emésztenie kell még, hogy kedvenceik célja már teljesen más, mint két hete.

A záró harmadban Ladányi Balázs és Vas gondoskodott róla, hogy meglegyen a két gól, de Bálizs hibátlan mérlegét Papp Viktor elcsúfította. A Dab-Docler legalább az első gólját megszerezte a Volán elleni párharcban, amelyben ennél hatékonyabban kell játszania a vasárnap esti 3. mérkőzésen, különben véget ér a párharc.

A VOLÁN MÁS KÁVÉHÁZ – PAVUK

JÉGKORONG OB I
ELŐDÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
FERENCVÁROSI TC–MISKOLCI JJSE 4–3 (3–0, 1–1, 0–2)
Pesterzsébet, 600 néző. V: Babics, Abonyi, Wolf
FTC: RACKO – HIETAMAKI 2 (1), Wéber, Fejl (1), BORBÁS 1 (1), Sivonen – Vecaj, Székely–Mádai, Jánosi, Hoffmann, Rosztocsil – Bontovics (1), Hrajnoha (1), Kiss G., Berta, ROSZCANOV 1 – Lévai, Molnár Á. Edző: Dobos Tamás
MISKOLC: Budai K. (Gyenes) – Chemelo, Jarabek 1, Rafaj, DUBEK 1 (1), POPOVICS 1 – Láda P., Orosz, Miskolczi, Nagy G. (2), Lindgren – Budai R., Svasznek, Szilágyi (1), Urbán, Túróczy. Edző: Greg Lindqvist
Kiállítások: 22 perc + 10 perc fegyelmi (Jánosi, Hrajnoha, Berta), ill. 16 perc
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1–1
MESTERMÉRLEG
Dobos Tamás: – Jól kezdtünk, az első harmad szenzációs volt. A végén a nagy nyomás alatt kicsit fegyelmezetlenné váltunk, de végül is okosan tördeltük a játékot és már nem tudtak újabb gólt ütni.
Greg Lindqvist: – Az elején kaptunk két peches gólt, de ha 0–0–nál Popovics Patrik belövi a ziccerét, ez egy más meccs lett volna. Csalódott vagyok, mert biztos voltam benne, hogy nyerni fogunk, de ezt a meccset most a szerencse döntötte el.
SAPA FEHÉRVÁR AV19–DAB.DOCLER 6–1 (2–0, 2–0, 2–1)
Székesfehérvár, 2500 néző. V: Halassy, Nagy A., Németh M.
FEHÉRVÁR: BÁLIZS – Horváth A., Durco, SOFRON 1 (2), VAS M. 1 (2), LADÁNYI 1 (2) – Láda B., Pratt (1), Klassen (1), Ryan (2), Mihály Á. 2 – Sille, Orbán (1), Palkovics (1), Benk, Kovács Cs. 1 – Hetényi P., Varga A., HAJÓS, Magosi. Edző: Kevin Primeau
DAB: Sevela – Hüffner, Velebny, Azari, Galanisz, Peterdi – Pozsgai, Hegyi Á. (1), Vaszjunyin (1), Mihálik, Papp V. 1 – Kiss Dániel, Lencsés, Szappanos, Pavuk, Gröschl – Tőkési, Erdélyi P., Somogyi, Virág T., Hegyi Á. Z. Edző: Stephan Lundh
Kiállítások: 8, ill. 8 perc
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 2–0
MESTERMÉRLEG
Kevin Primeau: – Jól játszott a csapat. Amikor csak lehetett, négy sorral mentünk, mindenki hozzátette a magáét. Ugyanakkor figyelmeztető jel az utolsó percben kapott gól, nem szabad engednünk az ellenfélnek, hogy magára találjon.
Stephan Lundh: – Lehet, furcsán hangzik egy ilyen nagy gólkülönbségű vereség után, de büszke vagyok a fiúkra. Az ellenfél komolyabb bajnokságban edződik, de mi megtettünk mindent, ami tőlünk telik, csak a rivális jobban használta ki a lehetőségeiket. Ennyit tesz az EBEL és a Nationalliga közti különbség.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik