nemzetisport.hu 2019.04.15 10:53 Frissítve: 2020.04.25 18:28

Női hoki-vb: drámai véget ért az elit-vb döntője – videó

Vasárnap este rendezték a női jégkorongozók elit-világbajnokságának döntőjét, amelyben a női vb-k 1990 óta íródó történelme során először nem szerepelt Kanada, miután a házigazda finnek az elődöntőben legyőzték őket. Az Egyesült Államok elleni fináléban az 1–1-es rendes játékidő után az amerikaiak szétlövéssel nyertek, de az odáig vezető út során előbb a finnek ünnepelhettek…

 

Sorozatban ötödször ünnepelhettek az amerikaiak (Fotó: AFP)

Az elit női vb-ken eddig minden alkalommal az Egyesült Államok és Kanada játszotta a döntőt, s ez évig a juharleveseknek 10 világbajnoki címük, míg déli szomszédaiknak 8 végső diadaluk volt. Az elődöntők során azonban a hazai pályán szereplő – és eddig megszerzett 12 bronzérmével a harmadik legsikeresebb – Finnország válogatottja 4–2-re legyőzte Kanadát, így először a sportág történetében döntőbe jutott. A másik elődöntőben az Egyesült Államok Oroszország 8–0-s legyalulásával simán bemasírozott a fináléba.

Az ott történtekre azonban nehéz szavakat találni.

 
Ausztria is kipipálva, tornagyőztesként jutottak fel a lányok!

Nem is arra, hogy a rendes játékidő 1–1-es eredménnyel zárult – a két gól a második harmad végén három percen belül esett: Anne Pankowski lövésére Susanna Tapani válaszolt, hanem arra, ami a 60. perc után történt.

A ráadás 12. percéig nem esett gól, akkor viszont Petra Nieminen egy kipattanót bepofozott az üresen maradt kapuba, s az espooi jégcsarnok 6053 nézője és a komplett finn válogatott földöntúli eksztázisban tört ki. Gyakorlatilag az egész csarnok ünnepelt, leszámítva két zebracsíkos felsőt viselő hölgyet: a játékvezetők ugyanis videózni kezdtek, s a gól többszöri visszanézése után a találatot visszavonták, ugyanakkor gáncsolásért kiállították az amerikai kapust, Alex Rigsbyt...

A hátralévő nyolc percben gól már nem esett, így jöhetett a szétlövés, amelyben a teljesen megroggyant finnek már nem tudtak megújulni, s az Egyesült Államok megnyerte zsinórban ötödik világbajnoki címét – az elmúlt 9 vb-n nyolcadszor diadalmaskodtak ezzel.

A bronzmeccsen amúgy Kanada is ledarálta az oroszokat, könnyed 7–0-s győzelemmel szerezték meg történetük első világbajnoki bronzérmét, de ennek vélhetően a legkevésbé sem tudtak őszintén örülni.

A jövő évi női elit-világbajnokságot Kanadában rendezik – várhatóan áprilisban –, és a sportág történetében először a magyar válogatott is részt vesz rajta, miután a múlt héten a hazai rendezésű divízió 1/A-világbajnokság megnyerésével sikerült kiharcolnia a feljutást. 

A NŐI VB-DÖNTŐ ÖSSZEFOGLALÓJA

USA vs. Finland (Gold) - 2019 IIHF Ice Hockey Women's World Championship from IIHF on Vimeo.


 

2020.09.10 14:56:48

Jégkorong H. Á.

A magyar bázisú nemzetközi jégkorong-bajnokság alapszakaszának menetrendje, eredményei.

2020.07.29 22:09:38

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A jobbtól nem szégyen tanulni elv a magyar hokiban valós.

2020.07.24 22:06:55

Jégkorong KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. Történelmi fordulópont, amikor az utolsó kétkedő hangok is végérvényesen elhallgatnak.

2020.07.16 20:28:16

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A reményeink szerint elődöntőt is érhetnek a hazai klasszisok.

2020.05.26 20:04:33

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

ALAPVONAL. Aztán hogy Szuper Levente csak a berkekben keringtetett dolgozata vagy Such György csak a szűk rétegnek tartogatott elképzelése és kivált fellépése-e a meggyőzőbb, azt ma délután tudjuk meg.