Női hoki-vb: Ausztria is kipipálva, tornagyőztesként jutottak fel a lányok!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.04.13. 21:29
Győzelemmel zárta a magyar női jégkorong-válogatott a Budapesten rendezett divízió 1/A világbajnokságot, miután a torna utolsó meccsén már biztos feljutóként 2–1-re legyőzte Ausztriát.
Az osztrákokat is legyőzte a válogatott (Fotó: Földi Imre)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Az osztrákokat is legyőzte a válogatott (Fotó: Földi Imre) A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Jól kezdett a magyar válogatott az osztrákok elleni utolsó mérkőzésen, hiszen 21 másodperc elteltével megszerezte a vezetést: Kreisz Emma passzát a gólkirálynői babérokra törő Gasparics Fanni vágta be az osztrák kapuba.

ÖRÖMSZAVAK

Gasparics Fanni: „Nagyon jól éreztem magam. Nehéz szezonom volt, sok viszontagságon mentem keresztül, voltam fent és lent. Amikor megkezdtük Pattel a felkészülést, úgy éreztem, hogy ebből valami nagy fog kisülni.

Négy olyan sorral mentünk, amelyek mind képesek veszélyeztetni az ellenfél kapuját, emellett védekezni is. Az utolsó meccsen is négy sorral játszottunk, míg az osztrákok háromsoroztak, elfáradtak, mi viszont nem. Ez volt a siker egyik kulcsa.”

Horváth Tifani: „Nagyon hosszú út volt, amíg idáig elértünk. Az osztrákok elleni mérkőzés bebizonyította, hogy mindenhonnan fel tudunk állni, ezért azt mondhatjuk, hogy készen állunk az elitre. A mérkőzés előtt Pat Cortina tartott nekünk egy beszédet az öltözőben, gratulált a feljutáshoz, de mondta, hogy ez még csak egy ezüstérem. Mindenkiben realizálódott, hogy mi az aranyéremért jöttünk, nem azért güriztünk négy hétig, hogy a második helyet szerezzük meg! Pat szerepe óriási, hiszen nemcsak jó edzőnek kell lennie, hanem jó pedagógusnak is egy női csapatnál, hiszen a lányok lelki világa más, mint a férfiaké. Kiválóan felépítette az egészet, meg is látszik az eredményen, hogy nem rossz edző...”

Huszák Alexandra: „Hatalmas élmény volt, hogy hazai pályán ilyen közönség előtt játszhattunk. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki kilátogatott a csarnokba, mert ez hatalmas erőt jelentett nekünk. Nem gondoltunk arra, hogy milyen színű érmet szerezhetünk, meccsről-meccsre próbáltuk kihozni magunkból a maximumot, ma is úgy korcsolyáztunk ki, hogy ugyan megvan a feljutás, de nekünk az aranyérem is kell!”

Németh Anikó: „Nagyon nagy élmény volt ez a világbajnokság. Kicsit sajnálom, hogy a Dánia elleni meccset nem én kaptam, de ez egy csapat, mindenki kapott lehetőséget. Ugyanakkor nagyon örülök, hogy az utolsó mérkőzésen védhettem, hiszen nyolc éve együtt vagyunk, szerettem volna, hogy velem együtt jusson fel a válogatott, ami szerencsére sikerült.”

A MAC Marilyn csatára a tornán a hatodik gólját szerezte, s az osztrákoktól csak Theresa Schafzahl jelentett már veszélyt Gasparics elsőségére – meg a mieinktől Averi Nooren. Mind a hárman öt góllal álltak a mérkőzés előtt. S a gólkirálynői címet, egyben a torna legjobb csatára díjat is a végül 12 pontig (6+6) jutó Gasparics szerezte meg.

Nem sokkal a 4. perc vége előtt egyenlített ugyan az osztrák csapat, de egyik gólkirálynő-jelölt sem gyarapította találatai számát: Anna Meixner szerezte meg második találatát a tornán.

A folytatásban a Vasas jégcentrumának telt házas közönségét igyekezett a legmesszebbmenőkig kiszolgálni a magyar válogatott, ám minden próbálkozás ellenére sem sikerült az első harmadban újabb gólt ütni.

A másodikban továbbra is nagy erőkkel rohamozott a magyar csapat, s a harmad közepe felé igencsak érett az újabb magyar találat, ám az osztrák kaput őrző Jessica Ekrt védett minden magyar próbálkozást.

A harmadik játékrész ott folytatódott ahol az előző abbamaradt: a magyar válogatott ment előre, és próbált győztes mérkőzésen búcsúzni a közönségtől, az osztrákok pedig olykor igencsak veszélyes ellenakciókkal vétették észre magukat.

A közönségre mindenesetre nem lehetett panasz és végül tíz perccel a vége előtt Németh Bernadett megszerezte első gólját a világbajnokságon, a nagyérdemű legnagyobb örömére, amivel végül sikerült is legyőzni a sógorokat.

Apropó, a nagyérdemű kapcsán mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a vasárnap esti mérkőzés minden idők leglátogatottabb magyar női válogatott találkozója volt: a Magyar Jégkorong-szövetség honlapjának tájékoztatása szerint 1944-en látták a helyszínen az immár elit-vb-résztvevő magyar válogatott győzelmét.

Az osztrákok az utolsó bő másfél percben Németh Bernadett kiállítása miatt a mérkőzésen 31 védést bemutató Ekrt kapust lehozva 6 a 4 ellen támadhattak, ám nem sikerült a feljutásukat jelentő találatot beütni.

A „sógornők” veresége így tehát azt jelenti, hogy a magyar csapat mellett a dán válogatott szerepel jövőre az élvonalban.

HORVÁTH TIFANI: SÍRNI AKARTAM ÖRÖMÖMBEN, DE NEM MENT

HUSZÁK ALEXANDRA: AZ ILYEN SIKER JÓÍZŰEN MEG KELL ÜNNEPELNI



PAT CORTINA: MONDTÁK A LÁNYOK, HOGY FELDOBÁLNAK. DE AZT HITTEM, VICCELNEK

JÉGKORONG
NŐI DIVÍZIÓ 1/A-VILÁGBAJNOKSÁG, VASAS JÉGCENTRUM
Magyarország–Ausztria 2–1
(1–1, 0–0, 1–0)
Budapest,
Káposztásmegyer, 1944 néző. Vezette: Picavet (francia), Cerhitova (szlovák), Strong (amerikai) MAGYARORSZÁG: NÉMETH A.
KREISZ E. (1), KISS-SIMON – NÉMETH B. 1, Mayer – Tóth E., Odnoga L. – Grkovic
Seregély, DABASI, Huszák – Jókai-Szilágyi K., Gowie, Jókai-Szilágyi Zs. – Horváth T., GASPARICS 1 (1), Nooren – Kiss A., PINTÉR L., Pintér H. – Rónai
Szövetségi kapitány: Pat Cortina
AUSZTRIA: EKRT
Matzka, Wittich – Granitz, Fazokas – Kraus, Lopez – Ausperger, Clodi
Schafzahl, Verworner, Altmann – MEIXNER (1), Väärälä, Trummer – Volgerer, Hanser, Grascher – Burghart, Willenshofer, Vlcek
Szövetségi kapitány: Risto Kurkinen
Kiállítások: 6, ill. 16 perc
Kapura lövések: 33–14

KORÁBBAN
Szlovákia–Olaszország 2–1
(1–0, 1–1, 0–0)
Dánia–Norvégia 4–0 (1–0, 1–0, 2–0)

A VÉGEREDMÉNY

MGyHGy HV V LG–KG P
1.Magyarország
5
4

1

20– 613
2.Dánia5
3
2
18–16 9
3. Norvégia 5
3
2
12–10 9
4.
Ausztria5
2
1
2
20–13
8
5. Szlovákia5
1 12 7–12 6
6. Olaszország 5
5
3–23 0
Pontegyenlőség esetén az egymás ellen szerzett pontok, majd a gólkülönbség, az egymás elleni mérkőzéseken szerzett gólok, az összevetésben szereplő csapatokon kívüli legjobb helyezést elérő csapat elleni eredmény, az összevetésben szereplő csapatokon kívüli második legjobb helyezést elérő csapat elleni eredmény, végül a torna előtti kiemelés rangsorol.
Az első két helyezett jövőre az elit-világbajnokság mezőnyében, az utolsó helyezett a divízió 1/B-osztályban szerepel.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik