Nem ért véget a Bálizs-szezon! Ukrajnát is legyőzte a hokiválogatott

Vágólapra másolva!
2012.04.16. 12:53
Címkék
A magyar jégkorong-válogatott a divízió 1-es világbajnokság második napján Ukrajnával játszott, és a Japán elleni meccs után újra nyert, ezúttal 3–1-re. Az első harmadban Galanisz Nikandrosz és Sikorcin Ladislav góljával kétgólos előnyre tettünk szert, s bár az utolsó játékrészben Olekszandr Pobjedonoszcev találatával minimálisra csökkentette hátrányát az ellenfelünk, a végén Vas János üres kapus gólja eldöntötte a mérkőzést.

A magyar csapat remek győzelmet aratott (Fotók: Mirkó István)
A magyar csapat remek győzelmet aratott (Fotók: Mirkó István)
A magyar csapat remek győzelmet aratott (Fotók: Mirkó István)
A magyar csapat remek győzelmet aratott (Fotók: Mirkó István)
A magyar csapat remek győzelmet aratott (Fotók: Mirkó István)

TEKINTSE MEG ONNLINE KÖZVETÍTÉSÜNKET A MÉRKŐZÉSRŐL!

Az ukránok vasárnap a magyar válogatott után, 16 órától játszottak és hajtottak is a legvégéig, úgyhogy remélhetjük, valamelyest fáradtabbak lesznek a mieinknél. Ausztria ellen volt egy blackoutjuk: 20:47 és 22:24 között három gólt kaptak, a második harmad végén kapust is cseréltek. Ugyanakkor fórban 5/3-at produkáltak, ami jó arány, igaz, a mieink meg remekeltek emberhátrányban, nem kaptak gólt, összesen 12 percet húztunk ki (köztük egy kettős hátrányt).

„Ukrajnával játszottunk decemberben Erdélyben, de nyilván az más csapat volt, úgyhogy inkább magunkkal foglalkozunk – mondta Kevin Primeau szövetségi kapitány a japánok elleni meccs után északkeleti szomszédunk csapatáról. – A letámadási szisztémánkat állíthatjuk erősre vagy gyengébbre, ugyanolyan jól működik. Sokat nem változtatunk majd, maximum finomítunk, mert az ukránok széthúzzák a pályát, a hosszú passzaikra figyelni kell.”

A MÉRKŐZÉS

Elkezdődött a mérkőzés. Az első öt percben nem sok minden történt a jégen. Persze az azért látszott, hogy a magyar csapatnak nehezebb dolga lesz, mint tegnap volt a japánok ellen.

NYILATKOZATOK

„Nagyon boldogok vagyunk, hogy az első két mérkőzésünket megnyertük. Kemény meccs volt, sok ütközéssel. Nagy kihívás volt az ukránok ellen játszani, de úgy érzem, rászolgáltunk a három pontra. Most is látszott, hogy nincs könnyű ellenfél a tornán. A két favorit, a szlovén és az osztrák gárda csak most következik, de elszántak vagyunk. Erőt ad, hogy fegyelmezetten, taktikusan játszunk. A hazaiak ellen, szerdán pluszenergia is kell majd" – mondta a találkozót követően Kevin Primeau, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Az ukrán válogatott szövetségi kapitánya, Anatolij Homenko Bálizs Bence teljesítményét emelte ki magyar oldalon.

„Sok hibával játszottunk, amikor pedig voltak helyzeteink, akkor a magyar kapus védett remekül" – mondta az ukrán kapitány.

Ladányi Balázs sajnálja, hogy a mérkőzés végén már nem lehetett ott a társakkal a jégen:

„Nekem az volt a legnagyobb büntetés, hogy az utolsó hét-nyolc percet a büntetőpadról kellett figyelnem. Szerencsére a társaim fegyelmezettek voltak, nem úgy, mint én. Természetesen nagyon örülök az újabb győzelemnek, ám most az a két csapat következik, amely papíron a legnagyobb esélyes a feljutásra."

Az utolsó gólt ütő Vas János a szurkolókat méltatta.

„Sokat segített, hogy a szurkolók miatt szinte hazai pályán játszottunk. Az első harmadban az ukránok nem voltak jók, utána viszont feljavultak, szinte új meccs kezdődött. Szerencsére bírtuk az általuk diktált iramot" – vélekedett Vas János.

Az első nagyobb problémát Ladányi Balázs kiállítása jelenthette volna, de a magyar csapat négy mezőnyjátékossal remekül védekezett, az ukránok gyakorlatilag kapura sem lőttek, többször az ellenfél harmadában harcoltunk ki bulit.

Nem sokkal később a magyar csapatnak is megvolt az emberelőnyös lehetősége. Gyenyisz Iszajenko kiállítása alatt Sofron István került ígéretes helyzetbe, de Balaban kapus hárított. Sajnos nem tudtuk kihasználni a fórt, de öt az öt ellen később jobban ment.

A harmad közepén ugyanis megszerezte a vezetést a magyar válogatott. A negyedik sor juttatta előnyhöz a mieinket – egészen pontosan Galanisz Nikandrosz, aki a jobb oldalról keresztbe húzta a korongot két védő között, majd a kapuba bombázott. 1–0

Alig másfél perccel a vezetés megszerzése után Bartalis István lőtt kapura, ám Balabanról megint kipattant a korong, Sikorcin Ladislav pedig közelről a kapuba lőtt. 2–0

Mivel ezután egy újabb emberelőnyös szituációt hagytunk kihasználatlanul, elmondható, hogy a magyar csapatnak öt ukrán mezőnyjátékos ellen jobban ment, mint négy ellen.

A harmad utolsó pár percében beszorultunk, az ukrán csapat mindenképp szeretett volna szépíteni még a szünet előtt. Bálizs Bence azonban mindig a helyén volt a kapuban, megmaradt kétgólos előnyünk.


2. HARMAD

Az ellenfél erejét jól mutatja, hogy az első harmadban a magyar csapat 11-szer, az ukránok 12-szer próbálkoztak kapura lövéssel. Szerencsére azonban mi voltunk a pontosabbak.

Jól folytatta azonban a mérkőzést a magyar csapat. A 23. percben például Sikorcin hatalmas kapuvasat ütött. Szinte már mindenki bent látta korongot, de elmaradt az újabb gól. Nem sokkal később Sofron, Ladányi, Vas M. összjátéka után az ukrán kapusnak kellett hárítania, hogy ellenfelünk elkerülje az újabb kapott gólt. Sajnos megtette ezt Balaban.

A találkozó előtti rend az öltözőben. Az első harmad után valószínűleg már nem így nézett ki a helyiség…
A találkozó előtti rend az öltözőben. Az első harmad után valószínűleg már nem így nézett ki a helyiség…

A harmad feléhez érve semmilyen jel nem utalt arra, hogy a magyar csapat bajba kerülhet. Okosan, taktikusan játszottak Kevin Primeau fiai, akik továbbra sem csak a bekkeléssel törődtek. A magyar csapatnak legalább annyi lehetősége volt a kapuba találni, mint az ukránoknak.

A második harmad utolsó öt percét (ahogy az elsőben ezt a szakaszt) aztán ismét megnyomta az ukrán válogatott: előbb Vitalij Donika kaparta a korongot közelről majdnem a kapuba, majd Olekszander Materuhin fordult be szépen (a mi szemszögünkből csúnyán…) a védőjéről, de Bálizs védte a közeli próbálkozást.

Ennek a játékrésznek a végét is megúsztuk kapott gól nélkül, így az utolsónak kétgólos előnnyel vághatunk neki. Úgy, hogy negyven perc alatt nem kapott gólt a magyar válogatott.

A második harmadban csak ötször lőttünk kapura, de összességében nem játszottunk rosszabbul, mint a tizenegyszer próbálkozó ukránok.

3. HARMAD

Az utolsó harmad elején ajándékba kaptunk egy emberelőnyt, az ukránoknak ugyanis nem sikerült időben visszaérkezniük a jégre, így a szabályok értelmében kétperces kiállítással kezdték a harmadot. A fórt azonban nem sikerült kihasználnunk (pedig Ladányi egyszer ziccerben próbálkozhatott), ráadásul nagyon nehéz helyzetbe került csapatunk.

Előbb Hegyi Ádám leküldésével elszállt az emberelőnyünk, majd miután Kovács Csabát is kiállították, egy ideig három az öt ellen védekezhettünk. Ezt a lehetőséget pedig kihasználta Ukrajna.

Épp lejárt az első kiállításunk, amikor Olekszandr Pobjedonoszcev a kapuval szemben korongot kapott, s kilőtte a jobb felsőt. 2–1 Így legalább öt az öt ellen folytathattuk.

A játékvezető azonban patikamérlegen mérte „kegyeit” a két csapat számára, így nem sokkal később mi is kettős emberelőnyben játszhattunk. Sofron került a legközelebb a gólszerzéshez, de Balaban védte a magyar játékos bombáját a 47. percben.

Aztán büntetőhöz jutottunk az 53. percben! A padról visszatérő Sofron lépett ki nagy helyzetben, de Petruhno odaütött a magyar játékosnak. Az ítélet-végrehajtó Ladányi volt, aki sajnos a bal oldali kapuvasat találta telibe. Nem számíthatott könnyű utolsó hat perce a magyar csapat…

Az utolsó hat percben emberelőnybe is került az ukrán csapat, amely folyamatos nyomást helyezett ránk. A kiállítás leteltével is Ukrajna támadt, másfél perccel a vége előtt pedig a kapusukat is lehozták.

A bulinál azonban korongot szereztünk, az ellentámadásból pedig Vas János az üres kapuba lőtt. Eldőlt! 3–1

A magyar válogatott ezzel a második győzelmét is megszerezte a világbajnokságon, s a holnapi szünnap után szerdán Szlovéniával játszik.

TEKINTSE MEG ONLINE KÖZVETÍTÉSÜNKET A MÉRKŐZÉSRŐL!

MAGYARORSZÁG–UKRAJNA 3–1

(A Sport Tv felvétele)

MOST NEM SZABAD ÁLMODOZNUNK – LADÁNYI


DIVÍZIÓ 1-ES JÉGKORONG-VB
A-CSOPORT (LJUBLJANA), 2. FORDULÓ, A HÉTFŐI PROGRAM
MAGYARORSZÁG–UKRAJNA 3–1 (2–0, 0–0, 1–1)
Ljubljana
TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEK
Ausztria–Nagy-Britannia 7–3 (3–0,2–2,2–1)
Gól:
Hundertpfund (8.), Baumgartner (10., 22.), Latusa (10., 44.), Trattnig (35.), Herburger (53.),illetve Shields (34., 39.), Neilson (51.)
Szlovénia–Japán 4–2 (1–0, 1–1, 2–1)
Gól: Robar (12.), Rodman (28.), Kranjc (59.), Razingar (60.), ill. Tanaka (35.), Jamasita (48.)
AZ 1. FORDULÓBAN
Japán–Magyarország 1–5
Ukrajna–Ausztria 4–5
Szlovénia–Nagy-Britannia 3–2
A CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG228–26
2. Ausztria2212–76
3. Szlovénia227–46
4. Ukrajna225–80
5. Nagy-Britannia225–100
6. Japán223–90
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik