Malkin vezérletével döntőben a finneket kiütő oroszok

Vágólapra másolva!
2012.05.19. 15:43
null
Malkint kisebb sérülése sem akadályozta meg a triplázásban (Fotó: Reuters)
Címkék
A finn-svéd közös rendezésű világbajnokság elődöntőjében Oroszország a triplázó Jevgenyij Malkin vezérletével 6–2-re kiütötte Finnországot, így bejutott a fináléba, ahol az ellenfele a Csehország–Szlovákia találkozó győztese lesz.

 

A világbajnokságok történetének legeredményesebbje (az orosz válogatott 25-ször lett világelső, ebből 22-szer még Szovjetunió néven) a címvédővel (Finnország az 1995-ös sikere után 2011-ben másodszor ért a csúcsra) csapott össze az elődöntő első felvonásán.

Az erős finn kezdés után a társházigazda Janne Niskala kék vonal közeléből leadott löketével szerezte meg a vezetést – igaz Szemjon Varlamov helyzetét nem könnyítette meg az előtte keresztbe korcsolyázó finn támadó, így a korong a bal felső sarokban kötött ki (0–1).

A kapott gól után fokozatosan fölénybe kerültek az oroszok, és a 16. percben Jevgenyij Malkin közelről, jobbról, négy finn között megtalálta a korong útját a kapuba – megszerezve 8. gólját és 16. pontját a tornán.

A harmad hajrájában Ossi Väänen szabálytalansága után emberelőnybe kerültek az oroszok, és bár már úgy tűnt, hogy kivédekezik a hátrányt a finnek, a kiegészülés előtti másodpercekben ismét jókor volt jó helyen a Pittburgh Penguins centere, és a találkozó előtt a legjobb védési hatékonysággal rendelkező (a lövések 95.51 százalékát hatástalanító) Petri Vehanen (a második egyébiránt épp Varlamov volt 94.08 százalékkal) lábai között megszerezte saját, és az orosz válogatott második gólját (2–1).

A folytatásra a helsinki közönség által űzött finnek jöttek ki támadóbb szellemben, és szép számmal próbálkoztak is, újabb gólt azonban ismét az oroszok szereztek: Alekszandr Ovecskin lőtt balról a jobb felső sarokba (3–1).

A hazaiak a 37. percben Mikko Koivu felesleges szabálytalansága után harmadszor is megfogyatkoztak, a korábban kisebb sérülés miatt kiálló Malkin vissza tudott térni a jégre, ha pedig már ott volt, óriási erejű, jobb felső sarokban kikötő távoli bombával hozta kilátástalannak tűnő helyzetbe a finneket.

Az orosz világklasszis harmadik gólja után jöttek is szép számmal a sapkák a jégre, ezzel a találattal pedig beérte a kanadai listát vezető norvég Patrick Thoresent (18 pont, 7 gól, 11 gólpassz). A címvédő a második felvonásban tizenegyszer próbálkozott az oroszok hat kísérletével szemben, így összességében 18–16-ra vezetett kapura lövéseket tekintve, pechjére az állás viszont az oroszok nagy fölényét mutatta (4–1).

A 3. harmad elején végleg eldőlt a mérkőzés, Gyenisz Kokarev kaput megkerülő akciója után egy finn korcsolyán megpattanva kötött ki a korong a kapuban (5–1).

A finnek ráadásul negyedik emberhátrányukból harmadszor is kapituláltak, Jesse Joensuu szabálytalanságát követően Szergej Sirokov használta ki kíméletlenül az előnyt (6–1), de a házigazdák részéről legalább a szépségtapasz összejött: Mikael Grandlund révén (6–2).

Az oroszok így nagyon magabiztosan bejutottak a fináléba, ahol az ellenfelük a cseh–szlovák párharc győztese lesz.

JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG (SVÉDORSZÁG, FINNORSZÁG)
ELŐDÖNTŐ
Oroszország–Finnország 6–2 (2–1, 2–0, 2–1)
Gólszerzők: Malkin (15:33; Nyikitin, Popov), Malkin (19:06 – emberelőnyből; Zserdjev, Sirokov), Ovecskin (29:47; Gyeniszov, Popov), Malkin (37:46 – emberelőnyből; Nyikulin), Kokarev (41:05; Kuljomin), Sirokov (48:41 – emberelőnyből; Birjukov, Nyikitin), ill. Niskala (7:28; Joensuu), Granlund (56:04; Jarvinen, Koivu).
KÉSŐBB
Csehország–Szlovákia 17.30

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik