HIRDETÉS
KOHÁN GERGELY 2018.08.02 09:02 Frissítve: 2018.08.02 10:46

„Ovecskin volt az egyik kedvenc játékosom” – sztáredző a DVTK-nál

Az immár a szlovák Extraligában induló DVTK-Jegesmedvék legnagyobb igazolása a padra érkezett: az edzőként az NHL-ben, a KHL-ben és hét elit-vb-n is irányító kanadai sztáredző, Glen Hanlon.

A következő idénytől már a szlovák élvonalban szereplő DVTK játékosai szerda délelőtt kezdték meg a jeges edzéseket, immár az új vezetőedző, Glen Hanlon irányításával (Fotó: Földi Imre)

 


– Talán mondhatom, soha nem dolgozott még ilyen kaliberű szakember a magyar jégkorongban. Ismerve a múltját, mi motiválta, amikor aláírt a Miskolchoz?
Fiatalabb koromban csak és kizárólag a szakmai kihívások érdekeltek: hamar másodedző lettem az NHL-ben, vezetőedző az AHL-ben, majd edző az NHL-ben is, és így tovább... – válaszolta a DVTK-Jegesmesvék új vezetőedzője, a korábban az NHL-ben, a KHL-ben és a nemzetközi porondon is dolgozó kanadai nagyágyú, Glen Hanlon. – Aztán mikor elvállaltam a fehérorosz válogatott szövetségi kapitányi posztját, jött egy fordulópont: azt vettem észre, azt, hogy segíthetek a belarusz jégkorongnak, s hogy valami teljesen újat alkothatok, még annál is jobban élvezem, mint amikor mondjuk a Washington Capitalsnél voltam. Ekkor kezdtem el igazán élvezni az edzősködést! Már megjártam a legnagyobb magasságokat, dolgoztam a legjobb ligákban, most már az alkotás az elsődleges szempont. Magyarországra is ezért jöttem: még sosem jártam itt, de tudtam, hogy a Miskolc egy erősebb ligába készül, én pedig külföldi edzőként szeretnék nekik segíteni a tapasztalatommal. Ja, és még egy dolog: szenvedélyes ember vagyok, imádom a zajt, a jó hangulatot, és tapasztaltam, hogy a magyar szurkolók mire képesek. A világ más részein szinte egyáltalán nincs szurkolás, ami nem baj, ez a különböző kultúrák eredménye, de én nagyom élvezem az olyan atmoszférát, amilyet a magyarok is képesek teremteni.

 NÉVJEGY
GLEN HANLON
Született: 1957., február 20., Brandon
Posztja játékosként: kapus
NHL-draft: 3/40. (1977, Vancouver Canucks)
Csapatai. Játékosként: Vancouver Canucks (1977–1982), St. Louis Blues (1982–1983), New York Rangers (1983–1986), Detroit Red Wings (1986–1991). Edzőként: Portland Pirates (AHL, 1999–2002), Washington Capitals (2003–2007), Fehéroroszország (2005–2009; 2014), Jokerit (Liiga, 2008–2009), Dinamo Minszk (KHL, 2009–2010), Szlovákia (2010–2011), Svájc (2015–2016), DVTK-Jegesmedvék (2018–)

– Ha már itt tartunk, tavaly ön volt az egyik jelölt a magyar válogatott szövetségi kapitányi posztjára, abból miért nem lett semmi?
A múlt az múlt, erről nem szeretnék sokat beszélni: tavaly élő szerződésem volt az egyik kanadai juniorcsapattal, emiatt nem nagyon nézelődhettem másfelé – a kontraktusom idén járt le, így ezután már léphettem

– Annyi helyen járt, annyi remek csapatnál dolgozott. Ki tudna emelni egyet, amelyik a kedvence?
Lehet, hogy meglepő, de egész edzői karrierem legjobb évei a korai fehéroroszországi évek voltak, méghozzá azért, mert ott képes voltam megváltoztatni egy komplett kultúrát és gondolkodásmódot. A kétezres évek elején arrafelé még mindig nagyon éreztették a hatásukat a hosszú évek alatt berögződött, keményvonalas orosz módszerek: jeges edzés délelőtt és délután, a játékosok elvonultan éltek, mint egy kaszárnyában; nem láthatták a családjukat, a gyerekeiket... Elképesztő állapotok voltak, amelyek nem szolgálták a fejlődést. Apró, pici lépésekkel kezdtem – például adtam nekik szabadnapot –, amikért nagyon hálásak voltak, és idővel meglett a hatása

– Nem bírom ki, hogy ne kérdezzem meg Alekszandr Ovecskinről, aki szintén az ön keze alatt debütált az NHL-ben. Hogyan emlékszik vissza rá?
Ez érdekes, mert Aleksz volt az egyik kedvenc játékosom – és nem azért, mert egy zseni. Hanem mert egyszerűen imádja a jégkorongot. Az elmúlt években sokan bántották, próbálták negatív színben feltüntetni, önzőnek titulálták, miközben ez az ember minden évben ahogy kiesett a Washingtonnal az NHL-rájátszásból, a következő napon már ott volt a világbajnokságon, hogy az orosz válogatottért harcoljon! Én csak egyetlen szabályt hoztam neki anno: amikor a mi térfelünkön van, akkor ő is a Washington Capitals része, de amint átmegy az ellenfélére, jöhet az Alekszandr Ovecskin-show – nem fogom megmondani, hova menjen, honnan lőjön, vagy ne lőjön, mert ő Aleksz Ovecskin, és pontosan tudja. Az egyetlen, amiből vitáink akadtak, hogy néha még a sorcserénél sem akart lejönni a jégről... De tényleg nagyszerű fickó, roppant különleges, nagyon örültem, hogy idén végre megnyerte a Stanley-kupát a Washingtonnal.

Glen Hanlon hatalmas tapasztalatával most a DVTK
jégkorongozóinak segítene (Fotó: Földi Imre)

Amúgy szigorú edző?
Ha arról van szó, hogy igényes legyek a munkámra, akkor nagyon is. Nem szeretek kiabálni, általában nincs is rá szükségem, és nincs száz szabályom, mint sok más edzőnek. Az én legnagyobb szabályom: ha jól játszol, felküldelek a pályára, ha nem játszol jól, nem foglak felküldeni a pályára – akkor sem, ha papíron te vagy a legnagyobb sztárunk. Ha valaki nem dolgozik elég keményen, vagy elkésik az edzésről, akkor sem fog játszani. Ez a te döntésed, de akkor számolj azzal, hogy ez a jövődet negatívan befolyásoló döntés, mert aki nem játszik, az jövőre jó eséllyel nem kap szerződést...

Tekintve, hogy szlovák szövetségi kapitány is volt, jól ismeri az Extraligát. A DVTK-nak új belépőként ez teljesen új kihívás lesz – mire számít az első évben?
A legnagyobb kihívás az lesz, hogy minden egyes meccsre maximálisan készen álljunk mentálisan. Itt kezdődik minden. Ehhez viszont az kell, hogy minden játékos elvégezze a megfelelő munkát, és folyamatosan fejlődjön; hogy felismerje: jó az, ha van kihívás! Épp ezért most minden egyes edzésnek, gyakorlatnak óriási szerepe van. Egy biztos: hosszú út áll még előttünk, de remélem, egy év múlva, a kiértékelésnél jó szájízzel tekinthetünk majd vissza a közösen elvégzett munkára!

KEMÉNY KEZDÉS
A következő idénytől már a szlovák élvonalban szereplő DVTK játékosai szerda délelőtt kezdték meg a jeges edzéseket, immár az új vezetőedző, Glen Hanlon irányításával.

A jégen már az új igazolások is ott voltak (valamint Gőz Balázs, de ő csak addig edz Miskolcon, amíg vissza nem tér a tengerentúlra, az ECHL-es Norfolk Admiralshoz); egyedül Szirányi Bence hiányzott, de ő igazoltan: hajnalban született meg harmadik gyermeke.

Az egyik új érkező, a szintén Fehérvárról igazolt Vincze Péter nem tagadta, izgatottan várják az előttük álló kihívásokat:

„Nagyon örülök, hogy itt lehetek! Óriási lehetőség előtt áll az egész csapat, és a magyar jégkorongnak is nagy ugrást jelenthet ez. Rögtön egy kemény edzéssel kezdtünk, és szárazon is megvoltak a tesztek. Az edző elképesztően precíz és felkészült, látszik, hogy nagyon sokat tud a jégkorongról, már előre elküldte az egész heti edzéstervet – nagyon tetszik a profizmusa!” 

 

2019.01.08 22:24:31

Jégkorong nemzetisport.hu

2019.01.09 18:23:33

Jégkorong nemzetisport.hu

2018.09.28 19:14:15

Jégkorong nemzetisport.hu

Csoda, hogy a bejegyzés alatt szaporodnak a kedvelések és a megosztások?!

2018.09.23 00:04:16

Jégkorong KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. A Miskolcon balhézó véglényeket saját honfitársaik szégyellik a legjobban.

2018.09.07 19:15:40

Jégkorong nemzetisport.hu

A DVTK Jegesmedvék és a MAC Újbuda is északi szomszédunk élvonalában szerepel.