Megbízott edzők, megbízható játék: nyert a Volán

Vágólapra másolva!
2012.10.14. 19:50
null
A fórjait jó százalékkal gólra váltó Volán két pontot tartott otthon a Graz ellen (Fotó: Veres Viktor)
A Sapa Fehérvár AV 19 hazai pályán 3–2-re győzött a Graz ellen az osztrák jégkorong-bajnokság (EBEL) 12. fordulójában.

Győztes mérkőzésen mutatkozott be a Kevin Primeau menesztését követően megbízatást kapó Palkovics Krisztián, Sille Tamás edzőpáros a Sapa Fehérvár AV 19 kispadján
Érdekes körülmények között, nem a megszokott hangulatban zajlott a ráhangolódás és a bemelegítés a székesfehérvári Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban a Sapa Fehérvár AV19–Graz 99ers találkozót megelőzően, hiszen a délelőtt folyamán elköszönt Kevin Primeau vezetőedzőtől és Énekes Lajos másodedzőtől a klub elnöksége. Így két, ideiglenesen megbízott szakember készítette fel és hozta tűzbe a játékosokat – ami nyilvánvalóan nem esett nehezükre, hiszen sem Palkovics Krisztián, sem Sille Tamás nem ismeretlen a Volán öltözőjében.

STATISZTIKA
Kapusok: Bálizs 95%, ill. Stefaiszin 84%
Lövések: 19 (7, 9, 3), ill. 44 (11, 12, 21)
Időkérések: –, ill. 59:33
Emberelőnyök: 7/3 (2/1, 4/2, 1/0), ill. 5/0 (1/0, 1/0, 3/0)
Büntetőpercek: 10 (2, 2, 6), ill. 64 (4, 8, 52)

Hatalmas elánnal rajtolt a hazai csapat, első emberelőnyét szinte végig precízen felállva, a támadóharmadban töltötte. A kapu mögött Ladányi Balázs jutott koronghoz, majd a bal oldali bulikörbe korcsolyázó Sofron Istvánnak tálalta fel a korongot, aki köszönte szépen a lehetőséget és kilőtte a jobb alsó sarkot Sebastian Stefaniszin mellett. A Graz is próbálkozott helyzetek kialakításával, viszont szinte csak eddig jutott el: próbálkozásokig. A védelem is összeállt ugyanis a Volánnál, bár a debütáló edzőpáros megbontotta az elmúlt években majdhogynem elválaszthatatlan Horváth András, Tokaji Viktor duót, előbbi mellé Hetényi Péter került, a csapatkapitány pedig Pozsgai Tamással játszott egy sorban. Az ötlet bejött, Hetényi is bátran lődözött távolról Vas Mártonék visszatett korongjaival. Volt azért egy izzasztó pillanat Bálizs Bence kapuja előtt, amikor is emberhátrányban csak az utolsó pillanatban úszta meg a Fehérvár a grazi egyenlítést. A játékrész végén ismét előnybe került a Volán, ekkor pedig megcsodálhatta a közönség a szezon talán eddigi legszebb támadását, Frank Banham, Eric Johansson és Mihály Árpád játszi könnyedséggel forgolódott, váratlan passzokkal és gyors cselekkel jutottak el lövésig, Stefaniszin azonban éppenhogy, de védeni tudott.

A megbízott Sille, Palkovics edzőpáros
győzelemre vezette a fehérváriakat
A megbízott Sille, Palkovics edzőpáros győzelemre vezette a fehérváriakat

A második játékrész hasonló lendülettel folytatódott, ráadásul a harmad 4. percében a fiatal Hetényi már nemcsak bátran, de pontosan is lőtt, a jutalma pedig élete első EBEL-gólja lett. Ezt követően összekapta magát a vendégcsapat, két alkalommal is Bálizs Bence reflexeire volt szükség, de a válogatott kapus bizonyította évek óta ismert kvalitásait és leért még oda is, ahová nem nagyon lehet – de ahová most kellett. A graziak kezdték elveszíteni a fonalat, hiszen fél óra is eltelt már a meccsből, de minden erőfeszítésük hiábavalónak látszott. Egyre keményebben, néha alattomosan ütköztek, ennek eredménye pedig egy újabb kétperces kisbüntetés és a publikum hangos pfújolása volt. Magáról a játékról is elterelődött ezzel a koncentrációjuk egy kissé, egyre több volt a pontatlan korongátvétel, rossz passz, csúszkálás és figyelmetlenség az osztrákoknál.

A harmad további részében ugyan többet birtokolták a korongot, a Fehérvár viszont fegyelmezetten védekezve, néhány villámgyors kontrából is veszélyesebbnek bizonyult. Sőt, amikor a játékrész végén Olivier Latendresse-nél is elszakadt a cérna, majd 53 másodperccel később a vendégek csapatkapitánya, Rodney Coleman Jarrett is kiült a büntetőpadra, az öt támadóval felálló Volán precízen végigvezetett akciója végén Eric Johansson 3–0-ra módosította az állást. Ez viszont nem maradt sokáig így, a Graz ugyanis kihasználta a továbbra is emberelőnyben játszó fehérváriak hibáját, és a Johansson gólja után visszatérő Latendresse szépített. A feszültség így is fokozódott, Jean-Michel Daoust előbb Hetényi Péternek feszült neki, majd a közönséggel is szóváltásba keveredett, a cserepadon pedig Horváth Andrással „játszotta le" majdnem a saját kis külön meccsét.

CSEH EDZŐVEL TÁRGYALNAK A FEHÉRVÁRIAK
Jan Neliba személyében cseh szakemberrel áll tárgyalásban a Sapa Fehérvár AV 19 jégkorongcsapata, erről a klub Facebook-oldala számolt be vasárnap este. Az edzőként háromszoros cseh és egyszeres szlovák bajnok tréner ma a helyszínen tekintette meg a fehérváriak Graz elleni 3–2-es sikerét. A rövid hírből az is kiderül, hogy megegyezés még nem született a klub és a tréner között.

A záró játékrész legelején újra összeállt a Horváth, Tokaji bekkpár, az eset sajnálatos oldala, hogy a büntetőpadon kerültek egymás mellé, így pedig a Volán több mint egy percig kettős hátrányba kényszerült. Szerencsére megfelelő nyugalomban telt le a grazi előny. Gyengült az iram, egyre gyakrabban fordultak elő hibák mindkét oldalon, a csendet a harmad 7. percében Rodney Coleman Jarrett törte meg, amikor a kék vonalról kilőtte a takarásban lévő Bálizs Bence kapujának jobb felső sarkát.

Egyetlen gólra csökkent tehát a fehérvári előny, amelytől ugyan a vendégek nem kaptak újult erőre, ám láthatóan az „ördögök" sem éreztek motivációt arra, hogy nyugodtan tudják befejezni a találkozót. A két csapat egymás hibáiból nem tudott élni, csak újabb hibákba belekeveredni. Szépen, lassan elteltek a másodpercek – volt időnk mindezt követni a jégcsarnok kijelzőjén. Vas Márton elhagyta a korongot szólója végén, Daoust végleges fegyelmivel kiállt: vázlatosan ez történt még a harmadban, miközben a játék is csak a jégkorong felskiccelt változatává alakult. A graziak a kapus lehozatalával is próbálkoztak az utolsó két percben, a Volán azonban megbízhatóan védekezte ki a kreált emberelőnyt, és megszerezte a győzelemért járó két pontot a 3–2-vel záruló találkozón.

PALKOVICS: AZ ELSŐ PERCTŐL KEZDVE KÉRTEM, HOGY KORCSOLÁYZZUNK


AZ ÁLLÁS
1. Villach1292154–26+2823
2. Vienna12731143–26+1721
3. Klagenfurt1253436–360 16
4. Medvescak Zagreb12513331–28+315
5. Znojmo1262440–36+414
6. Graz12422438–39–114
7. Salzburg1251653–38+1512
8. Linz1233639–41–212
9. SAPA Fehérvár AV191251635–45–1011
10. Olimpija Ljubljana1241738–48–109
11. Dornbirn12213639–53–149
12. Innsbruck1212928–58–304
EBEL, ALAPSZAKASZ, 12. FORDULÓ
SAPA FEHÉRVÁR AV 19–MOSER MEDICAL GRAZ 99ERS (osztrák) 3–2 (1–0, 2–1, 0–1)
Székesfehérvár, 3300 néző. V: Kaspar, Kellner (mindkettő osztrák), Kovács B., Nagy A.
FEHÉRVÁR: BÁLIZS – Horváth A., HETÉNYI P., SOFRON, Vas M., LADÁNYI – Pratt, Durco, BANHAM, Johansson, Mihály Á. – Pozsgai, Tokaji, Magosi, Sikorcin, Kovács Cs. – Orbán, Benk, Bailey, Hajós – Németh A. Mb. edző: Palkovics Krisztián és Sille Tamás
GRAZ: Stefaniszin – Van Ballegooie, JARRETT, VANEK, LATENDRESSE, Labelle – Lannon, Reinthaler, Lefebvre, Wren, Daoust – Delmore, Lembacher, M. Iberer, Day, Ganahl – Oraze, Holst, Moderer, Zusevics. Edző: Mario Richer
Gólok: 4:50: Sofron (Ladányi, Vas M. – emberelőny, 1–0). 22:52: Hetényi P. (Ladányi, Sofron – ee., 2–0). 38:16: Johansson (Sofron, Ladányi – kettős emberelőny, 3–0). 38:52: Latendresse (Vanek – emberhátrány, 3–1). 46:06: Jarrett (Latendresse, Vanek, 3–2)
Kiállítások: 10, ill. 24 perc+10 perc fegyelmi (Daoust)+végleges fegyelmi (Daoust, Labelle)
MESTERMÉRLEG
Palkovics Krisztián: – Nagyon jó érzés így zárni egy meccset, bár izgalmas lett a vége, az kétségtelen. Teljesen más, mint játékosként, pluszadalék volt, hogy jobban kellett figyelni, és leginkább dönteni. Látszott kívülről is, hogy végre elkezdtünk korcsolyázni, az első perctől kezdve akartunk, küzdöttünk, és meglett az eredménye. Mondhatnám azt is, hogy semmi extra nem történt. A fiúk nem felejtettek el hokizni, egy impulzus kellett. Olyan csapat ellen nyertünk, amely biztosan benne lesz az első háromban. Nem kell minket leírni, mert azért Vanekostul vertük meg a Grazot! Be kell látni, hogy a vége egy kicsit meleg volt, nem vagyunk már fiatal csapat, de most szerencsére nem az volt, hogy nekünk kellett a végén kapkodnunk.
Mario Richer: – Az volt a különbség a két együttes között, hogy a Fehérvár belőtte az emberelőnyeit, míg mi kihagytuk őket. Nekünk is megvolt a kettős fórunk, nem értékesítettük, ők pedig igen. Számtalan gólhelyzetünk volt, de a többségét nem tudtuk gólra váltani, igaz, a hazaiak kapusa nagyszerűen védett. Ez vezetett a vereségünkhöz.
További eredmények: Dornbirn–Zagreb 3–4 – h. u. (1–0, 0–2, 2–1, 0–1), Klagenfurt–Villach 2–5 (1–4, 1–0, 0–1), Linz–Innsbruck 5–4 – szétlövés után (2–1, 1–1, 1–2, 0–0, 1–0), Salzburg–Ljubljana 6–3 (1–1, 0–2, 5–0), Znojmo–Vienna 3–4 – h. u. (2–0, 1–3, 0–0, 0–1)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik