Sofron István az eltiltásáról: Elég buta szabály ez

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.04.19. 09:48
null
Sofron István egy buta szabály miatt nem játszhat a nyitányon (Fotó: Mirkó István, archív)
Japán ellen (13 óra, Tv: Sport1, élőben az NSO-n) megkezdi szereplését a divízió 1/A világbajnokságon a magyar jégkorong-válogatott. Egy „buta szabály” miatt Sofron István nem szerepelhet az első két meccsen, a válogatott szélsőnek ugyanis a vb első két játéknapján kell letöltenie a német első osztályban szerzett hárommeccses eltiltásából megmaradt kétharmadot. Rich Chernomaz szövetségi kapitány szerint az alapemberek hiányában a fiataloknak kell előrébb kell lépniük.

– Mi volt az első reakciója, amikor eldőlt, hogy nem játszhat?
Az, hogy egy ligának és a világbajnokságnak semmi köze egymáshoz – válaszolta Sofron István. – . Meg is néztük, volt már ellenpélda, akadt szlovén srác, aki nem játszhatott a bajnokságban, aztán mégis szerepelt ellenünk a vb-n, nem is beszélve az NHL-ről... Nem is tudtam pontosan, mi fog történni, nehéz is feldolgozni, hiszen természetesen szerettem volna játszani. Ám nincs mit tenni, el kell fogadni a döntést. Megpróbálok így segíteni a srácoknak, akik meg fogják oldani a feladatot, abban biztos vagyok.

A VÁRHATÓ ÖSSZEÁLLÍTÁS

Kapus: Rajna (Bálizs)

Bekkpárok: Vas M., Orbán – Szirányi B., Metcalfe – Kiss D., Gőz – Pozsgai

Csatársorok: Banham, Sarauer, Kóger – Vincze, Hári J., Sebők – Erdély, Vas J., Kovács Cs. – Magosi B., Nagy K., Benk

– Miként lehet józannak maradni ilyenkor?
– Edzeni nyilván fogok, velem is vár ránk három fontos mérkőzés – remélem, az első kettő után úgy állunk majd, hogy az utolsó hármon én is sikerhez járulhatok hozzá. Igyekszem nem az eltiltásra gondolni, inkább készülök a szerdára.

– Pedig azt még szóba sem hoztuk, hogy az eredeti kiállítás jogosságát is vitatja...
– Mentem az ellenfél felé, aki elpasszolta a korongot, aztán megijedt, megpróbált elugrani, így a fél testét tudtam a palánkhoz szorítani. Elsőre amiatt is nagy volt a felháborodás, hogy két percet kaptam, vagy öt percig állt a játék, mert az edzőink sem értették az okát. Végig játszottam, nyertünk, de később a felvételt beküldték a szövetségnek. Mi elutaztunk a következő mérkőzésre, akkor derült ki, hogy három meccsre eltiltottak, amiből az elsőt nyomban letöltöttem. Ezután úgy véltük, hogy a német bajnokság következő szezonjára csúszik át a másik két meccs, nem gondoltuk, hogy egy ligán belüli eltiltásnak köze lehet a világbajnoksághoz. Annál is kevésbé, hogy egy hatvanmeccses bajnokság hárommeccses eltiltását átvinni egy olyan eseményre, amely öt mérkőzésből áll, és legalább kettő, de talán mind létfontosságú... Elég buta szabály ez.

Rich Chernomaz szövetségi kapitány szerint az alapemberek hiányában a fiataloknak kell előrébb kell lépniük.

„Sajnálatos, hogy így alakult, de még mindig jobb, hogy most dőlt el, hogy Sofi nem játszhat, és nem utólag derült ki, mert képzeljük el, hogy nyerünk Japán ellen, óvnak, és elveszik a pontjainkat... – mondta Rich Chernomaz szövetségi kapitány. – A napokban elveszítettünk néhány alapembert, ezért a fiataloknak előrébb kell lépniük, de azért vannak itt, mert megérdemlik, ráadásul Vas Jankó is befut – a sok nehézség nem probléma, hanem lehetőség sokaknak, hogy megmutassák, mire képesek. Még sokáig beszélhetnénk a felkészülésünkről, ám mostantól a játékosokon a sor, hogy végrehajtsák, amit kértünk tőlük, és keményebben dolgozzanak, mint az ellenfél. Tavaly az első sorunkat Sofron, Bartalis és Hári alkotta, akik közül Sofron és Bartalis nem játszhat vasárnap, Banhammel és Andrew Sarauerrel viszont többen vagyunk."

Krakkói jégkorong-legek

ELLENFÉLNÉZŐ

Örökmérlegünk: 11–0–14, 75–95
Játékosszám: 19 260 (4449)
Férfi játékosok: 9641 (557)
Utánpótlás-játékosok: 6996 (3328)
Játékvezetők: 938 (112)
Fedett jégpályák: 110 (19)
Nyitott jégpályák: 120 (18)
Világranglista-helyezés: 21. (19.)
(Zárójelben a magyar értékek.)

Japán utánunk következett a gyakorló csarnokban, de a kanadai Mark Mahon szövetségi kapitány csak végigfuttatta a sablonfeladatokat, aztán elvonult a társaság. Vasárnapi ellenfelünk játékstílusában nem várható módosulás, mennek majd, mint a meszes, a mieinknek az lehet a céljuk, hogy termetbeli fölényüket kihasználva minél többet dolgoztassák az ellenfél bekkjeit a saját kapujuk tájékán. Viszont nem szabad engedni, hogy a semleges harmadon átszaladjanak, mert akkor nyögvenyelős délután vár ránk – tavaly is megszenvedtünk velük, csak a szétlövésben győztünk.

Kóger Dániel várakozásai a mérkőzésről (az NSO Tv felvétele)

DIVÍZIÓ 1/A VILÁGBAJNOKSÁG (KRAKKÓ – LENGYELORSZÁG)
(Április 19–25.)
Kazahsztán (kieső), Olaszország (kieső), Japán, Ukrajna, Magyarország, Lengyelország (feljutó)
1. FORDULÓ (április 19., vasárnap)
MAGYARORSZÁG–Japán
13.00
Ukrajna–Kazahsztán
16.30
Lengyelország–Olaszország
20.00
2. FORDULÓ (április 20., hétfő)
Kazahsztán–MAGYARORSZÁG
13.00
Olaszország–Ukrajna
16.30
Japán–Lengyelország
20.00
3. FORDULÓ (április 22., szerda)
Kazahsztán–Japán
13.00
Olaszország–MAGYARORSZÁG
16.30
Lengyelország–Ukrajna
20.00
4. FORDULÓ (április 23., csütörtök)
Japán–Olaszország
13.00
Ukrajna–MAGYARORSZÁG
16.30
Kazahsztán–Lengyelország
20.00
5. FORDULÓ (április 25., szombat)
Japán–Ukrajna
13.00
Olaszország–Kazahsztán
16.30
MAGYARORSZÁG–Lengyelország
20.00
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik