Lezuhant a Lokomotiv Jaroszlavl gépe

Vágólapra másolva!
2011.09.07. 15:35
null
A gép roncsai (Fotó: MTI)
Címkék
Hivatalos orosz források szerint lezuhant a KHL-ben szereplő Lokomotiv Jaroszlavl jégkorongcsapatát szállító repülőgép, a baleset 43 halálos áldozatot követelt.

Magyar idő szerint este 6 óra után közzé tették az elhunytak névsorát. A lista 35 utas és a személyzet 7 tagjának nevét tartalmazza. Egyes források tényként közlik, hogy a balesetet túlélő Alekszandr Galimov, a Lokomotiv csatára a kórházban elhunyt, ám ezt az intézmény egyik dolgozója cáfolta.

KORÁBBAN ÍRTUK

A legfrissebb információk több túlélőről szólnak, az egyikük állítólag a Lokomotiv csatára, Alekszandr Galimov, aki jelenleg kómában fekszik a kórházban. Az intézmény főorvosa elmondta, Galimov testének 80 százaléka megégett, egy műtéten már túlesett, de még több másik vár rá, azonban így is nagyon kevés az esély arra, hogy életben maradjon.

A másik túlélőnek – aki a gép személyzetének volt a tagja – eltört a csípője, valamint testének 15 százaléka megégett.

A tragédiát az okozhatta, hogy az 1993-ban épített – tehát viszonylag új – gép nem tudott elég magasra emelkedni a felszállást követően, és nekiütközött egy antennának.

„A gép imbolygott a levegőben, egyértelmű volt, hogy valami nincs rendben – nyilatkozta egy szemtanú. – Aztán eltűnt a fák mögött, hatalmas robajt lehetett hallani, majd nagy füst szállt fel.”

A szemtanú elmondta még, hogy a mentők testeket húztak a partra a Volgából, néhány még az ülésében volt becsatolt biztonsági övvel.

A KHL szerdai nyitó mérkőzését, aSzalavat Julajev–Atlant találkozót a tragédia hírére félbeszakították, a nézők Ufában hitetlenkedve, könnyek között hallgatták a híradásokat.

UFÁBAN SEM AKARTAK HINNI A FÜLÜKNEK

KORÁBBAN ÍRTUK

Szemtanúk szerint a gép kigyulladt a felszállást követően, majd egyik fele a Volga folyóba, a másik a szárazföldre zuhant. A fedélzeten tartózkodott a Lokomotiv Jaroszlavl játékosainak nagy része, a 37 utas közül egy élte túl a balesetet, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba, állítólag a gép személyzetének tagja.

ELÁTKOZOTT MINSZKI TÚRÁK?
(a sportvilág korábbi repülőgép-katasztrófái)
1949: a Torino labdarúgócsapatának 18 játékosa halt meg a Benfica elleni barátságos meccsről hazafelé tartva a Torino melletti Superga dombnak csapódva.
1958: a híres müncheni tragédiában a Manchester United nyolc futballistája vesztette életét.
1961: az Egyesült Államok teljes, 18 fős műkorcsolyacsapata áldozatává vált a szerencsétlenségnek, amely a brüsszeli vb-re tartva érte a sportolókat.
1972: az Old Christians nevű uruguayi rögbicsapat 30 tagja halt meg az Andokban bekövetkezett katasztrófa következtében.
1979: a Pahtakor Taskent futballcsapatának 17 játékosa és a szakmai stábja halt meg, amikor gépük összeütközött egy másik Tu-134-essel. Az üzbég együttes a Dinamo Minszkhez utazott...

A Jak–42-es típusú gép néhány kilométerre a jaroszlavli repülőtér kifutójától zuhant le a hírek szerint. A csapat Fehéroroszországba tartott, ahol csütörtökön a Dinamo Minszk ellen játszott volna a KHL (Kontinentalnaja Hokkejnaja Liga) 2011–2012-es idényének első fordulójában.

A klub elnöke szerint sérültjük nem volt, így a minszki mérkőzésre az összes felnőttjátékosuk elindult, valamint az ifjúsági csapat négy tagja is...

„A csapatunkat szállító repülőgép (helyi idő szerint – a szerk.) délután négy óra körül szállt fel – nyilatkozta Vlagyimir Malkov. – Először nem akartuk elhinni, mi történt, de most már nincs remény. A csapat odaveszett. Egy nemzetközi konferencia van a városban, ezért a reptér túlterhelt. Sokáig tanakodtunk azon, hogy ma vagy holnap induljon útnak a gárda...”

Ivan Karajecsev, a Dinamo Minszk szóvivője szerint az összes jegyet eladták a csütörtökre tervezett találkozóra.

Vlagyimir Putyin miniszterelnök azonnal a helyszínre küldte közlekedési miniszterét. Dmitrij Medvegyev orosz elnök korábban bejelentette, hogy tervbe vették a régi, szovjet időkből származó repülőgépek kivonását. A kis- és középméretű Jak–42-esek 1980 óta vannak szolgálatban, még ma is több tucatot használnak Oroszországban és más államok légitársaságai.

Júniusban egy másik utasszállító balesetében 47 ember vesztette életét Petrozavodszkban. Akkor egy Tu–134 típusú gép zuhant le, a hivatalos jelentések szerint a pilóta hibájából.

SZÁMOS NEMZET FIAIT GYÁSZOLJUK

A Lokomotiv Jaroszlavl a 2007–2008-as és a 2008–2009-es idényben is második lett a legjelentősebb európai jégkorong-bajnokságának tartott KHL-ben, az előző szezont pedig bronzérmesként zárta. Edzője a kanadai Brad McCrimmon (volt), keretének nagy részét pedig orosz játékosok alkották, de számos idegenlégiós is erősítette, többek között a szlovák Pavol Demitra, a svéd Stefan Liv, valamint a cseh Jan Marek és Josef Vasicek.

AZ ELHUNYT UTASOK NÉVSORA
1. Vitalij Anyikejenko
2. Jurij Bahvalov
3. Alekszandr Beljajev
4. Mihail Balandin
5.Alekszandr Vaszjunov
6. Josef Vasicek
7. Alekszandr Vjuhin
8. Robert Dietrich
9. Pavol Demitra
10. Andrej Zimin
11. Marat Kalimulin
12. Alekszandr Karpovcev
13. Alekszandr Kaljanyin
14. Andrej Kirjuhin
15. Nyikita Kljukin
16. Igor Koroljov
17. Nyikolaj Krivonoszov
18. Jevgenyij Kunnov
19. Vjacseszlav Kuznyecov
20. Stefan Liv
21. Jan Marek
22. Brad McCrimmon
23. Szergej Osztapcsuk
24. Vlagyimir Piszkunov
25. Karel Rachunek
26. Ruszlan Szalej
27. Jevgenyij Szidorov
28. Karlis Skrastins
29. Pavel Sznurnyicin
30. Danil Szobcsenko
31. Ivan Tkacsenko
32. Pavel Trahanov
33. Jurij Uricsev
34. Gennagyij Csurilov
35. Makszim Suvalov
36. Artyom Jarcsuk
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik