Elszállt a feljutási reményünk, nyertek a kazahok

KRASZ EMILKRASZ EMIL
Vágólapra másolva!
2013.04.20. 15:51
null
A kazahok legyőzték az olaszokat, így a mieink nem juthatnak fel (Fotó: Jezoviczki Máté)
A Budapesten zajló divízió 1/A-s jégkorong-világbajnokság ötödik, utolsó fordulójában Kazahsztán legyőzte Olaszországot, ami két dolgot jelent: a győztes feljutott, egyben elvette az esélyét annak, hogy a rendező magyar válogatott legyen a torna másik A-csoportos kvalifikációhoz jutó válogatottja.



Amint arról korábban már beszámoltunk: a záró nap első mérkőzésén eldőlt a kiesés, miután a britek az ötödik meccsükön sem szereztek pontot, így kipottyantak a divízió 1/B-be, míg az újonc dél-koreaiak öt ponttal az ötödik helyen végeztek.

1. harmad

Fél perc telt el a mérkőzésből, amikor egy olasz kapu mögötti palánkra lökés után megfogyatkoztak a kazahok, sőt, véleményes volt még egy szabálytalanságuk is. Az olaszok biztatóan kezdtek, de szárnyaszegetten fejezték be a fórt, azért Vitalij Kolesznyinek akadt védeni valója is. Három kazah kiállítást néztek be a bírók, vagy csak mi láttuk úgy? Öt az öt ellen domináltak az olaszok, akiket feltüzelte az igazságtalanság. Vagy csak mi láttuk úgy? Magukra találtak a kazahok, sikerült is gyorsítaniuk, Konsztantyin Romanov lekorizta és megkerülte az egész olasz védelmet, majd fonákkal olyan erős lapos lövést küldött kapura, ami másnak alapból is dicséretére vált volna, Andreas Bernard azonban mamuttal oldalra tessékelte a pakkot.

A 8. percben csak megvolt a második olasz fór, de a rendezett és motivált kazahoknak sikerült kibekkelniük. Ráadásul 16 mp-cel a vége előtt az olaszok is megfogyatkoztak, rossz csere miatt. Hiába a közönség ellendrukkolása, a 11. percben Kazahsztán megszerezte a vezetést. Egy távoli bomba lejött Andreas Bernardról, Talgat Zsajlauov pedig három lépésről bekotorta. És volt mellette egy másik társ is, aki odaért volna a kipattanóra... Kazahsztán a vezetés után lendületben maradt, az olaszoknak akadt helyzetük, de inkább védekezniük kellett. Nem is bírták el a nyomást: a 15. percben másodszor kerültek létszámhátrányba. Jevgenyij Blohin botjában maradt benne a 2–0 – a védő a hosszún érkezve centikkel maradt le a keresztpasszról –, utána kettő az egyes kontrát vétettek el az olaszok. A záró percre egy olasz bomba maradt – Kolesznyik hatástalanította –, majd Armin Helfer látványos vetődéssel akadályozott meg egy kazah ziccert, és még összejött egy páros kisbüntetés is. Majdnem semleges nézőként jó volt látni, hogy az olaszok nem kezelték félvállról a jó iramú, kimondottan színvonalas, a játék képe alapján amúgy ikszes meccset. Kár, hogy az eredményjelző mást mutatott (0–1).

2. harmad

Az olaszok technikai kisbüntetés, sportszerűtlen magatartás miatt három a négy ellen kezdték a harmadot. Közben a lelátón – amely nem telt meg – folyamatosan gyűlt a nép. Nyomtak a kazahok, de hiába: elmaradt az újabb góljuk. A kiegészülő olaszok kijöttek végre a szorításból, és a harmadukból, 24. percben Giulio Scandella iramodott meg a bal szélen, egy védőt lekorizott, majd lőtt, Kolesznyik fejjel védett. Meg is állt a játék, de a kazah kapus simán folytatta a játékot. A 25. percben aztán meglett a közte kettő. Jevgenyij Fagyejev lőtt ziccerben a bal szélről, egészen közelről, a szöget jól záró Andreas Bernard beledobta magát a korongba, a róla középre kipattanót azonban Roman Sztarcsenko bevágta. A kétgólos hátrány megfogta az olasz csapatot, visszaesett a teljesítményre, a kazah kapura semmilyen veszélyt nem jelentett. Már csak azért sem, mert a támadó harmadik alig jutott el.

A 30. perc környéken kezdtek kiegyenesedni az olaszok, fújtak is rájuk gyorsan egy kiállítást a kazah kapu mögötti bottal akasztásért. Óriási nyomás alá került az olasz kapu, nem is ment le a két perc dulakodás nélkül, aminek a vége páros kiállítás lett. Miként a 35. percben egy lőtt korong után menő páros brusztjánál. A harmadban eddig 17–2 a kapura lövési mutató a kazahoknak... A félpályánál elkövetett szabálytalanságért küldték ki a következő olaszt, de a társak jól járatták és tartották a korongot, így nagyon nem is kellett védekezniük. Zárásként Andreas Bernard azért védett egyet, a korong megint középre jött ki az olasz kapusról, de ezúttal jól takarítottak a társak. Ebben a felvonásban az olaszok – többször létszámhátrányban ugyan – nagyon magukra engedték a kazahokat, akik éltek a lehetőséggel (0–2).

3. harmad

Kiegyenlített játékkal indult a harmad, de a kapuk nem forogtak veszélyben. A lelátó csendben követte figyelemmel a történéseket, olasz támadásoknál azért picit felhördült a nép. A mérkőzés intenzitására jellemző volt ebben a szakaszban, hogy a 44. percen közel 20 mp-t vett igénybe, amíg mindkét oldalon cseréltek a felek. A 45. percben Romanov ziccerlövése akadt el Andreas Bernardban. A 46. percben fórhoz jutottak az olaszok, de már nem tudták magukat felpörgetni, pontatlanok voltak a passzok, gyengék a lövési kísérletek. Viszont újabb fórt kiharcoltak, ami fél percig tartott, mert gáncsolta az olaszok a támadó harmadban, így kiegyenlítődött a létszám a jégen. Négy a négy ellen Markus Gander lőhetett ziccerből, de bombája a plexin végezte.

A kazahok nem erőltették meg magukat, megelégedtek a korong megtartásával, az olaszok pedig nem kényszerítették ki belőlük a hibákat. Eldőlni látszott a mérkőzés, érződött ez a mérkőzés tempóján, és a jégen lévők motiváltságán is. Az 52. percben pedig ismét megfogyatkozott az olaszok létszáma. A kazahok viszont már akkor sem erőltették meg magukat, bőven jó volt nekik, hogy nem engedték gólhoz jutni a picit peches olaszokat is.

A végjátékban némi mezőnyfölényhez jutott Olaszország, ami viszont meddőnek bizonyult, az 57. perc végén időt is kértek.128 másodperccel a vége előtt lehozták a kapusukat, és felálltak a bedobáshoz a kazah kapu elé. Az ellenfélnek 9 mp kellett az üres kapus gólhoz... Sztarcsenko fejezte be a ziccert már az 58. percben. Eldőlt a meccs és a mi sorsunk is... (0–3).


DIVÍZIÓ 1/A-S VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST
5. FORDULÓ
OLASZORSZÁG–KAZAHSZTÁN 0–3 (0
1, 01, 01)
Papp László Sportaréna
, 2000 néző. Vezette: Meszynski (lengyel), St. Jacques (kanadai), Hull (kanadai), Nagy A.
OLASZORSZÁG: Andreas Bernard – Borgatello, Helfer, Gander, Scandella, Anton Bernard – Sullivan, Johnson, Di Casmirro, Sirianni, Borrelli – Hofer, Marcheti, Fontanive, Kostner, Iannone – Ambrosi, Egger, Felicetti, Rocco. Szövetségi kapitány: Tom Pokel
KAZAHSZTÁN: Kolesznyik – Novopasin, Blohin, Alekszandrov, Upper, Sztarcsenko – Szavcsenko, Troscsinszkij, Zsajlauov, Poliscsuk, Krasznoszlobodcev – Korabejnyikov, Kolesznyikov, Szpiridonov, Puskarjov, Romanov – Fagyejev, Szolarjov, Szavenkov, Beljajev. Szövetségi kapitány: Vlagyimir Krikunov
Gól: 10:54 Zsajlauov (Szavcsenko – ee., 0–1), 24:40 Sztarcsenko (Fagyejev, Upper – 0–2), 59:01 Sztarcsenko (Upper – üres kapu, 0–1),
Kiállítás: 22, ill. 14 perc
A NAP MÁSIK KÉT MÉRKŐZÉSÉN
NAGY-BRITANNIA–DÉL-KOREA 1–4 (1–0, 0–3, 0–1)

MAGYARORSZÁG–JAPÁN 1–0 (1–0, 0–0, 0–0)

A VÉGEREDMÉNY
1. Kazahsztán 5 4 1 18– 6 +12 12
2. Olaszország 5 4 1 15– 6 +9 12
3. Magyarország 5 3 1 1 12–10 +2 10
4. Japán 5 2 3 13–16
–3
6
5. Dél-Korea 5 1 1 3 16–19 –3 5
6. Nagy-Britannia 5 5 5–22 –17 0
Kazahsztán és Olaszország feljutott, Nagy-Britannia kiesett.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik