Nehezen indult, kiütés lett a vége: Kanada világbajnok!

Vágólapra másolva!
2015.05.17. 20:40
null
Meglepően sima volt a hoki-vb döntője (Fotó: Reuters)
Kanadáé lett a csehországi rendezésű jégkorong-világbajnokság aranyérme, miután a torna fináléjában kiütéses győzelmet aratott Oroszország felett. A tengerentúliak 25. vb-aranyérmüket vehették át, ezzel lezárták a 2007 óta tartó nyeretlenségi szériájukat, amely idő alatt a vb-ken be kellett érniük két ezüstéremmel. A tavalyi győztes, ám ezúttal jégbe döngölt oroszok a tizenegyedik vb-ezüstérmüket szerezték, a Szovjetunió utáni érában a harmadikat.

JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG, CSEHORSZÁG
DÖNTŐ
Kanada–Oroszország 6–1
(1–0, 3–0, 2–1)
G: 18:10 Eakin (1–0), 21:56 Ennis (2–0), 27:22 Crosby (3–0), 28:06 Seguin (4–0), 48:58 Giroux (5–0), 49:50 MacKinnon (6–0), 52:47 Malkin (6–1)

KORÁBBAN
A 3. HELYÉRT

Egyesült Államok–Csehország 3–0 (2–0, 1–0, 0–0)

ÖSSZEFOGLALÓ, 1. HARMAD

CROSBY A TRIPLA ARANY KLUB 26. TAGJA
• Sidney Crosby lett az úgynevezett tripla arany klub 26. tagja. Ebbe az illusztris társaságba olyan hokisok tartoznak, akik nyertek olimpiát, világbajnokságot és Stanley-kupát (NHL) is. Ő azonban az első, aki mindhárom győztes csapatnak a kapitánya volt. A klub tagjai alább láthatók.
• A kanadai válogatott veretlenül (minden meccsét a rendes játékidőben megnyerve) nyerte meg a vb-t, ezért 1 millió svájci frankot kapott.
• Kanada a lövések számát tekintve is magasan felülmúlta Oroszországot a döntőben. 37–12
A válogatottságot lemondóJaromír Jágr érmet ugyan nem nyert utolsó világversenyén, nem üres kézzel távozik a vb-ről. A média képviselői a 43 éves cseh csatárt választották meg a torna legjobb játékosának (MVP). Tíz mérkőzésen kilenc pontot jegyzett (hat gól, három gólpassz). A média által kijelölt All-Star-csapat: Connor Hellebuyck (amerikai) – Brent Burns (kanadai), Oliver Ekman-Larsson (svéd) – Jaromír Jágr (cseh), Jason Spezza (kanadai), Taylor Hall (kanadai).
• A szakmai zsűri szerint a vb legjobb védője Brent Burns, a legjobb csatára pedig a 14 pontig jutó Jason Spezza volt. A kapusok között a finn Pekka Rinnét látták a legjobbnak, aki 237 perces góltalansági szériát produkált.

Összejött az álomdöntő a csehországi jégkorong-világbajnokságon, a két nagyhatalom, Kanada és Oroszország csapott össze vasárnap. A kanadaiak kezdték jobban a találkozót, az első percekben Sidney Crosby vezetésével gyakorlatilag harmadukba szegezték az oroszokat. Oroszország kapusa, Szergej Bobrovszki azonban állta a sarat, több fontos védést is bemutatott rögtön a finálé elején. Az oroszok a hatodik percben kezdtek magukra találni, Aniszimov lövését védte Smith. A 13. percben egy szép támadás végén Mozjakin húzta kapura a pakkot középről, de Smith ezt is fogta.

Sokáig úgy tűnt, nem születik gól az első húsz percben – melynek iramára egyébként nem lehetett panasz, egymásnak estek a csapatok már az első percben –, ám a 19. minutumban Kanada megszerezte a vezetést. Egy koronglopást követően Tyler Ennislőtt félfordulatból a jobb oldalról, a kapu előtt CodyEakin megzavarta Bobrovszkit, aki így nem tudott védeni, a lábai között a hálóba suhant a korong. Így Kanada vezetett az első játékrészt követően. (1–0)

2. HARMAD

Villámrajtot vett Kanada a második harmadban, alig három perc elteltével megduplázta előnyét. Az első gólt szerző Eakin két védő figyelmét is lekötötte az orosz kapu előtt, TylerEnnis ezt kihasználva megkerülte a kaput és pimasz módon egyből a rövid alsóba húzta a pakkot, Bobrovszki ráadásul megcsúszott a lövés pillanatában, így esélye sem volt a váratlan lövés hárítására. (2–0)

Kanada óriási nyomás alatt tartotta Oroszországot, aminek a 28. percben az lett az eredménye, hogy megszerezte harmadik gólját is. Egy korongvesztést kihasználva iramodott meg Kanada, Aaron Eberle levitte a pakkot a kék vonalig, majd onnan húzta vissza az érkező SidneyCrosbynak, aki senkitől sem zavartatva húzta azt a rövid felsőbe a bal oldalról, Bobrovszki kiszolgáltatott helyzetben volt, lemaradtak az oroszok a kanadai kapitányról. (3–0)

A TRIPLA ARANY KLUB TAGJAI
Játékosok: Tomas Jönsson (svéd), Mats Näslund (svéd), Hakan Loob (svéd), Valerij Kamenszkij (orosz), Alekszej Guszarov (orosz), Peter Forsberg (svéd), Vjacseszlav Fetyiszov (orosz), Igor Larionov (orosz), Alekszandr Mogilnij (orosz), Vlagyimir Malahov (orosz), Rob Blake (kanadai), Joe Sakic (kanadai), Brendan Shanahan (kanadai), Scott Niedermayer (kanadai), Jaromír Jágr (cseh), Jirí Slegr (cseh), Nicklas Lidström (svéd), Fredrik Modin (svéd), Chris Pronger (kanadai), Niklas Kronwall (svéd), Henrik Zetterberg (svéd), Mikael Samuelsson (svéd), Eric Staal (kanadai), Jonathan Toews (kanadai), Patrice Bergeron (kanadai), Sidney Crosby (kanadai)
Edző: Mike Babcock (kanadai)
MTI

Egy perc sem telt el, máris jött az újabb kanadai gól, ami teljesen sokkolta Oroszországot. Egy újabb korongvesztésből indult a kanadai kontra, Kovalcsuk csúszott el, Giroux pedig megiramodott, két védő sem tudta megállítani abban, hogy a túloldalon érkező TylerSeguinhoz húzza a korongot, akinek nem volt nehéz dolga, csak a kapuba kellett azt terelnie. Meg is tette ezt, megszerezve 9. gólját a világbajnokságon. (4–0)

Oroszország teljesen tanácstalan volt, a második harmadban úgymond erőből lenyomta Kanada, árulkodó statisztika, hogy az európaiak mindössze egyszer lőttek kapura a második játékrészben. Szinte csodára volt szüksége az orosz csapatnak, hogy innen felálljon.

3. HARMAD

Előbb egy annullált kiállítás, majd egy páros kiállítás nyitotta a záró harmadot, a négy a négy elleni játék azonban nem hozott gólt. Nem úgy az öt a négy elleni, amikor Tyihonov két perce miatt került emberfórba Kanada, amit hamar ki is használt. Mintha edzésen lettek volna a tengerentúliak, Ryan O'Reilly terelgette a pakkot a jobb oldalon, majd Crosbyhoz passzolt, aki jól vette észre a túloldalon üresen helyezkedő Claude Giroux-t, a csatár pedig közelről a rövid felsőbe húzta a csapatkapitány hajszálpontos átadását. (5–0)

Egy perc sem telt el, máris jött az újabb kanadai találat, az oroszok teljesen szétestek. Nathan MacKinnon iramodott meg egy elveszített koronggal a bal oldalon, majd távolról vette célba a hosszú felsőt, a könnyen védhetőnek tűnő lövésbe belekapott Bobrovszkij, de átcsorgott rajta a korong, egyenesen a hálóba... (6–0)

Az orosz válogatott küzdött a becsületgólért, ami az 53. percben össze is jött Ovecskinéknek. Mozjakin eresztett meg egy életerős lövést középről, a kapu előtt JevgenyijMalkin piszkált bele a korongba, ami így a jobb alsóban kötött ki, Smith kapus semmit sem láthatott, így védeni sem tudott. (6–1)

Kanada kiütéssel győzte le Oroszországot a döntőben, és 2007 után ismét világbajnoki címet ünnepelhetett, szám szerint a huszonötödiket. A bronzérem a házigazda Csehországot 3–0-ra legyőző Egyesült Államoké lett.

Így ünnepelt Kanada

PERCRŐL PERCRE

3. HARMAD

60. perc: ITT A VÉGE! KANADA A VILÁGBAJNOK! 6–1
59. perc: Támad Oroszország, de ez már a veszett fejsze nyele, ahogy szokták mondani.
58. perc: NAGY VÉDÉS A TÚLOLDALON! Plotnyikov passza után Bjelov lő közelről, a jobb oldalról, de Smith óriásit hárít. Utána jön a bunyó, Plotnyikov és Couturier akaszkodik össze, de szétválasztják őket.
57. perc: BRAVÚR! Seguin közvetlen közelről lő, lemarad az orosz védelem, de Bobrovszki hatalmasat véd a lepkés kesztyűjével.
55. perc: Ennis cselezget remekül a kék vonalnál, de győz a túlerő. Tanácstalanok az oroszok, a kanadaiak pedig nagyon fegyelmezettek és szervezettek.

53. perc: SZÉPÍT OROSZORSZÁG! MALKIN, 6–1! Az oroszok megküzdenek a szépítő gólért, Mozjakin lő elemi erővel a jobb alsó felé középről, a kapu előtt ólálkodó Malkin még belepiszkál, Smithnek esélye sincs a védésre, nem is láthat semmit a korongból. Megvan a becsületgól.
52. perc: Szép játék az oroszoktól, Ovecskin lövi középre a korongot, de Sirokov kísérlete levágódik a blokkról. Semmi sem jön össze az európai együttesnek.
51. perc: Kanada számára nincs elveszett korong, még hatgólos előnyben is mennek előre a tengerentúliak, fantasztikus tempót diktálva.

50. perc: ÚJABB KANADAI GÓÓÓL! MACKINNON, 6–0! Egy kanadai korongszerzés után Mackinnon húz el a bal szélen és messziről lő kapura, a hosszú felsőbe tartó korongba belekap Bobrovszki, de átcsorog rajta a lövés, épp a hálóba. Nagy kapushiba.
50. perc: GÓÓL! KIÜTÉS, GIROUX, 5–0! Iskolajáték emberelőnyben Kanadától: O Reilly terelgeti a pakkot a jobb oldalon, a kék vonalnál helyezkedő Crosbyhoz passzol, aki jól veszi észre a túloldalon érkező Giroux-t és tökéletesen is szolgálja ki, a csatár pedig senkitől sem zavartatva a rövid felsőbe húzza.
49. perc: KIÁLLÍTÁS! Tyihonov mehet a büntetőpadra, késleltetés miatt kap két percet.
48. perc: A hivatalos nézőszám: 17.383. Telt ház, természetesen.
48. perc: Szépen felépített orosz támadások az utóbbi percekben, de a jó befejezés mindig hiányzik. Sőt, általában maga a befejezés sincs meg.
46. perc: Kiegészülnek a csapatok, egy-egy lövés és védés mindkét oldalon a mérleg az utóbbi két percben.
44. perc: Négy a négy ellen most mezőnyben, amikor Malkin mellé lő.
43. perc: PÁROS KIÁLLÍTÁS! Csak lesz egy-egy két perc az iménti jelenetsor végén, Bjelov kapja az egyiket durvaságért, Couturiera másikat pedig a magasra emelt botért.
43. perc: Egyre paprikásabb a hangulat, most Panarinnak gurul el a gyógyszere Couturier magasra emelt ütője után. Hamhuis is jégre kerül, a bírók szüntetik meg a dulakodást.
42. perc: Crosby veszi el Malkintól a korongot a jobb oldalon, a kék vonalnál, de lövését blokkolják.
41. perc: Rögtön egy kiállítás, Ryan O Reilly töri el ellenfele botját sajátját túl magasra emelve. A bírók anullálják a két percet, Taraszenko üt előbb, így nincs kiállítás.
41. perc: ELKEZDŐDÖTT A ZÁRÓ HARMAD!

2. HARMAD

40. perc: VÉGE A MÁSODIK HARMADNAK! 4–0 KANADÁNAK!
40. perc: Ezúttal Toffoli kerüli meg az orosz kaput és húzza vissza a pakkot a rövidbe, de Bobrovszki résen van.
39. perc: Crosby lövése vágódik le Sipacsovról.
38. perc: Egyelőre jól védekezik Oroszország, Kanada járatja a korongot, de nem jut kapura lövésig.

38. perc: Nagy hiba az oroszoktól, a hatalmas igyekezetben elcseréli magát Oleg Znarok csapata, hatan a jégen. Ez pedig kiállítás!
36. perc: Taraszenko fordul meg a kanadai kapu mögött, majd belövi középre a korongot, óriási a kavarodás, de végül felszabadítanak a kanadaiak.
35. perc:ZICCER! Szépen kijátsszák a kanadaiak, Seguin pedig óriási kapuvasat lő a bal oldalról. Mindkét csapat kiegészül közben.
34. perc: Távoli lövés Taraszenkótól, de Eakin blokkol. Ovecskin szerez korongot középen, de belebonyolódik a cselekbe középen, megállítja a kanadai túlerő.

33. perc: KIÁLLÍTÁS A TÚLOLDALON IS! Jakovlev nyomja rá a palánkra szabálytalanul Giroux-t, kiállítás, négy a négy ellen a mezőnyben.
33. perc: EMBERHÁTRÁNYBAN KANADA! Spezza töri el Tyihonov ütőjét, két perc ez is.
32. perc: Kiegészül Oroszország, megússza az emberhátrányt kapott gól nélkül.
31. perc: Felállnak és körbejáratják a korongot a kanadaiak, de Mironov blokkolja Giroux lövését.
30. perc: KIÁLLÍTÁS!Emberhátrányban az oroszok, JevgenyijMalkin mehet a büntetőpadra, magasra emelte az ütőjét. Erre mondják, hogy szegény embert még az ág is húzza...
30. perc: Időt kér Oroszország.
29. perc: GÓÓÓL! MÁR NÉGY, SEGUIN, 4–0! Nem fogják kitalálni, de ismét korongot veszít Oroszország, Kovalcsuk csúszik el a jobb oldalon, villámgyorsan kontráz Kanada, Giroux két védővel a nyakán viszi le a korongot a bal oldalon, majd félfordulatból visszahúzza, a túloldalon érkező TylerSeguin pedig a hálóba húzza, Bobrovszki ismét kiszolgáltatva. Eldőlt?
28. perc: MEGVAN A HARMADIK! CROSBY, 3–0! Ismét korongot veszít Oroszország, amit kihasznál Kanada, Eberle a kék vonalról húzza vissza a pakkot a középen teljesen üresen érkező Crosbyhoz, aki köszöni szépen és közelről a rövid felsőbe húzza a korongot, Bobrovszkinak esélye sincs. Védekezési hiba az oroszoktól, amit góllal büntet Kanada.
27. perc: Alig-alig tud kijönni saját harmadából Oroszország, de egy kontrával sikerül, Malkin azonban fölé húzza a pakkot. Jön a kontra egyből a túloldalon, kettő az egy ellen fordulhat Kanada, de Seguin mellé trafál.
25. perc: Korongszerzés Oroszországtól, de Taraszenko lekészítése után Kovalcsuk nem talál kaput középről.
24. perc: Kis híján jön a szépítés. Malkin bal oldali lövését védi Smith, a kipattanó pedig elakad egy védőben.
23. perc: GÓÓÓÓL! OTT A MÁSODIK, ENNIS, 2–0! Gyönyörű gól, Eakin két védő figyelmét is magára vonja a kapu előtt, így TylerEnnis szabadon megkerülheti a kaput és a Buffalo játékosa nagyon pimaszul behúzza a rövid alsóba a korongot, Bobrvoszki erre nem számít, kicsúszik és nem tud átérni a másik oldalra.
22. perc: Wierciochnál egy tilos felszabadítás, de Kanada visszaszerzi a korongot. Az iram továbbra is óriási, egy másodpercre sem állnak le a csapatok.
21. perc: Crosby húzza középre a pakkot, Hall teszi kapura azt néhány lépésről, de Bobrovszki véd.
21. perc: FOLYTATÓDIK A MÉRKŐZÉS!

1. HARMAD

20. perc: VÉGET ÉRT AZ ELSŐ HARMAD! 1–0 KANADA JAVÁRA!
20. perc: Tilos felszabadítás a kanadaiaktól, a buli után Jakovlev lő mellé. 15–5 a kapura lövések aránya Kanada javára az első harmad végén.

19. perc: VEZET KANADA! 1–0, EAKIN! Pakkot szerez Kanada a támadó harmadban, Ennis fordulásból küldi kapura a jobb oldalról, a kapu előtt ólálkodó Eakin pedig belepiszkál, ami megzavarja Bobrovszkit.
17. perc: Kulikov lövése vágódik le a bal oldalon, így nem jut el a kanadai kapuig. Rákapcsolnak az oroszok, megnyomják az utolsó perceket.
16. perc: Elképesztően nagy a küzdelem a jégen, Malkin szerez korongot a kanadai harmadban, de Crosby kisegíti védekezésben övéit és visszaszerzi.
14. perc: TŰZIJÁTÉK! Giroux lövése levágódik Bobrovszkiról, majd O Reilly mellé bombázza a kipattanót. A túloldalon Ovecskin lő mellé.
13. perc: SZÉP TÁMADÁS! Veszélyeztet Oroszország, egy kontra végén Mozjakin tüzel középről, de Smith ráfekszik a korongra.
11. perc: Gyönyörű csel Toffolitól a jobb oldalon, a kanadai éles szögből veszi célba a rövid alsót, de Bobrovszki résen van és hárít.
10. perc: Most az oroszok szorítják be Kanadát egy kicsit, de Mozjakin és Tihonov lövése sem jó.
9. perc: Seguin húzza kapura közvetlen közelről a pakkot, de les miatt megállítják a támadást.
8. perc: Giroux közeli lövését hatástalanítja Bobrovszi, egyelőre nagyon magabiztos az orosz kapus.
7. perc: Malkin viszi a pakkot a jobb oldalon, de rossz a passz, les. 6–3 a kapura lövések aránya Kanada javára hét perc elteltével.
6. perc: NAGY LÖVÉS! Aniszimov a bal oldalról középre tereli a korongot és váratlanul lő, de Smith hárít. A túloldalon Ekblad kísérletét védi Bobrovszki.
5. perc: Seguin lő a bal oldalról, de nem talál kaput. Nagy nyomás alatt játszanak az oroszok.
4. perc: A kanadaiak lőnek szinte mindenhonnan, de Bobrovszki kapuját nem tudják bevenni, megvan a második védés is. Újabb kanadai kontra, de Crosby mellé lő.

2. perc: Bekezdenek a kanadaiak, az újabb lövés azonban elmegy a kapu mellett. Hatalmas iramban, fináléhoz méltóan kezdődik a találkozó.
1. perc: Kanada szerzi meg a pakkot, Crosby rögtön egy lövéssel kezd, de Bobrovszki hárít.
1. perc: ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A csapatok érkeznek a jégre, az oroszok fehér felsőben, a kanadaiak pirosban.

Üdvözöljük kedves olvasóinkat! Hamarosan kezdődik a finálé, a Kanada–Oroszország találkozó a jégkorong-vb-n. Tartsanak velünk!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik